Порекло презимена Петрашевић

1. марта 2012.

коментара: 9

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:

Коментари (9)

Одговорите

9 коментара

 1. Stanislav

  Petrasevica ima puno i Srba i Hrvata. Ima ih u Brckom, Modrici, Banja Luci, Sidu, Titelu, Sremskoj Mitrovici, Somboru, Hrvatskoj Kostajnici, Petrinji, Valjevu, Beogradu..
  Petrasevici od kojih ja poticem su rodom, bar dokle moje saznanje ide, sa podrucja Banja Luke, selo Piskavica. Najdalje sto znam, iz price sa ocem, ocevom majkom, stricevima, od djedova, donekle i po grobnicama sahranjenih predaka, Petrasevici su na tom prostoru od 1860. godine. Do te godine, priblizno, znam rodoslov svojih pra,pra,pra pardjedova. O porijeklu ove loze Petrasevica od koje ja poticem do 2 Svjetskog rata znalo se i dalje od ove godine koju sam ja napisao. Postojale su knjige, krstenice, koje je vodila crkva po krstenju svakog djeteta po rodjenju u tim knjigama, koje crkva pravoslavna vodila, siguran sam da se nalazi tacno porijeklo i odakle su, u stvari, Petrasevici dosli. Medjutim, u 2 svjetskom ratu ustase su spalile sve crkvene knjige tako da se ta bitna dokumentacija gubi.
  Petrasevica ima mnogo i Srba i Hrvata. Licno bi volio da saznam tacno porijeklo Petrasevica Srba i Petrasevica Hrvata. Uvjeren sam da su i oni u proslosti bili Srbi, sticajem burne proslosti, ratova, migracija, neki su promjenili vjeru i presli u katolike. Opet, ponavljam, interesuje me prezime Petrasevic i volio bi da saznam jos dalje u proslost nego sto znam sad.

 2. Милорад Богдановић

  Петрашевићи из Пискавице се спомињу у Шематизму дабробосанском за 1882 годину. Славе Ђурђевдан.
  Презиме Петраш, у селу Славићка, недалеко од Пискавице, славе Никољдан.

 3. Stanislav Petrasevic

  Hvala Milorade, ali zelim saznati sta se desavalo pre 1882,odkud u Piskvici?Starije je prezime Petras,Petrasi su se podijelili na Petrasevice.U stavri Petrasevici su bili Petrasi.I 1800 i neke su se podijelili,al sta se desavalo sa Petrasima prije toga,odaklen su dosli na te prostore i dali su opste i dolazili ili su tu bili vijekovma.

  • Милорад Богдановић

   Здраво Станиславе Петрашевићу.

   Тешко да ћеш тачно сазнати о презимену Петраши-Петрашевићи прије 1860 (1882) године, које се повезано спомиње у писаним документима, посебно на овим нашим подручјима. Зато, треба сабрати и сачувати оно што се може, да се и то неби изгубило, јер није ни то безвриједно.

   Као што сам горе споменуо, у “Шематизму дабробосанском за 1882 годину”, у парохији Градина (Јелићкој су тада припадали Радосавска, НИшевићи, дио Мелине и Криваје), у селу Славићка, презиме Петраш славе Никољдан, као и презиме Петаш у парохији Буснови. Али,твоје презиме Петрашевић у парохији Пискавица се води као слављеници Ђурђевдана, исто као и Петрашевћи у парохији Пецка у протопрезвитерату герзовачком. Значи, по овоме, не ради о једном сродству, или је грешка. Осим тога спомиње се и презиме Петреш у парохији Блашко (БЛ). Све ово може ти помоћи да дођеш до можда нових повезаности о корјенима својим.

   Нисам пронашао да се презиме Петраш или Петрашевић спомиње у Херцеговини, Далмацији, Карловачком владичанству, Србији, Зети, што не значи да их тамо нема, нити их је било.

   Али, Славко Гавриловић у књизи Грађа за историју Војне крајине у XVIII вијеку, књ.1 – Банска крајина 1690-1783, стр 238, преноси копију наредбе од 10 октобра 1714 године, гдје се спомиње Максимилијан Петраш, пуковник у Броду као предсједник Дворске коморе.
   Овдје се незна да ли је пуковник православне или католичке вјере, али оно што се добро зна, да на том простору велики број Срба са подручја сјеверне и сјеверозападне Босне, населио је овај простор, и тамо, у то врјеме, био је безначајан број католичког становништва.

   Моја је претпоставка, да смо на овом простору више од 400 година. То се може видјети, по миграцији са ових простора у Славојију, Банију, Далмацију, Банат, а почетком 19 вијека на шабачки и лознички простор у Србији. Да, има неки који се више нигде је спомињу него само на овом простору, је презиме Ритан, које сам пронашао само у Славићкој и околина Приједора, а који исту славу славе. Презиме Богдановић једино славе Срђевдан, итд.

   Ето, толико од мене. Велики и искрени поздрав за све оне који желе проширити своја знања о корјенима својим.

   П.С. Једино се ћирилица чита како се и пише.

 4. Stanislav Petrasevic

  U pravu ste.Skoro je ne moguce da cu uspjeti iskopati nesto starije od ovih godina koje smo zajedno naveli.I nesto sto je bilo zapisano je nazalost unisteno i potpuno se slazem sa Vama da treba sacuvati i otrgnuti od zaborava bar ovo sto znam,sto sam uspio otkriti saznati.Naravno,moja djeca,unuci,znace sve ovo sto ja znam jer cu im prenjeti a i fizicki pokazati gdje su grobovi predaka,njihova zemlja itd..Sve sam ja to trazio sam,molio straije da mi pricaju i na kraju sam dosao doklen sam dosao,dalje za sad nema.Mada probacu malo vise da se raspitujem,citam o ovom Maksimilijanu Petrasu.Dali te mi novi podstrek da jos probam sta otkriti i saznati.Jako me to sve interesuje i zanima,mnogi moji najblizi se malo cude tome ali dobro ipak im je drago kad im sve tako ispricam.Hvala Vam puno na vremenu koje ste posvetili meni i mojoj znatizelji.

  • Милорад Богдановић

   Хвала, Станиславе Петрашевићу.
   Препоручио бих Вам да останете на нашем Порталу,као да и препоручиш другима, јер што нас је више, сазнања су већа.

 5. Dragan Petrasevic

  Pozdrav za prezimenjaka. Ja sam poreklom iz s. Robaje, SO Mionica, ali zivim u Valjevu. Iz sela odakle sam ja postoje cetiri kuce Petrasevica koje su u daljem srodstvu i svi koji zive u Valjevu piticu odatle. Ono sto znam da su moje cukundede koje su poginule u turskim ratovima krajem 19. veka i sahranjeni su na seoskom groblju dalje ne znam. Navodno nam je poreklo iz Crne Gore.

 6. Brankica Vidojevic

  Postovani Petrasevici,

  Moja majka je rodjena Petrasevic iz sela Robaja blizu Mionice i Valjeva, upravo iz jedne od te cetiri kuce koje navodi Dragan Petrasevic.

  Od svojih ujaka sam saznala da su se Petrasevici doselili u Robaje za vreme Kocine krajine, tj. krajem XVIII veka, verovatno iz Crne Gore. Slave Sv. Nikolu. Otprilike u isto vreme, drugi deo porodice se doselio u okolinu Obrenovca.

  To su osnovne stvari koje znam o poreklu svoje porodice sa majcine strane.

  Pozdrav svima.