Пајковић

29. фебруар 2012.

коментара: 2

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. Milo Pajković

    Pajkovići su bratstvo koje je od Đuraškovića sa Ceklina. Pajkovići su se doselili u Polimlje, današnje Berane, negdje u 18 vijeku, kao Đuraškovići. Promijenili su prezime, jer su napstili Ceklin zbog krvne osvete. Jedan od braće koji je dugovao krv presao je u Islam, Andro, od koga potiču današnji Adrovići.
    Naselili su najljepsi dio u limskoj dolini, selo Lužac.
    Poznatim Pajkovićima pripadaju:
    Divna Veković – Pajković, koja je po dekretu kralja Nikole poslata da uči na Sorboni, kao najbolji đak u Crnoj Gori. Prevela je Gorski Vijenac na francuski jezik.
    Đoko Pajković, narodni heroj, društveno- politički radnik
    Tatiana Pajković, manekenka i glumica
    Milija Pajković trener
    Cvetko Pajković trener reprezentacije Crne Gore za Odbojku itd.

    • andrija

      Adrovići ili Hadrovići najvjerovatnije nijesu u srodstvu s Đuraškovićima, jer su oni živjeli u beranskoj dolini i u Podgorici prije naseljenja Pajka Đuraškovića. Postoji naselje u okolini Pljevalja Adrovići. Da je sve ovo tačno potvrđuje i gramatika – ako su, navodno, Adrovići, Hadrovići od Andra Đuraškovića onda bi se prezivali Androvići, tako je to u Crnoj Gori. Niko ne spori Adrovićima da su srpskog, odnosno pravoslavnog porijekla, ali ne i od Đuraškovića i ne sa Gornjeg Ceklina kod Cetinja, jer vjerovatno, kako istorija kazuje niko se od junačkog bratstva ( među najuglednijim i najjačim u Crnoj Gori, koje je dalo, između ostalog mnoštvo serdara i vojvoda), nije primio islam. Inače, veoma ugledno bratstvo Pajković iz Lušca, Berana, Strana i Beransela, sve u beranskoj dolini , dalo je mnogo junaka i umnih ljudi, činovnika, profesora, doktora i magistara nauka, sportista, muzičara, pisaca, novinara, glumaca i glumica, naučnika, uspješnih privrednika, slikara, ikonopisaca…Predak Pajkovića, Pajko Đurašković je na svom putu ka beranskom kraju ubio u dvoboju pravog Turčina, koji ga je sa kolašinskim muslimanima presreo nedaleko kod ljevorečkog sela Jabuka i glavu mu bacio u Taru. Narod tog kraja u slavu takvog junaka taj dio je prozvao Pajkov Vir, a brdo u blizini Pajkovci ( 1.366 mnv). Radi se o veoma rasnom bratstvu.