Poreklo prezimena Nestorović

28. februar 2012.

komentara: 27

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (27)

Odgovorite

27 komentara

  1. Milivoje

    Porodica Nestorović iz sela Vlahinja opština Kuršumlija slavi Sv. Iliju.Moj čukun deda Miladin i njegov brat Vujadin doselili su se negde krajem devetnaestog veka iz Lukovske Banje ili njene okoline. Zato nas i sada zovu Lukovci. Jedan njihov brat otišao je u selo Grgure ista opština Neznam mu ime oni su promenili prezime u Milenković ali slave istu slavu Sv. Iliju…velika smo familija ima nas najviše u Beogradu , Australiji ,Kuršumliji…

  2. Marija

    Moji Nestorovici subiz Velike Zuoe kodbPrijepolja,al moj pradjed se doselio u Pribojsku Banju…tu ima dosta Nestorovica.Krsna slava Sv.Nikola

    • Moji Nestorovići su poreklom iz Ivanja. Slavimo sv. Nikolu. Doselili su se 1880 u Čačak, gde sam i ja odrastao i išao u školu. Predak koji se doselio u Čačak zvao se Jovan, to je moj pradeda, sahranjen je na čačanskom starom groblju. Njegovi preci su Miloš i Mirko. Jovan je imao sina, mog dedu Vladislava (umro1941), a moj otac Božidar (1926 – 2014) umro je u Banatu, kod mene, pošto sam tada radio po raznim mestima u južnom Banatu, ali sahranio sam ga u Čačku. Inače sam lekar, odnedavno u penziji. Milan St. protić, istoričar i političar kaže da je njegova majka od Nestorovića.

    • Nemanja

      Moji Nestorovici su iz Toplickog kraja Blace Prokuplje

      • Nedeljko

        Nemanja ; mi smo dalji rođaci iz istog bratstva poreklo dalje iz Biševa kod Rožaja. imam još dosta podataka o našem poreklu. Tel 06311957 11. Ako znaš nekog iz familija Mratinaca iz Blaca koga zanima poreklo,bilo bi mi drago da razmenimo podatke.

      • Mratinac

        Važi za sve Mratince u Blacu koji slave sv Kralja Stefana Dečanskog a zanima ih dalje poreklo . Da mi se jave na tel .063 11957 11 ili javno preko ove stranice..radi razmene podataka. Imamo imamo zajedničke predje .Dalje poreklo iz CG. Donje Bševo.

    • Nenad Nestorovic

      Rođen sam u Prijepolju, zivim i radim u Bgd-u i veoma sam zainteresovan za svoje poreklo. Po kazivanju starijih mog djeda i drugih rođaka nase poreklo je iz Crne Gore, iz plemena Kuci doseljeni na prostor današnjeg Sandžaka OP. Prijepolje u periodu 19 vijeka, tačnije nesto prije Berlinskog kongresa. Uobicajeno razlozi iseljavanja iz Crne Gore krvna osveta i potraga za boljim životom. Bice mi zadovoljstvo da se neko od srodnika uključi u prepisku zajedno proširimo saznanja o zaj. poreklu.

  3. Predrag

    Izvorno poreklo prezimena Nestorovic potice sa Cetinja. Od srpske dinastije Crnojevića. Svi ostali Nestorovići su doseljinici poreklom od Crnojevica. Moji Nestorovici su poreklom od dva rodjena brata koja su se doselila iz Cetinja u Prijepolje negde krajem 19tog veka. Jedan brat je naselio selo Dernovu a drugi Veliku Zupu. Inace slavimo Svetog Nikolu

    • Ana

      Evo i mi slavimo Svetog Nikolu, pricali su mi da su se nazi doselili u Cupriju iz Crne gore. Znam samo da se otac od mog cukundede zvao Jola. Cukun dea se zvao Nikola i imao pet sinova i jednu cerku. Svi zivimo u Cupriji i to u istoj ulici.

    • Predrag Budimir

      Prezime moje majke je bilo Nestorovic.
      Moji ujaci Goran i Mileta su mi rekli da su oni poreklom iz Crne Gore, tačnije iz plemena Kuci. Naši preci su se doselili u Veliku Župu, tačnije u Vinicku, opština Prijepolje. Pre nekih desetak godina sam na fakultetu upoznao dva brata blizanca, isto Nestorovici koji su bili iz opštine Brus.
      Ako neko ima neka druga saznanja, ja bih voleo da saznam. Inače, ja sam po mentalitetu, a i fizički povukao na Nestorovice i izuzetno sam ponosan zbog toga, jer su u pitanju časni, pošteni ljudi, izuzetno sposobni… Veliki pozdrav svima.

  4. Nikola

    Sa mamine strane Nestorovići, iz Prijepolja, krsna slava Sveti Nikola. Sigurno su u Prijepolje došli iz Crne Gore.

  5. Zorica

    Nestorovici sa mamine strane iz mesta Banjani kod Uba .Ima ih i u Obrenovcu i svi su bliza ili dalja rodbina.Krsna slava Sveti Nikola.

  6. Branislava Grujičić

    Moje krvno prezime je Nestorović ( deda je usvojen, pa smo jedina loza mnogobrojne porodice koja ima novo prezime ,,Grujičić”). Iz usmenog predanja saznala sam da su se preci sa ovim prezimenom doselili iz istočne Hercegovine, a ne iz Crne Gore kao većina Nestorovića. Naselili su Rađevinu ( selo Kostajnik – između Loznice i Krupnja) gde ih i danas ima mnogo i svi su u rodbinskim vezama.Moj deda ( usvojen) se zvao Milovan Nestorović i bio je najmlađi od trojice sinova prababe Jevrosime i pradede Ivka . Ivkov otac je bio Marinko (moj čukundeda), a njegov Jovan( moj navrdeda). Jovanov otac je bio Nestor ( koji je verovatno i začetnik našeg prezimena i loze, ali niko nije uspeo da dođe do nekih konkretnijih podataka o njemu, njegovom poreklu i putanji doseljavanja, kao ni tačnoj vremenskoj odrednici doseljenja). I dedina braća koji su ostali sa prezimenom Nestorović imali su brojne potomke , tako da je familija zaista mnogobrojna. Pokušavala sam sa još jednim rođakom iz te druge linije da napravim što verodostojnije porodično stablo, ali…..proces nikada i nije doveden do završetka jer je preostalo veoma malo starih koji bi mogli da nam pruže verodostojne informacije. Nažalost…..Trebalo je krenuti mnogo ranije u prikupljanje podataka….Međutim, niko od nas nije kao mlad svestan šta sve gubimo odlaskom naših starih. Dok mi shvatimo, uglavnom postane prekasno. Inače, ova familija slavi Đurđevdan kao svoju Krsnu slavu. Elem, vama unapred hvala na bilo kakvoj dodatnoj informaciji.

  7. Dragana NESTOROVIĆ

    Moji NESTOROVIĆI su doseljeni iz istočne Hercegovine u 18veku u selu Ripanj u podnožju Avale krsna slava ĐURĐEVDAN .Naš potomak se zvao NESTOR I brat mu MATA .Tako su dve velike familije u selu NESTOROVIĆ od NESTORA I MATIĆ od MATE ima nas dosta velika familija i svi slave istu slavu i međusobno rod dalji i bliži. Meni je poznato da je ovako išla moja loza NESTOR SIN ILIJA ,ILIJA SIN ŽIVOTA ,ŽIVOTA SIN RADOJE,RADOJE SIN MIODRAG, MIODRAG SIN MILORAD I MILORAD ĆERKA DRAGANA .POZDRAV ZA SVU MOJU FAMILIJU GDE GOD DA ŽIVE.

  8. Đorđe Nestorović

    Pozdrav rođaci. Moji Nestorovići su iz Prijepolja ali ne iz Župe i Ivanja nego sa Mrljaka iznad Bostana ili ti Tomovog naselja u blizini manastira Mileševo. Kako su mi pričali, pradeda Đorđije je živeo u Velikoj Župi sa svojom porodicom. Ne znam zašto tačno je prešao na Mrljake da živi. Imao je dva sina i ćerku. Njegov sin a moj deda se zvao Velemir. Deda ima tri sina. Gorana, Dragana i Ljubinka. Ja sam sin od Dragana i Zorke Nestorović. 2002 godine smo se doselili u Barajevo što bi rekli trbuhom za kruhom. Danas otac i majka žive u Beljini, selo pored Barajeva, rođenji brat Boris živi u Barajevu sa svojom porodicom dok ja živim u Ripnju sa mojom. Voleo bi ako neko od Nestorovića zna odakle je pradeda Đorđije dosao u Župu i razlog zašto je otišao iz nje. Slavimo Sv. Nikolu.