Порекло презимена Недимовић

28. фебруар 2012.

коментара: 24

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:

Коментари (24)

Одговорите

24 коментара

  1. Vukasin

    Презиме Недимовић из Дубовика поред Босанске Крупе, крсна слава Ђурђевдан.

  2. snezana

    Moj svekar je govorio ovako:
    Nedimovici iz Jesenice,Bos Krupa,su prvo bili Stojanovici,mislim iz Crne Gore.Jedan od predaka je ubio turskog bega.Morao je bezati.Govorili su da im se ognjiste ni ne zadimi,a oni moraju traziti novi begluk.Od tog “ne dimi”nastalo je Nedimi,a kasnije Nedimovici.Krsna slava je Djurdjev dan.Nisam cula da ih ima drugde sem u okolini Bosanske Krupe.

  3. veronika

    Moje udato prezime je Nedimovic, ali znam da je moj svekar iz Gornjeg Lipnika rodom, opstina Sanski Most, Krsna slava nam je Djurdjevdan kao i vecini Nedimovica koje znam,. Volela bih zbog moje dece da znam poreklo porodice blize jer sam pogibijom supruga i smrcu svekra izgubila svaki kontakt sa vecinom porodice Nedimovic iz Lipnika…

    • Mladen Nedimovic

      Zeleo bi saznati sto vise o mojim precima i upoznati sto vise moju familiju koje god da smo koleno. Moj deda je rodjen u Duboviku dok je Baba u selu pored. Ime dede je Branko. Nizak i ima polubrata Zdravka dok mu je brat poginuo u ”Oluji” Ime oca moga dede je Mile a ime majke je Marija. Moj deda je 1938 godiste. Bilo bi mi drago kad bi mi se neko od Nedimovica javio. Pozdravljam sve Nedimovice sirom ove planete.

  4. Savka Nedimovic

    Moja mama je iz Dubovika a mi smo Nedimovici iz Johovice,kako se zove dedina sestra??

  5. Pozdrav Nedimovici ☺
    Ja sam rodjena Nedimovic.
    Otac Milovan Nedimovic rodjen u sremu ’59
    Deda Mihajlo Nedimovic
    Pradeda Djukan Nedimovic Bosanska Krupna Jeseni (Srpske) došao 1950 u selo blizu Sremske Mitrovice sa suprugom Stanom i 7 dece
    Cukundeda Marko Nedimovic
    Navrndeda Vid Nedimovic
    Priča se podudara to sa ubistvom turskog Bega i ostalo sem prezimena pre, o tome se još diskutuje
    Naša porodica (od dede Djukana potomci)počela okupljanje 2000 godine svake prve subote u avgustu. Zbog smrtnih slucajeva cesto su izostajala okupljanja. Prikljucili su nam se druge porodice Nedimovic koje su takodje u potrazi za svojim korenima.
    Veoma lepo iskustvo. Povezuje nas ime koje nosimo. Odmah se stvara osećaj prisnosti.
    Svi Nedimovici su 90% veseljaci
    ( ovih 10% što su mirni, se pripisuje “dosljama” a to su majke ?)
    Ima poznatih kako u politici, sportu tako i u svome poslu.
    Nedimovica ima i u Bačkoj Palanci. Slava nam je naravno Djurdjevdan.
    Čula sam jednu interesantnu priču od jednog maldjed Nedimovic koji je u Somboru zalutao i naišao na Nedimovic. Pozvonio, žena ga pusti u stan , otvori neko platno na zidu i kaže mu ” od kojeg si ti?” To je bilo staro porodično stablo Nedimovica. I stvarno našao je svog pradedu.

    Pozdrav svima

  6. Ja sam potomak mog pradede Davida i njegovog pradede djukana moj pradeda je doveden iz Jasenice kod Krupe na Uni u Johovicu selo tu nedaleko od Bud.Japre ili Hasana majka ga kao udovica udala za Gavrana Jovanovica i porodila sve Jovanovice u Johovici tako da su oni nasa istoriska braca..A poreklo se vodi jos dublje u istoriju pa se po saznanju nekih mojih rodjaka doslo dopra pra stara vremena da nam je poreklo svodi jos davna vremena uz granicu danasnje Albanije tacnije SKADRA i okoline iz plemena Zigica ima u manastiru u Zadru zapis gde pise nas put jos iz Mletacke Republike.Sve do Gospica kad se spominjemo kao Grkovici a posle smo u zadnjih dvesta godina smo Nedimovici.toliko znam.

    • Ilija

      Čitajući sve ove komentare, lako je zaključiti da smo svi u srodstvu. Ali je meni ova priča o poreklu iz okoline Skadra posebno interesantna zato što moja baba ima običaj da govori “prop’o si k’o Skadar”. Sigurno je suludo iz ove četiri reči zaključivati bilo šta, ali još nisam čuo nekog drugog da pravi takvo poređenje.

  7. Mladen

    Pozdrav svima. Zelim da se ukljucim u okupljanje Nedimovica. Evo mog broja 0653632235 dok je kucni 022632235. Zelim da znam sto vise i sto bolje moju familiju posto smo svi Nedimovici iz istog sela poreklom. Hvala vam i ajde da se aktiviramo i sto vise Nedimovica okupimo! Molim vas nedimovici kontaktirajte me

    • Andrej

      Nedim je muslimansko ime arapskog porekla, i ima značenje “prijatelji” … I relativno je često ime kod muslimana u Bosni i Srbiji. Od poznatijih Nedima mogu da izdvojim poznatog balkanskog jutjubera iz Bosne i Hercegovine ,koji se zove i preziva ” Nedim Lepić “

    • Željko Nedimović

      Dobar dan rođače.
      Evo, danas sam video ovo o poreklu, pa da iskoristim priliku, obzirom da si izrazio želju, da ti se javim, a mislim da smo u bliskom srodstvu.
      Naime, moj brat od tetke živi u Mladenovcu, rekao bih da govorimo o istim osobama, koje i ti pominješ kao sestru od dede i njene sinove.
      Ostavio sam dole komentar, ima i telefon, pa bi bilo lepo da se čujemo.

      Srdačan pozdrav, Željko Nedimović KG

  8. Vesna

    Deda Janko Nedimovic i zena mu Mara iz Jasenice kod Bos.Krupe, krsna slava Djurdjevdan.

  9. Željko Nedimović

    Dobar dan Nedimovići.
    Zovem se Željko Nedimović, rođen i živim u Kragujevcu.
    Otac Sreten, došao u KG iz Prijedora, a deda Trifun je iz sela Dragotinja, kraj Prijedora.
    Danas sam ,, natrčao,, na ovo, i bilo bi mi izuzetno drago da upoznam rođake, bliže i dalje.
    Ako neko želi da me kontaktira, mob.tel. je 063/663429, a fiksni 034/344726. Pozdrav svima

  10. Mile

    Dragi rođaci, ja sam Mile Nedimović iz Dubovika, Krupa na Uni. Rođen sam 1969.god u Bihaću. Sada zivim u Beogradu i istražio sam poreklo prezimena Nedimović na Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, imam knjige o poreklu naseg prezimena. Ako neko želi da me kontaktira br.mob. je 064/212-86-98.