Порекло презимена Пајовић

29. фебруара 2012.

коментара: 11

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ПАЈОВИЋИ

(у Крњој Јели)

Воде поријекло од Обрада Селаковића који се средином 16. вијека из Херцеговине, због заваде са Турцима, преселио преко Бањана, Цуца, Љешкопоља у Горњу Морачу. Обрад је имао два сина Дула и Мрва. Од Дула су Дуловићи, а од Мрва Пајовићи. Ово братство не познаје своје родословље и традицију. Презиме Пајовић су добили по Пају Ђурову који је у Горњој Морачи живио у првој половини 18. вијека. Имао је синове Ћира и Јована; Ћиро има Перишу и Милисава, а Јован Шота и Малишу. Нијесу никада били бројни јер су се исељавали изван Мораче. Посљедњи су се иселили послије Другог свјетског рата Мироје Мирков у Никшић и Милан Мидов у Колашин.

Није ми познато да ли сада неко од овог братства стално живи у Крњој Јели.

Славе Шћепандан, а прислужују Светог Илију.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (11)

Одговорите

11 коментара

 1. Nebojsa

  Svi Pajovići koji su porijeklom iz Popova Polja -Hercegovina,Živjeli su u Gornjoj Morači,Krnja jela je bila Morački Katun i pripadala je Opštini Kolašin gdje su kasnije stalno živjeli,ima ih u cetinju,BijelomPolju,Podgorici,Nikšiču,Kolašinu,Tivtu,Kruševcu,Beogradu,Vranju,Americi,Njemačkoj,neznam kako su se prezivali u Popovom Polju,jer taj Obrad Selaković od goga vodimo porijeklo najvjerovatnije nije nosio to prezime u Hercegovini-Popovom Polju,ako ko zna volio bih da prokomentariše,slavimo Šćepan Dan a prislužujemo Svetog Iliju,pozdrav svim Pajovićima ma bilo gdje se nalazili,možda nam je i ovaj poznati golfer Eduardo bližni rođak,jer mu je baba sa Vilusa ob Bulajića….Možda bi neko od Bulajića znao pravo porijeklo ovog Eduarda Pajovića golfera iz Uragvaja.

  • goran saponjic

   Pozdrav gos.pajovicu evo ovako vi vodite poreklo od obrada selakovica koji je sin selakov tj sin selaka jelacica koji je ziveo u selu sedlari u popovom polju.selak je bio drugi sin bana stanoja jelacica koji je ziveo u vreme kosovskog boja.selak je u selu sedlari morao da prihvati seosku slavu sv stefana i svi njegovi potomci slave sv stefana a u moraci preslava vam je sv ilija zbog manastira moraca njegove slave ilindan.vasi su rodjaci jokanovici iz trebinja slave sv stefana i selakovici koji su ziveli u kucima otisli na zlatibor promenili slavu sv stefana i moji saponjici od tih selakovica odvojili dok su bili u popovom polju

 2. Dusan

  Postovani , ja sam takodje Pajovic, ali od Pajovica koji su migrirali posle II sv rata na sever. Tokom putovanja dobar deo se naselio u Kaoni , Dragacevo Gucha, dok je drugi, moj deda, otisao u Jashe Tomic u Vojvodinu gde je bio komandir posle rata. Dosta Pajovica je ostalo u Vojvodini, dok se moj deda ozenivsi se nemicom, babom, morao da napusti sluzbu. Tokom povratka ka Dragacevu odlucio je da se doseli u Kraljevo, gde je danas moja porodica. Na poteyu Kaona Luchani , nalayi se jedno selo sa dve porodice Pajovica, koji nisu u krvnom srodstvu, i vencavaju se medjusobno i na taj nacin cuvaju preyime. Crni humor, groblje u tom mestu je kao mafijasko, nema drugog preyimena. Moji Pajovici slave Sv. Nikolu.
  Pozdrav.
  Ako imate nekih informacija molim vas, pisite mi na mail [email protected]

  • Vanja

   Pozdrav Dusane, ja sam iz Cacka. Moja baba po ocu je Pajovic. Ona je iz jezdine kod Cacka i rekla mi je da vodi poreklo sa Cetinja. Njen otac se zove Stanojlo. Stanojlov otac je Dobrivoje. Dobrivoje ima 3 brata Stojana, Milenka i Dragoljuba, oni su od oca Zivka. Koji bi trebalo da se doselio sa Cetinja. To je najdalje sto sam stigao po toj liniji. Ako imate bilo kakve veze sa tim ljudima i informacije molim vas da mi posaljete. Unapred hvala.

 3. AG

  Da li neko zna nešto o Pajovićima iz sela Polokce,opština Novi Pazar,slava Lazarevdan

 4. Sofija

  Ima Pajovica i u Rudnici pod Kopaonikom (zaseok Mure). Do mene je stigla prica da smo poreklom iz okoline Berana, a prezime nam je od Paje. Iz Mura su se neki potomci raselili, po Sumadiji, Kraljevu, Raski…ima ih i koji su ostali. Koliko znam, svi slavimo Svetog Nikolu.

 5. Pajo

  Ima Pajovica u selu Nosoljin, ranije je bilo vise kuca, sada je samo dve, no ima potencijala za vise, trebaju braca da se prizene. Imam neke informacije da moji vode poreklo iz Morace, pa su se doselili na Kosovo, mesto Krnjin, nakon cega su se najverovatnije u 17 ili 18 veku doselili u selo Nosoljin, opstina Raska, slavimo Sv. Arh MIHAILA, a malu slavu Sv Arh. GAVRILA mada po mom saznanju pajovica ima: Polokci i Stitari, opstina Novi Pazar, Mure i Jos. banja opstina Raska, Kaona izmedju Drgaceva i Kraljeva, okolina Cacka, a ima nas i u Podrinju selo Crnča ima dosta kuca Pajovica.

 6. Slobodan

  Pozdrav svima.
  Moje ime je Slobodan Pajovic i moja familija slavi Djurdjevdan.
  Zadnjih 200+ godina smo u selu Srezojevci, opstina Gornji Milanovac ima spomenika iz 19 veka.
  Prema knjizi Takovo, kao i prema nasoj seoskoj knjizi ista je teorija da je u selo prvi dosao Bondzula Pajovic ali niko ne zna odakle. Planiram u crkvene spise gledati i eventualno DNK o geografskom poreklu da bi se znalo tacno odakle dolazimo iz davnina.

 7. Никола

  Поздрав свој мојој браћи ! Ја сам од Пајовића ,прадеда и деда су ми из села Турица код Драгачева ,чуо сам да има неки засеок где су само куће Пајовића. Данас живимо у Чачку а славимо Св.Стефана архиђакона ,други дан божића .