Порекло презимена Некић

28. фебруара 2012.

коментара: 5

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (5)

Одговорите

5 коментара

 1. Nekić Živorad

  Prezime NEKIĆ je u mnogo manjoj meri zastupljeno u Srbiji,to sam saznao iz telefonskog imenika…Ja sam Nekić Živorad, inače sam rodom iz sela Ljubižda kod Prizrena gde sam bio nastanjen i živeo do rata 1999. godine kao i veći broj mojih rodjaka. Prezimena Nekić bilo je i u Prizrenu, nekoliko porodica, i nikada se nisam zapitao ko su oni i odakle potiču.
  Inače, najstariji predak za koga znamo je bio Nedeljko Nedeljković koji se u Ljubiždi doselio negde oko 1850 godine, imao je četvoricu sinova i to: Stojana, Tomu, Savu i Mladena. Posle njegove smrti porodicu je predvodio Toma i kao najznamenitiji u porodici ostavio je trag na obnovljenoj crkvi Sv.Nikole u selu Ljubiždi kao Toma Nedeljković. On je imao i skraćeno ime ili nadimak kao “Tom Neka” i predpostavlja se da je otuda i nastalo prezime Nekić.
  Danas, nažalost, u selu Ljubiždi više nema Nekića. Svi su proterani, ima ih najviše u okolini Beograda, Smederevu, Kraljevu, Lazarevcu, Aleksincu, Mladenovcu i nas u Kragujevcu. Posedujem zapis stabla Nekića od 1820 godine pa do današnjeg dana, inače vodjeno je samo po muškoj liniji.

 2. Ivana nekic

  Dobar dan, moje ime je ivana Nekic, I od uvek me je zanimalo odakle potice prezime Nekic. Deka mi je ispricai dve price, Ali ni I nije siguran . Spomenuli ste da imate stablo Nekica. Ako niste bili ljubazni da mi posaljete na e mail adresu , bila bi vam zahvalna .
  Sa postovanjem
  Ivana Nekic
  [email protected]

 3. zoran nekic

  i mene bi zanimalo porodicno stablo koje posedujete….bio bih vam zahvalan ako mi posaljete na e-mail adresu