Poreklo prezimena Obrenović

29. februar 2012.

komentara: 50

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (50)

Odgovorite

50 komentara

  1. Obrenovic Mladen

    Milose,jedino kod Srba sto je vekovima prenosivo,sa oca na sina i dalja potomstva je SLAVA. Teoloska obrada slava kod Srba je da samo prezimena sa istom slavom,mogu imati zajednicko potomstvo,ali su se vekovima razrodili. Svako je nosio svoju slavu sa sobom,ma gde se u seobama zaustavio.Kao sto vidis Obrenovici slave sve slave. Ako verujemo ideoloskoj postavci,samo Obrenovici sa krsnom slavom Djurdjevdan imaju osnova da su rod,a dasu se rasturili u seobama.
    Pozdravljam te,
    Kda krenes na Zlatibor,da svratis Uzice.
    Mladen.M.Obrenovic

  2. Jasmina

    Ja se zovem Jasmina Obrenović, rodjena sam u Beogradu, kao i moji roditelji. Sa tatine strane vodim poreklo iz Kosjerića, a slava koju slavimo je Sveti Toma. Znam malo o mojim korenima, a imam ogromnu želju da saznam.

  3. Milos Obrenovic

    I ja sam Obrenovic rodjen u Kragujevcu ali moji su iz sela Gokcanica kod Usca na planini Zeljin. Slavimo Djurdjic I Djurdjevdan. Selo je pretezno bilo naseljeno Obrenovicima a smatra see a su iz starog Rasa.

  4. Vojislav Ananić

    OBRENOVIĆ (p,m). Obrenovići (p). srednjovjekovna vlastelinska porodica iz okoline Konjica, potiču od “rodonačelnika” te porodicc Petra. sina Obrenova. Petar je (1489) imao feudalni posjed (timar) “u nahiji Neretvi u iznosu od 40.225 akči”. Petar Obrenović, koga su Dubrovčani nazivali “dubrovačkim građaninom”, spominje se 19. juna 1487. godine u zapisniku Vijeća umoljenih u Dubrovniku. Obrenovići (m) potiču od pomenutog Petra Obrenovića koji je imao tri sina. “Sva trojica su prešla na islam i bili istaknute ličnosti u Osmanskom Carstvu.” Jedan od Petrovih sinova, Mehmed-beg Obrenović, pominje se krajem 15. vijeka kao sandžakbeg Moreje, a u oktobru 1500. godine postavljen je za hercegovačkog sandžakbega. Bio je veliki prijatelj Dcibrovčana, koji su za njega nabavljali tkanine u Mlecima, slali mu ljekara i poklone i obavještavali ga o “novostima koje su ga interesovale”. Drugi Petrov sin (Halil-paša) bio je beglerbeg rumelijski, a za trećeg (Hamza-bega) “zna se da je bio zaim”. U istorijskim izvorima nema podataka o nasljednicima sinova Petra Obrenovića, pa se pretpostavlja “da ta loza nije išla putem višeg uspona, nego je završila sa običnim timarnicima” (284:103,104). Poznato je da u opštini Konjic postoji selo Obrenovac. Moguće je da je ovo naselje dobilo ime po Obrenu – pretku hercegovačkih Obrenovića.

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  5. Dragan Živanović

    Iako nisam Obrenović, imam veze sa Obrenovićoma jer je mojoj majci to devojačko prezime. Ne znam puno o dedi, osim da se zvao Dragić, da je svirao violinu kod Carevca i da je umro 1954. Rodom je iz sela Miloševa i bio je šesto i jedino muško dete u porodici seokog učitelja Mladena Obrenovića. Znam još da je završio prava, ali da se nikad pravima nije bavio, već muzikom i da mu je slava bila Sveti Vrači.

    • Strahinja

      I ja sam Obrenović iz Čačka i slavim Vračeve.

      • Dragan O.

        Strahinja, moj pradeda Tanasije Obrenovic (1860-1950) je slavio Vraceve, pretpostavljam da je rodjen u Guci ili okolini, imao je kucu u Cacku, a kasnije ziveo i umro u Beogradu. Bio je ozenjen Jelisavetom, a imali su decu Milosa, Radmilu i Milicu, Da li vidis neku vezu sa tvojom porodicom? Mislim na vezu preko Tanasija.

  6. Obrenovic

    Zivim u Kraljevu, poreklo selo Gokcanica zaseoku Borovo, slava djurdjic-djurdjevdan

  7. Đilka

    Poštovana gospodo Obrenovići.
    Pisao sam pre par godina, tačnije tražio sam više informacija u vezi Obrenovića iz okoline Zvornika. Za ovih par godina saznao sam samo da je pradeda Đurko Đuro Obrenović ubijen između 1943 i 1946 godine na Snagovu kod Zvornika. Obrenovići su sa Snagova. Krsna slava je Sv.Kliment (verovatno zbog komunizma da je morala da se uzme neka manje poznata slava) a obeležava se (preslavlja) Aranđelovdan (kako je pokojni đed pričao, to je slava njegovog đeda) ali ne znam da li je ta slava sa Obrenovića strane. Molim vas za više informacija o Obrenovićima iz okoline Zvornika, Republika Srpska (BiH)

    Hvala dobri ljudi

  8. Robert Obrenović

    Pomoz Bog ljudi,
    Potičem od Obrenovića iz sela Luke kod Ivanjice, slava nam je Aranđelovdan, zainteresovao sam se za naše porijeklo, odakle smo došli, đe su nam rođaci…
    Ako neko zna nešto o Obrenovićima iz sela Luke kod Ivanjice hvala mu što će to podjeliti sa mojom familijom.
    Pozdrav i svako dobro.