Порекло презимена Пејчиновић

1. марта 2012.

коментара: 23

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (23)

Одговорите

23 коментара

 1. Joksim

  U vezi dnk testa javite se uredniku ovog portala odnosno srpskog dnk projekta.

 2. Јоксим

  Поздрав Никола,
  Аутор је Рацко Радуловић. Књига је: Братство Радуловића (огранак Пејчиновића) из Штавља, Београд, 2015.

 3. Јоксим

  Нема на чему.
  Никола, дана 14. септембра је Српски ДНК дан. Искористите велики попуст и урадите днк тест. Добро би било да се види прапоријекло родова из долине Лима. Јавите се уреднику.

 4. Јоксим

  Никола, не пропустите прилику!
  Пријаву за тестирање шаљите на [email protected] са назнаком пријава за тестирање за Српски ДНК дан.

 5. Анђела Пејчиновић

  На Косову, у селу Ђураковац (општина Исток, у близини Пећи), постоји Пејчиновића брдо. Ту је живело неколико породица Пејчиновић. Отац ми је рекао да су Пејчиновићи из племена Васојевић у ЦГ и да су се на Косово јако давно доселили из околине Берана/Бијелог Поља (нисам сигурна). Тренутно, оно што ја знам, је да нас има у Врњачкој Бањи, Крушевцу, Трстенику, Врби…

  • Ђорђе

   Zdravo Andjela,
   Moj navrdeda je Stanoje Pejčinović iz Rabovca (Lipljan), po njemu su potomci zadržali prezime Stanojević i živeli na Kosovu. Slava nam je Sv. Jovan. Isto po predanju kazu da su se doselili iz Crne Gore. Da li imas jos neku informaciju (koja vam je slava) i da li smo i mi ogranak tih Pejcinovica?

 6. Anto

  Pejčinovići moraju biti jako star rod u gradu. 1743. se u Varešu spominju domaćinstva Ive, Mije i Joze Pejčinovića. Sva tri su u mahali Matijevići. Matične knjige za župu Vareš postoje od 1648., ali ja imam samo indeks prezimena 1648-1743., a kasnije matice imam čitave. U indeksu piše da se u periodu 1648-1743. Pejčinovići spominju u matici 10 puta. To je relativno velik broj, pa vjerujem da možemo reći da su Pejčinovići pod tim prezimenom živjeli u Varešu i krajem XVII stoljeća.