Poreklo prezimena Nešović

28. februar 2012.

komentara: 23

[toggle title=”TESTIRANI NEŠOVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Nešović

Haplogrupa: E1b rod Bjelopavlića

Poreklo: Makovica, Gruža, Srbija

Krsna slava: Petkovdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (23)

Odgovorite

23 komentara

  1. Familije-prezimena Nešović, prema mestima življenja. Prema knjizi Koste Jovanovića “Gornje Dragačevo”.

    -Bijeli Kamen
    -Vič
    -Vučkovica
    -Zablaće

  2. Nebojša Nešović

    http://rs.geoview.info/nesovici,834818
    Na gornjem linku je mapa na kojoj je zaselak Nešovići na Goliji.
    Tu je rođen moj deda i njegov otac i deda, a verovatno i dalje jer sam od dede slušao dosta priča iz turskog vremena, koje su njemu stariji preneli.
    Dobar deo familije se zadržao u Ivanjici, dedin brat u Čačku, a deda u Užicu, gde sam i ja sa porodicom.

    • Marko Nesovic

      Mislis iz Bijeloga polja Nesovici u obroncima Golije?

      • Milan Nešović

        Ima nas NEŠOVIĆA i u TOPLIČKOM KRAJU , u selu DONJA BEJAŠNICA i MEROVCU
        Smatram da smo svi rođaci i da potičemo iz istog plemena . Plečena KUČI negde sa teritorije oko Meduna . Jedan od istaknutih pisaca našeg plemena bio je MARKO MILJANOV ……
        Prezime NEŠOVIĆ je nastalo posle velike seobe plemena po samom vođi puta koji se NEŠO zvao …… Svako ko zna nešto više o tome neka se javi molim vas …..

        • Predrag NEŠOVIĆ

          Po priči mog dede, koji je spominjao da su oni došli od Bijelog Polja i Novog Pazara, u Velikoj seobi, tri porodice Nešović (išla su dva brata i supruga sa decom trećeg brata koji tada nije bio živ) kretali su se od pravca Niša prema Prokuplju. U selu Arbanašce (ispod Vidojevice) preudala se supruga i sa decom ostala u tom selu i preuzela prezime novog muža – Jovanović. Sa tom familiom smo i dalje u kontaktu.
          Ostala braća su krenula dalje i jedan se zaustavio u selu kod Topličke male plane, selo je prema Beloljinu.
          Moj pra-pradeda Milenko Nešović je stigao do Blaca i nastanio se u selu POPOVA (ispod Jastrepca).
          On je od turčina koji je pobego u Novi Pazar kupio kuću i okućnicu (posedujem Tapiju o kupovini) iz 1892. godine.
          On je imao sina Đorđa Nešovića koji je bio oženjen Ljubicom i dobili su sina Čedomira (moj deda po ocu) i kćerku Nataliju.
          Čedomir i supruga Natalija (Grujić) izrodili su dosta dece ali su preživeli samo: Desanka, Dragoslav (moj otac), Dobrivoje, Milenko i Olivera.

          Dragoslav i supruga Divna dobili su Predraga (mene), Dragijanu i Negosavu.
          Toliko sam sačuvao u sećanju priče mog dede koji je doživeo duboku starost (umro je u 95-oj godini)
          Sve informacije možete mi prosleđivati na E-mail: [email protected]

        • Dragana Nešović

          POTOMCI NEŠA NEŠOVIĆA SU JEDINO IZ MERDARA I MI SVI IZ MERDARA ZNAMO KO SU NAM ROĐACI I FAMILIJA.
          I NEŠOVIĆI NISU ROĐACI NISAKIM AKO NISU IZ MERDARA JER NEŠO JE MILAČIĆ A U MERDARE JE PROMENIO PREZIME.
          TAKO DA MI NEŠOVIĆI IZ MERDARA SMO MILAČIĆI.
          TI SI ČUO PRIČU TU JER TO MNOGI ZNAJU.
          ALI TI NISI NEŠOVIĆIMA IZ MERDARA ROĐAK NI TI NI NIKO DRUGI.

        • Dragana Nešović

          TO ŠTO SI TI NAPISAO TO NIJE TAČNO TI NISI POTOMAK
          NEŠOV.
          NEŠO MILAČIĆ JE IZ CG A U MERDARE JE PROMENIO PREZIME U NEŠOVIĆ.
          NEMOJ DA ŠIRIŠ DEZINFORMACIJE KOJE NISU TAČNE!

  3. Od mojih sam cuo da smo poreklom iz Crne Gore . Okruzeni turskim zulumom i prokletom krvnom osvetom koja je tada uzasno vladala , pleme se resilo na veliku seobu . Naziv Nesovic je dobijen od samog imena vodje te seobe , po Nesi . Kako je seoba trajala neki su se nastanili po Beranu , Bijelom Polju , raskoj oblasti , na KOsovu , moji u Toplickom kraju (kod Prokuplja) a odatle ko zna gde sve ne …..Osnivac moje familije u selu Donja Bejasnica kod Prokuplja bio je Marko Nesovic . Imao je tri sina , Pauna , Vukmana i Obrada . Zamolio bih sve koji znaju nesto vise o Marku da se jave kako bi znali ko je izrodio njega i one pre njega .Sam licno smatram jer je prezime NESOVIC jako retko da smo zapravo svi rodjaci i poticemo iz istog plemena . Zato bih voleo da se sakupimo svi bar na nekoj od drustvenih mreza poput Facebook-a kad vec nemozemo ovako …..

    • Leposavic Ivanjica

      Vi ste sasvim sigurno potomci od Nesovica iz sela Gledjica kod Ivanjice ako slavite Sv. Djordja. Posto je iz tih krajeva mahom iseljavano stanovnistvo da se naseli Toplica kada je taj kraj pripojen Srbiji posle Berlinskog kongresa, iz moje familije je takodje jedan ogranak naseljen u selo Vica kod Prokuplja.

    • Dusan

      Ako imate ikakve informacije o plemenu Nesovica, molio bih Vas da mi posaljete na ovaj mejl, s obzirom da imam slabe rodbinske veze a otac mi je umro, a dedu nisam upoznao, a preeda je umro pre nego sto se deda rodio.

      Hvala

    • Rados

      Rodjo ovo stosi napisao po meni sveje tako i toje prava istina,poreklo nase jeste od Vasojevica i Vesovica posle jake bitke sa turcima na Murinama turcisu nas na kolac ponabijali i gotovo unistila od tada moralismo izmijeniti prezime mceti V i ubaciti N ili slicno tome jersu turci uto vrijeme pravili popis za poreztek posle nekoliko godina doksmose okrijepili vodja Neso je poceo da haraci i skoro svaku bitku sa turcima je dobio i bioje na glasu kao korektan ,turcisu nas na vise sela oslobadjali od poreza i nijedan se nije poturcio od nas ali kadaje pocela seoba tacnose zna u kojesmo pravce posli iz srpske crne gore i tacnoje dasmo svi u srostvu.Astose tice slave uzimalase dase slavi po imanju kje je predhodno imalo Nesova slava je bila sveti arhangel djeje i on sam krsten.Makar toliko ja znam od prici moga djeda i njegovih brce jedan od njihje ziveo 114 godina Milosav i umroje u Velje polje kod tutina.

  4. Snežana Jovičinac

    POŠTOVANI,
    U MOJOJ FAMILIJI KORISTE DVA PREZIMENA JOVIČINAC I NEŠOVIĆ.OTAC MOG OCA JE SVETOZAR JOVIČINAC ROĐEN U SELU GLEĐICAKOD IVANJICE.DA LI NEKO ZNA KAKO JE DOŠLO DO PROMENE PREZIMENA?

    • Leposavic Ivanjica

      Svi Jovicinc na svetu su krvni srodnici i poticu iz sela Gledjica kod Ivanjice, ranije su se prezivali Nesovic, a slava je ista ostala Sv. Djordje. Prezime Jovicinac su dobili po Jovanu Nesovic, ciji spomenik postoji na groblju u Gornjoj Gledjici, natpis je jedva vidljiv. Ne znam iz kog razloga su promenili prezime iz Nesovic u Jovicinac da li namerno ili slucajno su prozvani po Jovanu, Jovicini -Jovicinac.

  5. ratko nesovic

    Ja sam iz Crvenke,Vojvodina,moji su kolonizovani posle 2 sveckog rata .Od 1919 do 1943 ziveli su na Kosovu Metohiji,a pre toga ziveli su u Danilovgradu selo Kolasinovici.Zeleo bih da cujem i ostale Nesovice kakva saznanja imaju o svom poreklu.

  6. Jasna

    Nesovica ima u selu Vinjiste kod Kragujevcakao i u Kragujevcu. Slave Djurdjevdan. Poreklo vode od Neska Karovica koji je dosao iz Crne Gore. Molim one koji imaju neke informacije o eventualnim rodjackim vezama da mi se jave na [email protected]

    • Dragan Nešović

      Ja sam Dragan Nešovic iz sela Dragobraća kod Kragujevca.Moje poreklo vodi od prezimena Ćeriman iz sela Erčege kod Ivanjice.Taj neki Miloš Ćeriman je u 18 veku izbegao od turaka i doselio gde sam sad ja.Imao je 4 sina , a po jednom smo dobili prezime. Sve 4 familije slave istu slavu tj Tomindan 19 oktobra..Rodjeni stric mi se “udao” u selo Vinjište koje se granici sa mojim selom.U tom selu ima jos jedna porodica Nešović al nemaju veze snama.U selu gde sam ja ima jos 5-6 kuća Nešović .Poz

  7. Luka Nesovic

    Nesovica ima i na Kosovu, slavimo slavu sveti Luka. Kao sto je Rados napomenuo mi na Kosovu i ovi u okoliki Raske oblasti i Pazara poticemo od istog plemena Vasojevici iz Rozaja.

  8. Dušica Nešović

    Moj otac, deda Živko i pradeda Vićentije Nešović su iz sela Šume kod Ivanjice. Takođe je moj otac pričao da im je poreklo iz Crne Gore, ali ne zna više od toga. Slavimo Đurđic

  9. Nebojša Nešović

    Ima nas i u Gojinovcu (okolina Beloljina), Prokuplje.

  10. Nenad

    Otac mi je Miroslav a majka Bojana(Marković) živeli su u Kraljevu. Moj deda je Rajko a baba je Anđa (Stojanović). Živeli su u Veljem Polju (Tutin). Po očevoj priči u Velje Polje su se doselili iz sela Suvi Do sa Pešteri. Nešovići iz Veljeg Polja slave Aranđelovdan.