Порекло презимена Новковић

28. фебруар 2012.

коментара: 44

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (44)

Одговорите

44 коментара

  1. Синиша Новковић

    Поздрав свима.Може ли ми ко помоћи и одгонетнути одаклен моје презиме потиче и одаклен су моји населили данашње мјесто. Насељавамо село Кленовац,општина Босански Петровац. Славимо Светог Јована (20.1). По причама старих моје мјесто је почето са насељавањем прије неких 200 год. Насељавање су почела 3 брата Јован,Стеван и незнам трећи.По неким причама вјероватно водимо поријекло из далмације а прије тога из црне горе. Хвала на труду

    • Небојша Новаковић

      Новковићи (Св. Јован) су највероватније пореклом из Велике Попине (Лика).

      Петровац:

      “Новаковић (Новковић) – две куће. Славе Јовањдан. Дошли у варош пре 25 година из Тука.”

      Тук-Џевар:

      “Новаковић – осам кућа. Славе Јовањдан. До 1878. г. звали су се Новковић, а онда променили у Новаковић. Населили су овамо по прилици пре 100-120 година из Велике Попине у Лици. Због некога њиховог ђеда лисичије памети добише надимак „Лисица“.”

      (Петар Рађеновић, “Бјелајско Поље и Бравско”, 1925)

      Ови Новковићи (Новаковићи) могу бити у вези са Новаковићима који воде порекло од Родића.

      Више о овој групи родова:

      http://www.poreklo.rs/2015/01/29/rodici-prica-o-jednoj-porodici/
      http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=666.0

    • Miki

      Ja sam poreklom iz Tuka,sve što te interesuje znam.Došli iz Popune,prezivali se Novković do 1878godine.Istina je i za predaka lisičije pameti,nažalost u Tuku su Novakovići 1941godine svi živi spaljeni. Moji su došli u Vojvodinu 1927god kao Solunci,tako da smo ostali jedini živi iz tog sela. Živimo u Sirigu,a ima nas i u Novom Sadu.

    • Tanja

      I ja se prezivam Novkovic.poreklom smo sa sz Crne Gore.Krsna slava, Sveti Nikola.Meni sto je poznati iz prica starijih, postojala su troica brace u CG, koji su se raselili, jedan na teritoriju Hrvatske , drugi okolina Leskovca i treci JZ Srbije. Volela bih znati, ima li neko jos informacija Poz za sve Novkovice, sirom sveta.

      • Unknown source

        U pravu su bili vasi stari Tanja.Postojala je porodica Novkovic na severo-zapadu Crne Gore,tacnije u Bijelom Polju.U vrijeme Osmanske imperije,krajem 19 i pocetkom 20 vijeka, to je bila najbogatija srpska porodica u gradu.Bili su poznati trgovci.Takodje i starosedeoci u Bijelom Polju,naselju Nikoljac.Medjutim negdje oko 20-tih godina proslog vijeka porodica je odlucila da se odseli za Sarajevo.Kasnije odselili za Zagreb.To je poznata muzicka porodica Novkovic,Vukasin,Djordje i Boris. Djordje Novkovic je cak i javno ,na jednoj slovenackoj TV stanici istakao svoje porijeklo iz Bijelog Polja.
        Imaju rodbinu (licno ih poznajem) u BP preko zenske linije .Znaju mnogo vise od mene o tim Novkovicima.Imaju cak i originalnu staru fotografiju tog bogatog trgovca Novkovica,koji bi,hronoloski gledano, morao biti otac Vukasina,djed Djordja i pradjed Borisa Novkovica.Sigurno bi imali dosta toga da vam ispricaju o toj porodici.
        Ako opet nabasate na ovu stranicu i procitate komentar ostavite email adresu kako bi mojim posredstvom uspostavili kontakt sa njihovom rodbinom u Bijelom Polju .Mozete kontaktirati na svoju ruku i Borisa ali nisam siguran koliko je on upoznat sa porodicnom istorijom…
        Pozdrav.

        • Iz familije Novkovića

          Nije tačno da su preci Borisa Novkovića iz Bijelog Polja. Borisov otac Djordje rođen je u Sarajevu a Vukašin u okolini Bosanskog Petrovca. Vukašinov otac je došao iz Like tačnije Vrebca poslije 1848. Nije tačno da je Vukašin bio muzičar. Njegov otac jeste bio knez u svom selu ali ovaj je sredinom 20-tog vijeka radio u Sarajevu kao željeznički skretničar gdje su ga ustaše pretukle do smrti 1943. Vukašinova supruga Ana bila je katolkinja i morala je malog Djorda pokrstiti u katoličkoj crkvi da ne bi ostala iz bez njega u NDH. Tako je Djordje preživeo uz mogućnost školovanja i muzičkog obrazovanja. A posle rata i kraha NDH udovica Ana je ostvarila pravo na Vukašinovu malu penziju, nema tu govora o bogatoj familiji koja je ležala na zlatu i ugledu već na teškoj sirotinji i stradanju, žrtvi, borbi i muzičkoj genijalnosti samoga Djordja. A ja sam neko ko im je krvno veoma blizu. Devojačko prezime moje majke je Novković. Njen otac i Vukašin braća od stričeva. Pozdrav!

      • Miljan Novkovic

        Ja sam Miljan Novkovic od Novkovica,slava Petrove verige pa mozda ima veze sa jednim od tvoih predaka koji je dosao u ooolini Leskovca tacnije Crna Trava.Pozdrav!

    • Kosta Novkovic

      Pozdrav Sinisa. Pretpostavljam da smo rod. Moj otac Milenko je rodjen u Klenovcu, deda i baka su mi Mico i Zora, a pradeda se zvao Pero. Ja zivim u Banjoj Luci, imam brata Djordja i slavimo slavu Jovandan. Nakon poslednjeg rata su se tatini stricevi vratili u Klenovac (Boro i Trnina Novkovic imaju sinove Darku i Igora, Momcilo Novkovic, Boban Novkovic). Moj brat Djordje je cesto u Klenovcu i zna dosta vise rodbine od mene, kao i o porijeklu. Koliko se sjecam, prema pricama starijih iz porodice, mi porijeklo vodimo iz Like i to je najvise sto znam.
      Ukoliko ima neko od rodbine moze mi se javiti putem e-maila [email protected]

  2. Синиша Новковић

    Нисам сигуран ни за ову двојицу.Хвала

  3. Rođen sam u Pavlovcu, Gospić, Hrvatska. Sada živim u Zaprešiću, Zagreb. Po pričanju stričeva ( oca su ubili usaše) mi smo došli prije 300 godina. ” Ko je ratova sa Janković Stojanom taj je bio Srbin , a ko je ratova sa popom Mesićem taj je bio Hrvat ” Toliko znam o poreklu. Pok. brat od tetke je pričao da smo posle Kosovskog boja išli preko Crne Gore, Dalmacije i gore kod Gospića.

    • Mirjana Mandic

      Ja sam devojacki Novkovic ,moj deda i pradeda su iz Pavlovca,Gospic.Pradeda mi sve se zvao Todor a deda Milos. Milos je imao sestru Saru i jos jedna sestra kojoj ne znam ime.Todorova zena se zvala Bojana.

  4. Milan

    U selu Miocinovici, opstina Petrinja, ima, ili je bilo do poslednjeg rata oko 7 familija, mada svih 7 poticu iz dve familije koje se ne smatraju da imaju rodbinske veze. Slave Sv. Jovana, a po pricanju su dosli na Baniju pre oko 200 godina iz Like, negdje iz okoline Gospica, sela Vrebac, Pišać. Meni su pricali ljudi rodjeni u zadnjoj dekadi 19. stoljeca, a oni nose zive price od svojih djedova i pradjedova koji su rodjeni u 18 stoljecu.
    Bio sam veoma mali kada sam slusao price svoga pradjeda, pa se vishe i ne sjecam svih detalja, tako da ne znam koliko su se zadrzali u Lici pre nego sta su dosli na Baniju.
    Pradjed mi je pricao da su dosli u Liku negdje sa granice danasnje Crne Gore i Kosova, preko Hercegovine. Postoji i verzija da su se neko vrijeme zadrzali u Hercegovini, Popovo Polje, to sam negdje procitao. Imena su ima se prenosila sa koljena na koljeno i najcesca su bila Adam, Simo, Milan po muskoj strani. Bilo je veoma pismenih za to vrijeme a bilo je i buntovnika, hajduka.
    Uglavnom su bili plavih ociju i dva i preko dva metra visoki. Koliko se sjecam koristili su neke glasove i rijeci koje postoje kod Crnogoraca, poput glasa (šć), niti je Š niti je Ć, u rijecima kao sta su, šćutra, šćekira, đed, prađed…
    Takodjer sam cuo da ima Novkovica i u selu Mlinoga opstina Petrinja kao i na Kordunu.

  5. ivana

    Ja sam rođena Novković. Moji preci dolaze sa Vlasinskog jezera, na jugoistoku Srbije. Ne znam odakle su tamo došli.

  6. Душан Новковић

    Ја живим у Апатину. Моји су колонизовани 1946 год из Лике. Тамо су живели у селу Бротиња код Доњег Лапца. Било је више фамилија Новковић, али мислим да су сви били род. Не знам одакле су дошли у Бротињу. Имена која су користили: Никола, Душан, Гајо, Саво, Милан, Мара, Милка.

  7. Poštovana rodbino,
    ja sam rođen u Valjevu, od oca Milana (Klenovac), djeda Tomo…
    krenuo sam sa pravljenjem porodičnog stabla i rešen sam da ga napravim najbolje što mogu, ali mi je potrebna vaša pomoć. Ako imate bilo kakvog saznanja, molim vas da me kontaktirate na [email protected]
    Stablo za sada izgleda ovako:
    Tomo i Stoja, deca: Vlade, Milan, Vinka i Mirko; unučad: Tomo, Jovana, Vukašin, Vladimir, Srđan, Anđelka, Ružica, Vesna, Milan…
    Hvala unapred
    p.s. – Siniša mi je definitivno rođak 🙂

  8. Nenad

    Moji su rodom iz okoline Vranja

  9. Mirjana Mandic

    Moje devojacko prezime je Novkovic. Moj pradeda i deda su iz Pavlovca, Gospic. Pradeda se zvao Todor, a deda Milos. Todorova zena Bojana , i imali su jos dve cerke , jedna je bila Sara , a za drugu nisam sigurna kako se zove, Slava sv. Jovan.Molim vas ako nesto znate blize o poreklu.

  10. Miroslav

    Mi smo isto Novković i iz sela Ćukovca kod Prokuplje mala je familija od par kuca a niko ne zna odakle su došli niti neko poreklo prezimena.

    • Goran novković

      Ja sam Novković moje porijeklo je iz Dalmacije strmica deda pradjeda sukundjeda slavimo slavu sveti jovan kod mene u familiji musko ime stevan se prenosi generacijama na prvo musko rodjeno dijete u familiji od koliko su mi moji pricali pa mi je sin stevan stric deda sukundjeda itd itd moj deda stevan se preselio u Slavoniju mjesto KLENIK sad nas ima i u slavoniji