Порекло презимена Пејчиновић

1. март 2012.

коментара: 27

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (27)

Одговорите

27 коментара

  1. Željko

    Interesuje me sve o prezimenu Pejčinovići.Moji su selo Miloševci opština Laktaši R.Srbska već 8-9 generacija i nemam podataka ja živim u B.Luci i nema nas puno ja slavim Jovanjdan dvadeseti januar a jedni Časne verige volio bih znati odakle smo došli jedni kažu od Novog pazara a drugi da smo iz C.Gore

  2. vladimir

    Postovani Zeljko, Pejčinovići se doselili iz Crne Gore, s tim sto su se prezivali Jakmirovic. Pejcinovic su dobili po brdu na kom su se naselili- Pejčinovo brdo. Možda smo i rod 🙂

  3. Ivan

    Zeljko postoji mogućnost da smo neki rod jer su se i moji preci prezivali Pejcinovici i po prici mog dede doselili se iz Crne gore a inace i mi slavimo Jovandan 20 januara. A sada zivimo na Kosovu.

  4. Karadag

    Andrija Jovićević navodi da Pejčinoviić u Plavu, odnosno u Prnjavor, su muslimani i ogranak su Osmanćehajića, a oni potiču od pravoslavnih Đuričana u Đuričkoj Rijeci kod Plava. Dalje porijeklo im je valjda iz Ceklina.

    • Bojan

      A u Ceklin su poreklom iz Pipera. Sporno je to sto u Ceklinu od Leke Klimenta nasataju Gornjo Ceklinjani od kojih su i Djuricani a oni su u Ceklinu slavili sv. Nikou. Po dolasku u Polimlje, uzeli su sv. Djurdjic a nigde nema naznake ni objasnjenja kako su Pejcinovici sa slavom sv. Luka. Djuricani Kao Gornjo Ceklinjani (Klimente) Pejcinovici bi trebalo da budu sa Y DNK I2a DN haplogrupom sto se potvrdjuje sa testiranim Raznatovicem i Jovicevicem. Za Pejcinovice od Gorazda kod Berana i Basce kraj Rozaja, nema jos rezultata DNK. Tako da tu ima jos cinjenca koje treba upotpuniti i pronaci. Ako neko ima naznake koje od porodica iz Basce (Rozaje) mogu biti preci Komatovica iz Ibarskog Kolasina (DNK I2a DS sa profilisanim rodom i grupom) neka mi javi ovde ili na mail [email protected]

  5. Nikola Pejčinović

    Pozdrav,

    Ja sam Nikola Pejčinović iz Kragujevca. Moje poreklo vodi iz Crne Gore, prema informacijama koje sam dobio od strica, negde sa severa Crne Gore, mesto Bistrica. Čukundeda Boško i njegov brat Bojo su se doselili sredinom 19 veka u mesto Štavalj kod Sjenice, zatim prešli u susedno selo Kneževac da bi se konačno nastanili u selu Kokošiće.
    Jedan deo familije je ostao u Kneževcu, gde i danas ima Pejčinovića. Takodje, jedan deo naših predaka je promenio prezime u Radulović, a drugi u Popović.
    Radulovići su iz Štavlja, a Popovići iz Kneževca.
    Inače, slavimo Sv. Luku

    • Kristina

      Tako je, ja sam potomkinja Pejcinovica, Police kod Berana, potonjih Radulovica iz Stavlja kod Sjenice, slave Svetog Luku.. u Rackovoj knjizi se pominje moj cukundeda Jacim Radulovic kao i pradeda Milomir Radulovic i na posletku moja baba Rusija (Ruja), tu se stalo pa ostaje jos dve generacije da se dodaju u knjizi 🙂

  6. Joksim

    Pejčinovnici su živeli u selu goražde polica kod berana. Sa police su se preselili u okolinu sjenice.

  7. Joksim

    Pejčinovici sa police su stari srbi. Oni su se poslednji iselili. Umjesto njih i drugih starinaca naselili su se vasojevici kao čivčije plavogusinjskih i biorskih begova.

  8. Nikola Pejčinović

    Pozdrav Joksime,

    Šaljem link koji potvrdjuje ovo što ti pišeš da su Pejčinovići sa Police.

    http://www.montenegrina.net/pages/pages1/istorija/dokumenti/polica_novostanovnistvo.htm

    U knjizi Dušana Vuletića “POLICE KOD BERANA” se navodi da postoji i jedan spomenik sa prezimenom Pejčinović.

    Planiram da odem do ovog mesta i da nadjem ovaj spomenik.

    Odakle si ti i da li se ti prezivaš Pejčinović?

    Evo i još jednog podatka sa neta koji potvrdjuje ovo što ti govoriš:

    Pejčinović, Prnjavor (Plav) i varoš, ogranak Osmanćevića (Djuričana) doseljenika iz Rijeke Crnojevića, ranije Djurašević, od njih u Plavu su Gavazović; Gorinje (Sipanja), Bijelo Polje; Ćićići=Ćućići (Godijevo) Bijelo Polje, 1665. god.; Zaostro i Goražde (Berane) i odseljeni u: Bašče (Rožaje), Brnjice (Sjenica) i u Toplicu (južna Srbija)

    Ovde su navedeni i neki drugi podaci o poreku koje treba istražiti. Navedeno je selo Goražde i Brnjica. Brnjica je selo koje se nalazi nedaleko od Kokošića i Kneževca gde i danas žive Pejčinovići.

    Ako imaš, napiši još neke podatke.

  9. Joksim

    Pozdrav nikola. Navedena literatura mi je poznata. Iz tih krajeva potičem. Dosta sam upoznat i lično sa terena. Postoji i knjiga o rodoslov u radulovica šire pejčinovica. Autor je radulovic ne sećam se imena. Kad se vratim u srbiju pogledaću. Spomenik koji pominje prof. Dušan
    vuletic nažalost porušen je prilikom izgradnje crkve na polici na groblju u selu goraždu. Nijesam pejcinovic. Predlažem da uradite dnk u organizaciji društva poreklo.

  10. Joksim

    S obzirom da pejčinovici i ogranci koji potiču od njih sl.sv.luku bilo bi zanmiljivo da li imate veze i sa karličicima i uopšte sa drugim iseljenim sa police i gornjeg polimlja.

    • Nikola Pejčinović

      Pozdrav Joksime,

      Hvala na ogovoru.

      Voleo bih da imam tu knjigu, ako Vam nije problem pošaljite mi naziv i autora.

      Žao mi je što čujem ovo vezano za spomenik, baš sam planirao da odem u Goražde .

      Koja je procedura oko DNK testa?

      Znam za Kaličiće, njih ima u gore pomenutoj Brnjici ali nisam znao da slave Sv. Luku.