Порекло презимена Панајотовић

29. фебруар 2012.

коментара: 17

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (17)

Одговорите

17 коментара

  1. Zivko Ristic

    Панајотовићи су узели презиме по свом претку Панајоту. Панајотовићи потичу иѕ Пиротског краја и славе Св. Николу. Расељени су по целој Србији, а има их и у Македонији.

  2. Sarko

    Zivko delimicno se slazem s tobom. Tacno je prezime Panajotovic je specificno i vezano je za Pirotski kraj, imas puno Panajotovica koji nisu u krvnom srodstvu i imaju raznorazne krsne slave. Takodje ima Panajotovica koji nemaju nikakve veze sa pirotskim krajem. Dusan Panajotovic bokser koji je nedavno nokautirao Boba Sappa (Ultimate Fight). On je rodjen u Pasjanu kod Gnjilana, njegovi se od posle drugog svetskog rata prezivaju Panajotovic, poticu od tamosnjih starosedelackih porodica.

    http://www.youtube.com/watch?v=d8XmqHQL9Zs

    Panajotovic ima i u Donjoj Budrizi kod Gnjilane. I ovi su posle drugog svetskog rata promenili prezime.

  3. Zivko Ristic

    Sarko
    Da naravno. No, ime Panajot po kome je prezime Panajotović, uglavnom ga nose ljudi iz pograničnih područja sa Bugarskom. Interesuje me – ti Panajotovići o kojima govoriš, koju slavu slave?
    Pozdrav

  4. Mihael Panajotovic

    Moj Otac je Poreklom iz Pirota. A ja sam Rodjen u Svajcarskoj.

    Slavimo Jovanjdan.

    Pozdrav

  5. Boško

    Možda ovo prezime potiče od grčkog Panajotis?

  6. sanja

    Moj decko je Panajotovic,poreklom iz Pirota i slavi Sv.Arandjela

    • Ja baš trenutno tragam za poreklom prezimena, vidim da se i cincari pominju negde, poreklom jesam iz Pirota, i tatini i dalje žive tamo, slavimo sv. Arhanđela Mihaila, a ja baš rođena na Mitrovdan 🙂
      Zanimljivo je to da deda sa mamine strane (Đorđević) istraživajući svoje poreklo otkrio da su možda i oni poreklom cincari iz Grčke.

  7. Aristotel

    Ima Panajotovica I iz Prokuplja.Vode poreklo iz Soluna a slava im je Mitrovdan.

  8. Marija

    Prica koju ja znam o poreklu prezimena je da su tri plemena dosla iz grcke sa ovim prezimenom, verovatno na grckom Panajotis, i da su se onda ta tri plemena podelila pa je tako jedno naseljeno kod Pirota jedno kod Bele Palanke blizu Nisa a za trece se ne secam. Mislim da je to bilo jos pre Turaka jer znam da su moji preci bili nekakve sluge kod nekog bogatog Turcina a bili su sirocici pa im je on dao svoju imovinu jer nije imao dece.

  9. Nikola

    Moj cukundeda se zvao Panajot rodjen je verovatno negde oko 1894 godine na prostoru makedonije na granici sa bugarskom.Ziveo je 23 godine ubijen je od bugara verovatno za vreme 2 balkanskog rata ili za vreme prvog svetskog rata tako sto ga je neki komsija tuzio kod bugare i oni su ga odveli vise se nikad nije nista culo o njemu

  10. Cedomir PANAJIC

    Prezime PANAJIC, koliko sam do sada ispitivao, jedino nosim ja u celoj bivsoj Jugoslaviji.
    Ima nekih Panajica koji su se iselili u Ameriku oko 1900-tih,i gubi im se trag.
    Otac Milos i deda Lazar su rodom iz Dalja kod Osjeka. Krsna slava mi je Sveti Ignjatije.(2 Januar) Molim da mi se javi neko ko zna nesto o tom prezimenu.
    Ja sam cuo da su mi se pretci iselili u Slavoniju pod Arsenijem Carnojevicem i to iz okoline
    Prizrena,i da su mozda poreklom Cincari.