Poreklo prezimena Novaković

28. februar 2012.

komentara: 196

[toggle title=”TESTIRANI NOVAKOVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Novaković

Haplogrupa: J2b M205

Poreklo: Novi Grad, Republika Srpska

Krsna slava: Nikoljdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Prezime Novaković je veoma rašireno na celom području bivše Jugoslavije. Kako piše naš saradnik Vladimir Novaković iz Zrenjanina, njegovi Novakovići vuku poreklo iz Dalmacije. Njegova saznanja o poreklu ovog prezimena i različitim familijama koje ga nose, objavljujemo u celini:

 

U Dalmaciji postoje tri raznorodne grane Novakovića, koje nisu istovetnog bližeg porekla.

Jedna grana slavi Sv. Jovana (Kninska krajina) i poreklom su iz Bosanske Krajine iz vremena naseljavanja opustele Dalmacije pravoslavnim življem. Od te grane ima Novakovića u Drvaru i po celoj Bosanskoj krajini koji takođe slave Sv. Jovana.

Druga grana slavi Sv. Kozmu i Damjana i o njima nemam bližih podataka.

Treća grana, od koje sam i ja, iz Bukovice je i nastanjivala je selo Bjelina iz opštine Benkovac (u vreme Kraljevine Jugoslavije, opština Kistanje) i slavi Sv. Nikolu. Poreklom je iz Like, iz mesta Velika Popina, odakle su se tri brata u 17. veku preselila u Bjelinu u Bukovici. Prema porodičnom predanju, jedan od njih je u Lici ubio Turčina, a samo dva brata su ostavila u Bjelini potomke po muškoj liniji. Novakovići u Velikoj Popini slave Sv. Arhangela Mihaila (Aranđelovdan) i daljim su poreklom iz Stare Hercegovine (današnja Crna Gora) od Novakovića koji takođe slave Aranđelovdan. Nepoznat je tačan razlog zbog kojeg su Novakovići u Bukovici prestali da slave Aranđelovdan, ali se može raditi o bilo kojem od uobičajenih razloga: ranije prislavljanje Sv. Nikole ili poseban događaj vezan za tog svetitelja, zametanje traga, ukoliko se zaista radilo o prebegu iz Like, prihvatanje tzv. „slave ognjišta“ ukoliko su se naselili na imanje u kojem se slavio Sv. Nikola i sl. Na istom području Crne Gore (Stara Hercegovina) i danas ima Novakovića koji slave Aranđelovdan.

Novak, akcentovano Nȍvak ili Nòvāk, slovensko je ime indoevropskog porekla i ima značenje nečega što je novo. Takođe je i slovenska reč za mladog vojnika, ili pridošlicu, novog člana zajednice. Prezime Novaković je patronim i označava one koji su sinovi ili potomci Novaka.

U samoj Crnoj Gori, Novakovića ima u nekoliko različitih plemena i postoji nekoliko različitih legendi o samom nastanku prezimena, od kojih se ni za jednu ne može reći da je apsolutno pouzdana ili dokaziva. Te legende se kreću od već klasičnih veza sa srednjovekovnim vlasteoskim porodicama, doseljenika Novaka iz Niša iz vremena Nemanjića i sl. Jedno je samo sigurno, a to je da je svaka od tih grana Novakovića porodica čija starost doseže u brojne vekove unazad, bez obzira na to da li svi vode poreklo od istog Novaka, ili od različitih osoba koje su se tako zvale.

Novakovića iz Bukovice koji slave Sv. Nikolu danas ima u: Somboru, Srbobranu (Bačka), Novom Sadu, Stanišiću (Bačka), Zrenjaninu, Beogradu. Ima ih i meštana, potomaka Novakovića doseljenih nakon Drugog svetskog rata (prvi talas), i direktno doseljenih iz Dalmacije, nakon etničkog čišćenja 1995. (drugi talas). Pre rata 1991-1995. bukovičkih Novakovića bilo je u Benkovcu, Kninu, Zadru.

Novakovića iz Like koji slave Sv. Arh. Mihaila ima meštana u opštini Zrenjanin i Žitište i potomci su solunskih dobrovoljaca iz Like koji su nakon Prvog svetskog rata sagradili sela Banatsko Karađorđevo i Banatsko Višnjićevo u opštini Žitište u srednjem Banatu. Drugi, izbeglički talas raselio je 1995. ličke Novakoviće i po Novom Sadu i Beogradu.

Novakovići iz Srbije su to prezime dobili u 19. veku, pri zakonskom ustanovljavanju fiksnih prezimena, kao patronim, prema najstarijem članu domaćinstva koji se u tom momentu zvao Novak.

Novakovića ima i Roma. Žive u Banatu, pravoslavni su i poreklom iz centralne Srbije. Ima ih i Hrvata, katolici su i ima ih po gradovima na Jadranskoj obali, kao i u dominantno katoličkim sredinama nekadašnje Vojne Krajine. U najvećem broju slučajeva su istog porekla kao i pravoslavni Novakovići, ali je nemoguće napraviti generalizaciju, već je potrebno pogledati u individualno porodično poreklo.

KRSNA SLAVA: Sveti Jovan, Sveti Nikola, Aranđelovdan, Sv. Kozma i Damjan

__________________

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

NOVAKOVIĆI

Novakovići vode porijeklo od Novaka Mateljevića. U poglavlju o Mateljevića bilo je riječi o Janku i Novaku i o njihovoj pogibiji. Poslije Novakove pogibije ostanu mu sinčići Đoko i Simeun, s majkom udovicom Ružom koja se sa svojim sinčićima odselila preko Tare u selo Vaškovo, a kasnije prešla u Potrlicu kod Pljevalja. Simeun nije imao potomaka, a od Đoka ostanu sinovi Radojica, Grujica, Ilija i Đuro. Od njih su Novakovići u Potrlici i u Nikšiću, gdje se Milan preselio iz Potrlice.

Slave Đurđevdan, a prislužuju Nikoljdan.

__________________

NOVAKOVIĆI

(u Rasovi)

Potiču iz Baškova od Jakova Novakovića, koji je bio oženjen Jelom od bratstva Ostojića. Poslije Jakovljeve prerane smrti, njegova žena Jela sa maloljetnim sinčićem Milanom se preuda za Vuka Roćena u Rasovu. Kad je Milan odrastao, njegov očuh mu je dao dio svog imanja i on je ostao da živi u Rasovi.

Milan je imao tri sina: Jova, Zelena i Mira. Jovo je umro bez potomstva, Zelen ima Milovana i Milana; a Miro – Blaža, Spasa i Savu.

Slave Nikoljdan.

___________________

NOVAKOVIĆI u Vaškovu, Potrlici kod Pljevalja i u Nikšiću porijeklom su od bratstva Mateljevića sa Previša.

Slave Đurđevdan, a prislužuju Nikoljdan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

*   *   *

 

Prezime Novaković istražili su Mr Radomir D. Rakić i Vera Stanisavljević-Rakić u rubrici Koreni (frankfurtske „Vesti“):

Iz Toronta (Kanada) javio nam se g. Miloš Novaković, rođen (pre Drugog svetskog rata) u selu Veliki Broćanac, kod Klisa u Dalmaciji.

Ako znamo da je Novak staro srpsko ime, potvrđeno u pisanim dokumentima još od srednjeg veka, a tokom vremena postalo omiljeno u narodu kao ime čuvenog Starine, kovača narodnih pesama o Kraljeviću Marku, jasno je zašto se javljalo takoreći širom srpskog etničkog prostora. Otud i pojava mnogih prezimena izvedenih od njega: Novaković, Novakov, Novakovski, koja su mogla nastajati sasvim nezavisno, na raznim stranama i u razna vremena, neka i sasvim skoro. Ali, imajući na umu i “veliko raseljenje” našeg naroda, ne mogu se i ne smeju isključiti kao mogući ni slučajevi da se radi o istom poreklu. Naravno, tu nam, pa i to tek delimično i sporadično, mogu pomoći podaci do kojih se može doći o konkretnim porodicama.

I zaista, u našim dosadašnjim istraživanjima, Novakoviće smo nalazili u svim srpskim krajevima, sa različitim slavama i doseljene iz različitih zavičaja. Samo u Srbiji, na primer, “poreklom od Sjenice”, sa slavama Đurđic, Sveti Mrata i Sveti Nikola, “iz Crne Gore”, sa slavama “Petkovica”, u Polimlju i Potarju sa slavom Đurđevdan, u drugim predelima i nepoznatog porekla i drugih slava (Sv. Avramije, Sv. Alimpije, Sv. Nikola, Sv. Simeun i Ćirilovdan), ili sasvim novi Novakovići koji su to prezime dobili po dedi! U Bosni je povelik spisak Novakovića takođe raznih slava. Prema crkvenim knjigama s kraja devetnaestog veka, slavili su Aranđelovdan, Đurđevdan, Sv. Ignjatija, Sv. Jeremiju, Sv. Jovana, Sv. Nikolu, Sv. Stevana, Sv. Jeremiju itd.

Ističemo da se kao češća slava javlja Sv. Mrata, koji je u četvrtom veku bio episkop u Turu, u Francuskoj, tada i još vekovima jedinstvene (nepodeljene) hrišćanske crkve. U “Žitijima svetih”, za ovaj datum se spominju, međutim, Sv. Mina, Sv. Mina Viktor i Vikentije đakon, knez srpski i Sv. mučenik Stefan Dečanski, Kralj srpski i drugi, dok džepni kalendar SPC-a lakonski sažima svetitelje samo na Sv. Minu i Sv. kralja Stefana Dečanskog. Dodaje, pošto ima popularnu namenu, i Mratince.

U narodu se, međutim, posebno navodi da je tu i Sv. Mrata, i sam praznik i prva od “vučjih slava” (kao i Sv. Sava), iako će, u novije vreme, većina kršnjaka radije reći da im je slava Sveti Stevan Dečanski. Pravoslavni crkveni kalendar spominje i Sv. Martina (narodski Mrata), ali ne na crkveni datum nego 25. oktobra. Bio je poštovan kao čudotvorac koji je i mrtve vaskrsavao, pa je proglašen za svetitelja. Kasnijim raskolom, istočna, pravoslavna crkva više nije isticala njegov svetiteljski značaj, ali je u narodu ostao omiljen. Ipak, mnoge familije su ga zamenile drugim svetiteljem odnosno praznikom, prvenstveno od tzv. stočarskih slava zimskog perioda, pa su je tako promenili i mnogi Novakovići.

Zna se da su u Podibru i Gokčanici, u selu Kovači, nekad živeli Novakovići, a postoji i toponim, naselje Novakovac u Ribnici. Ima i toponima Novaković ili Novak, a familijama nema traga. Tako u Pivi ima Novakov Bunar, a u Staroj Crnoj Gori Novakov Brijeg u Bjelošima i Novakov Kam u Bajicama. U selu Galičniku u Mijacima (Makedonija) zabeležen je toponim Novačko Rečište. (Ovo je najstarije selo u okolini i svi slave Petkovicu. Po predanju, doseljeni su sa Kosova.) U zapadnoj Bosni, u Uncu, ima samo toponima kao uspomena na Novakoviće koji su i ovde boravili u prolazu: Novakovo Brdo, Novakova Glavica.

Međutim, u Popovom polju ima i toponim Novakuše za njive u Tuljima, ali i spomen na izumrle Novakoviće u Radetiću i druge, iseljene iz Broćanca u Primorje.

U Konavlima Novakovića ima u Ćilipima i Novici. Odatle su išli na sever prema Dalmaciji i Lici, ili u Bosnu, centralnu ili Krajinu.

Kao što je evidentno, u zapadnu Bosnu su se doseljavali iz susednih oblasti Like i Dalmacije, tako da ih i tamo ima. U gospićkom području se spominju Novakovići kao starosedeoci Brinjani i Otočani. U staroj tvrđavi Vrebac spominje se u popisu 1701. godine čak 13 kuća Novakovića. U Udbinskoj oblasti u popisu iz 1712. godine spominju se Novakovići u 10 kuća. U Popini (zrmanjsko područje) bilo ih je 39 kuća, po popisu iz 1700. godine. U srpskom području u Kupinovu, tri kuće Novakovića. U Osrecima i Dabašnici po četiri kuće, u Brotnju tri, u Kninskom Polju 10. Svi, doseljeni iz Bosne u 16. veku, slave Jovanjdan (iz ove porodice su “protopop” Jovo Novaković, kome je došao Dositej Obradović, i budimski vladika Dositije Novaković iz 18. veka).

Na prelaznoj teritoriji prema Bosni uglavnom su bile nastanjene porodice iz oblasti koje su administrativnim putem pripale Lici ili Dalmaciji.

U čitavoj Hrvatskoj ima nebrojeno mnogo porodica Novakovića, jer su se, posle razvojačenja Vojne granice, raseljavale i kupovale jeftinu i bolju zemlju, naročito oko Bjelovara i u Slavoniji.

Dosta Novakovića ili Novaka je prešlo na katoličanstvo, kao i na islam u Bosni.

U Makedoniji ih je bilo raseljenih posle Kosovske bitke, a i docnije kad su ih albanski rodovi potisnuli iz Raške i Kosova i Metohije. Administrativno su menjana prezimena na ski ili ov, pa su postajali Novakovski ili Noveski.

Ako se podsetimo da se kovač Novak Brajović spominje u spisima kotorskog arhiva s kraja 14. veka, poreklo Novakovića može da seže u ovaj srednjovekovni grad, ali oni u njemu nisu bili starosedeoci građani, nego su došli iz crnogorskog zaleđa. Ako tome dodamo i njihovu najčešću slavu, Mratindan, koju su, i pre dolaska Turaka, donosili iseljenici iz današnje severne Albanije, od Berata – srpskog Belgrada, pa i s juga, od Skadra, odnosno Kuča, u koje su se takođe sklonili potomci Mrnjavčevića, može se reći da koreni Novakovića sežu do tih krajeva. Iz Kotora su, zatim, preko zaleđa i preko Broćna u zapadnoj Hercegovini, gde su se nešto duže zadržali, išli dalje. Jedna grana je stigla u Popovo Polje, ali ni tu nisu trajno ostali, nego su krenuli na severozapad. I, kako to Cvijić reče, “iseljenici nose, kao puž kućicu, imena svog sela, kraja, potoka, planine, kadšto i celog predela”, tako su i ovi Novakovići poneli ime rodnog sela i tako nazvali svoje novo naselje kod Klisa – Veliki Broćanac. Odatle su se vremenom razilazili u druga sela Dalmacije, u Pounje, u Liku, Slavoniju i dalje, do Karpata, dokle god se prostirala Vojna granica.

 

IZVOR: Mr Radomir D. Rakić i Vera Stanisavljević-Rakić, „Koreni“, poreklo srpskih porodica i prezimena, rubrika iz frankfurtskih „Vesti“

__________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (196)

Odgovorite

196 komentara

  1. Dobar dan ,Imali neko NOVAKOVIĆ IZ KISTANJA

  2. Vojislav Ananić

    NOVAKOVIĆ (r.š.k). Novakovići (p). u Kubatovini (Dabar). Starinom su od Albijanića iz Bjelica u Crnoj Gori odakle im je “dodigao deda Novak pod Meču”. Iz Meče su (1879.) prešli u Kubatovinu. Slave Jovanjdan (248:34). Novakovića je bilo i u Zupcima (Trebinje). Jedan od članova ove porodice (Milutin) spominje se u dokumentima kotorskog arhiva od 26. januara 1693. godine. Bili pobočna grana porodice Danilović. U narodnoj pjesmi Nevjera Ljube Grujičine opjevana je tragična sudbina zubačkog hajduka Grujice Vukovića. Narodni pjesnik je, iz do sada nepoznatih razloga, zamijenio prezime. U pjesmi se pominje Grujica Novaković: Šator penje Novaković Gruja /u planini više Drenopolja/… Zbog čega je ovo tvorac pjesme uradio u literaturi se nude različita objašnjenja. Svojevremeno su mnoge zubačke porodice imale po dva prezimena, pa je moguće da su Vukovići imali i prezime Novaković koje pjesma pominje (280:38). Novakovići se pominju i u Nevadi, selu u Bobanima. Slave Jovanjdan. Novakovići (m), u Kljencima (Dabar). Starinom su iz Todorića u Vranjskoj (Bileća). Živjeli su neko vrijeme u Zanoglini kod Predolja odakle su prešli u Kljenke. Zvali su se Bugurovići. Ima ih i u Čapljini (248:32). Novakovići (k) su nastanjeni u Mostaru.

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  3. Zoran Novaković

    Pomaže Bog svim Novakovićima,
    Ja sam od ovih Novakovića iz Sarajevskog polja. Slavimo slavu Sv. Jovan.

    U knjizi popa Stijepe i Vladimira Trifkovića: SARAJEVSKO POLJE stoji:
    …Novakovići su starinom iz Starog Vlaha, odakle su se jedni odselili u
    Krajinu kod Medne i Pecke, a jedni na Romaniju. Ovi s Romanije doselili su se u Kotorac. Slave Sv. Jovana…

    prema grobovima na starim krstovima koje je moguće pročitati stoje neke godine (18XX) u drugoj polovini 19. vijeka. Što može da znači da su došli vjerovatno u prvoj polovini 19. vijeka ili eventualno još malo ranije.

    Svaka pomoć je dobro došla.

    • Borko Novakovic

      Pozdrav Zorane…
      Ja sam Novakovic iz Rogatice,slavimo sv Jovana. Pricalo se odavnina da su doselila 4 brata iz Crne Gore,Novak (Novakovici),Planoje (Planojevici),Marijan (Marijanovici) i Bjelan (Bjelice). Po svojim imenima su uzeli prezimena. Svi slave sv Jovana i postujemo se kao familija. Ali nista vise osim toga ne znamo…

  4. Ivan

    Pozdrav,

    Ja ne znam puno o poreklu, ali kako se neka priča prenosla, poreklo je negde iz Crne Gore.

    Jel ima neko od Novakovića da slavi sv. Tomu?

    • Dear,
      I’m looking for my Montenegrian roots. My great grandfather was Milija Nikolić the son of Nikola Novaković (according to different sources: Limandić, Djurović, or Mandović) was born in Šekular, Montenegro. Milija and his brother Ilija fought against the Ottomans and the Albanians. The family legend says that Milija and his brother Iilja kill in an ambush an Albanian Bey and ten of his bodyguards. However, as reward for their courage as soldiers, or for this successful ambush, the Prince Nikola I invited Milija to serve him in his court, while his brother Ilija received large lands.
      I don’t know in which stage Milija converted his surname into Nikolić and if both brothers converted their surnames.
      After the death of his first wife with whom he had one child Vuxan, Milija married her sister, Milosava (Mila) Ćulafić, with whom he had another child, Radoja (my grandfather).

      Milija fought as an officer in the Balkan wars. He was sent with his family to practice in the court of the king of Italy, Umberto I (it is not clear if is practice in Italy was before or after the Balkan wars). According to the family legend, after practicing in the court of Umberto I, King Nikola I appointed him to be the head of the royal guard.

      Just in the beginning of the Austro-Hungarians invasion to Montenegro in the WWI, Milija was captured and sent as prisoner to Austria. In 1915 he passed away in the jailhouse of Vienna.

      Any information about Milija Nikolić, and especially that can confirm that he was born as Novaković, will be very appreciated.

      Yours Sincerely,

      Prof. Emeritus
      Zohar Laslo

  5. Borko Novakovic

    Veliki pozdrav za sve Novakovice.
    Ja sam inace iz Rogatice (sarajevsko-romanijska regija).
    Slavimo sv Jovana i poznato nam je da su nasi preci dosli iz Crne Gore. Naime,dosla su 4 brata Novak (Novakovici),Planoje (Planojevici),Marijan (Marijanovici) i Bjelan (Bjelice). Po svojim imenima su uzeli prezimena. Svi slave sv Jovana i postujemo se kao familija.
    Ako neko ima bilo kakve podatke,zamolio bih za pomoc?
    Unaprijed hvala!

  6. Zarko

    Postovani da se i ja predstavim, zovem se Zarko Novakovic od oca Ivana, djeda Zarka, pradjede Save, cukundjeda Pere i skiurdja Jevte i slavim Svetog Jovana. Od jevte dalje nazad ne znam, navodno je Jevto Novakov ali nemam nikakve dokaze! Zivim u Ugljeviku a moji su rodom iz Bogutovog sela! U Bogutovom selu smo vec dugo prisutni i znam dosta generacoja inazad jer su sahranjivani na groblju Spasine na Brdjanima! Medjutim nemam nikakav trag odakle smo dosli na Brdjane pa u kosarice u Bogutovo Selo! Pozdrav i svaka informacija je dobro dosla!

  7. Biljana

    Draga braćo i sestre tako sam srećna što vidim ovako veliku familiju Novakovića. Uspela sam da pročitam sve komentare ne bi li pronašla neki trag. Zaista puno informacija, nažalost u svojoj 38. godini počela sam da se informišem o porodičnom stablu. Naime, po priči moga oca Đorđa iz Kragujevca moj je deda Milomir, njegov otac Proka a Prokin otac Đorđe po kome moj otac nosi ime danas. Nedavno sam saznala da je čukundeda Đorđe časno postradao u Prvom svetskom ratu te je iz nekog razloga sahranjen u Kruševcu. Slavu slavimo Sv.Đurđic 16. novembra. Deda Milomir ima sinove Đorđa (mog oca) i Grujicu.

    Da li mi možete pomoći kako mogu ući u trag da li je to Đorđe koji se pominje u postu Božidara Novakovića gde se kaže da je bilo devetoro dece od pomenutog Dragutina? Da li neko zna u Kruševcu ima li groblje za vojnike postradale u ratu?

    Hvala unapred i sve va Bog blagoslovio.

    • Božidar Novaković

      Biljana pomaže Bog, čestitam današnji praznik. Moj broj telefona je 0631674682 ili Fb Božidar Teodul Novaković, javite se da istražimo rodoslov da li smo familija. Božidar Novaković – Trstenik 2019

  8. Nevena

    Pozdrav svima. Mene interesuju Novakovici iz Dobrog sela opstina Buzim. Moj deda se zvao Bosko Novakovic 1938god a njegov otac Mihajlo. Mihajlo je imao koliko sam upucena 2 sina i 2 cerke. Ozenjen sa Ilinkom Nedic 1898god. Mihajlo je ubijen u ratu 1941god. Koliko znam njegova zena Ilinka se sa decom doselila u Vojvodinu. Po poslednjim saznanjima rodbine imam u Ravnom selu, Rumi, Vrscu, Zrenjaninu(Aradac). Ako neko nesto zna neka mi pose na majl: [email protected]

  9. Ja sam od Novakovica koji zive u Barzilovicii kod Lazarevca selo,tu ima dve kuce Novakovica i slavimo sv.Simeona,aa preslavljamo Svete Trojice..Nase poreklo ne znam,znam samo od pradede,ali on je iz iste kuce odakle i ja,tako da ako neko zna nesto,bas bih volela da.mi kaze

  10. Milijans

    Pozdrav Novakovici
    Moji su Novakovici rodom iz Krupe na Uni slave sv. Jovana. Po nekada davno su slavili sv. Nikolu po nagovoru popa je doslo do promjene slave. Porijeklo se vezuje za hercegovinu. Imate divan roman Hajduk Todor napisao je Branko Novakovic tu ima dosta informacija o porijeklu prezimena Novakovic i moje loze.