Порекло презимена Анђелић

27. фебруар 2012.

коментара: 79

Презиме Анђелић, према књизи Риста Милићевића “Херцеговачка презимена”, присутно је у билећком и требињском крају.

Према предању, доселила су три брата из Црне Горе у Петровиће (Бањани). Једном приликом, у свађи, убили су Турчина – пашалију. После овог убиства Турци су ухватили двојицу браће, а трећи је побегао у Зупце. Ту је живео неколико година, а затим прешао на Моско. Најзад се “придвори уз Ризванбеговића из Требиња, те га овај настани на своме читлуку у Дубочанима. Славе Јовањдан.

Некадашња сеоска општина Анђелићи у Рудинама добила је име по овом братству које је било доста јако. Анђелићи су били настањени и у Тулима (Зупци), али су због неке крвне освете отишли у Дубочане.

У историјским изворима спомиње се Шћепан (Ристов) Анђелић из Дубочана. Имао је надимак Топал које је, кажу, добио по свом ђеду. Био је одличан туфегџија (пушкар). У херцеговачком устанку вршио је оправку оружја, израђивао пушке кремењаче и јатагане. Тамновао је у Араду (Румунија), тамо је и умро 1915. године.

Анђелићи су живели и у Дубљанима (Попово). Као представник овог села, 1690. помиње се Комнен Анђелић. Стара су мостарска породица. Најстарији до сада уочени и тачно датирани споменик на пашиновачком гробљу потиче из 1682. године. То је надгробник који обележава гроб Вукадина Анђелића.

КРСНА СЛАВА: Свети Јован

_________________________

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

АНЂЕЛИЋИ

(у Суводолу, Градини, Барама Жугића и Жабљаку)

Анђелићи воде поријекло од Властелиновића из херцеговачке Плане код Билеће. Презиме су вјероватно добили по некој својој Анђелији. Послије разуре Властелиновића једни од њих се одселе у Дубровник, од којих је био чувени Сава Анђелић, који је имао војводску титулу. Њему су Срби подигли споменик у Херцег Новом, а остали се, с Мијаилом Шарцем, преселе под планину Његош, одакле су прешли у бјелопавлићко село Мартиниће. И из Бјелопавлића оду и населе предио између ријека Плашнице и Бистрице и тај крај назваше Плана, по мјесту из кога су се доселили из Херцеговине.

Из колашинске Плане са осталим Шаранцима пређу у Шаранце. Знају да су се тада преселили Ћићо са синовима Видом, Милинком и Петром, те Милета и синови Милићеви Гаврило, Симо и Грујица.

Око 1815. године дошло је до заваде између Анђелића и Бојовића, па Мушо Бојовић убије Грујицу Анђелића, а Лазо Грујичин из освете убије Милована Бојовића, послије чега са браћом Мидом, Милосавом и попом Андријом ускочи у Стричину код Мушовића, гдје се и населе. У Стричини су живјели педесетак година, одакле ускоче у Липово код Колашина. Када су Поља ослобођена од Турака и припојена Црној Гори, преселе се из Липова у Поља, гдје и данас живе њихови потомци.

Постоји предање у породици да се један њихов рођак још из Плане колашинске преко Бјелопавлића вратио код својих рођака у село Заође код Гацка, гдје његови потомци и данас живе.

Анђелићи су са Пода прешли на Градину у Суводо. На Градину се доселио Милован звани Ад са пет синова: Секулом, Млађеном, Филипом, Радулом и Крстом. Сви су учесници балканских и Првог свјетског рата. Млађен и Филип су погинули 1915. године код Горажда у борбама против Аустроугарске. Крсто се са породицом одселио у Мијаковиће 1920. године; његов син Милика је погинуо као припадник НОВ-а 1943. године на Косаници као командир вода у Трећој санџачкој бригади, а син Сава је официр ЈНА и живи у Београду.

Никола Секулов је учесник балканских и Првог свјетског рата, био је и познати комита у Комитском покрету, а погинуо је 1944. године од стране Нијемаца. Његов син Милорад је успио да побјегне са стрелишта. Николина браћа Марко и Бошко су били борци НОР-а; Бошко је био командант батаљона у Деветој црногорској бригади. Неђељко, као истакнути правник, био је на одговорним дужностима у Југославији: замјеник министра за тешку индустрију и судија Врховног суда Србије. Бошко и Марко Секулови и Новак Млађенов су 1945. године одселили у Кулу као колонисти, гдје им породице и данас живе. Новица и Видак Млађенови прешли су са породицама у Пљевља да живе, а Илија и Јеврем Филипови су 1950. године са породицама одселили у Никшић. Илијина ћерка Анђелка је била борац НОР-а од 1941. године; погинула је 1942. године код Колашина. И Јеврем Филипов је био активни борац НОР-а у саставу 7. омладинске бригаде.

Од групе Анђелића који су са Пода прешли у Суводо најпознатији је Димитрије – официр, перјаник код књаза Николе, носилац Обилића медаље; опјеван је у народним пјесмама. Његов син Сава је био познат јунак и цијењен човјек у својој средини.

Радосав Симов био је истакнути братственик, припадник НОП-а, вијећник ЗАВНО Црне Горе у Колапшну 1943. године; погинуо је 1943. године у Суводолу. Радоња је био познати комита у Комитском покрету 1916-1918. године.

Раде Млађенов, стари ратник из првих ратова као седамдесетогодишњак је учествовао у Пљеваљској бици у којој се истакао храброшћу и вјештином. Његов син Миливоје као борац НОР-а гине на Колашину 1944. године. Треба поменути Живка Симова и Јовицу, чији су синови Крсто Живков и Богдан Јовичин били борци у 7. омладинској бригади. Урош Павлов је погинуо у Прибранцима 1944. године, а Вукосав Петров је свој животни пут окончао у Италији 1944. године, гдје се налазио на лијечењу као рањеник. Његов млађи брат Милорад је био борац НОР-а у сасгаву 7. омладинске бригаде.

У пљеваљски крај су се у времену од 1862. до 1918. године иселиле породице које су имале значајну улогу у тој средини. Од њих су били познати Млађен, Никола, Михајило, Крсто и други. Крсто Неђељков је био правник, познати судија у Пљевљима; Вукоман је погинуо као борац НОР-а 1943. године. Стари Милош је имао сина Симеуна, који је погинуо 1875. године заједно са војводом Трипком Џаковићем, бранећи прелаз на Тари. Остали су му синови Милета и Неђељко, учесници Првог свјетског рата. Милетини синови живе у Мијаковићима, а Неђељкови на Косаници.

Милутин и Маринко су се са Пода доселили у Варине, а Сава Димитријев у Маоче. У Шљиванско код Пљеваља су се доселили 1840. године Јован и Радивоје Димитријеви и Голуб и Лука Јованови. Код њих се око 1875. године досељавају и Милан и Лука. У Забрђе се преселио Јован са сином Луком.

Анђелића има у Срему, а тамо су доспјели још у доба велике сеобе Срба под Арсенијем Чарнојевићем. Живе у Инђији, Мађелосу, Новом Саду… и од њих су познати поп Лука, Димитрије, Никола, Исаило, Стојан и други.

Од Анђелића на подручју Колашина и Мојковца познати су поп Андрија и Лазо као велики јунаци, потом учитељ Милован, стари револуционар и комуниста са браћом Вуканом -правником, професором Алексом, Милорадом, Милићем – јавним тужиоцем Црне Горе, генералом Михајилом, учесником НОР-а од 1941. године и Блажом, министром у влади Краљевине Југославије.

Михајилова деца Љубо и Деса су били борци НОР-а од првих устаничких дана, истакнути руководиоци у јединицама НОВ-а и носиоци Партизанске споменице 1941. Милка Матијева је била борац НОР-а од 1941. године и носилац Партизанске споменице 1941, а њен брат Мило је био припадник НОП-а од 1941. године и истакнути борац у јединицама НОВ-а; Јужа Николина из Поља и Радојица Савин из Бистрице су били борци НОР-а у саставу 7. омладинске бригаде.

Анђелића има у околини Лесковца, Блаца, Подујева, Сијеринске Бање и Вучитрна; од њих су познати Лакић са синовима: Николом, Милетом, Јаковом и Вукосавом. Неђељко Јаковљев је учесник на Солунском фронту као добровољац у српској војсци.

Анђелића има и у околини Чачка, гдје се из Суводола око 1809. године доселио Спасоје са синовима Нешом и Јевтом. Јевтови синови су се истакли у борбама против Турака и за те заслуге добили су земљу у околини Чачка, а насељу које тада населише дадоше име Мрчајевци по Мрчајевцу код Суводола, одакле су се одселили.

Анђелићи који живе код Сиња су поријеклом од шаранских Анђелића, који су се тамо одселили бјежећи испред Турака из Херцеговине; они су примили католичку вјеру.

Податке о Анђелићима сам добио од Бранка Анђелића, пуковника из Београда, који је савјесно и детаљно написао прилог о овом бројном братству.

Славе Ђурђевдан.

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (79)

Одговорите

79 коментара

  1. slobodan

    Мислим да нисте написали све о Анђелићима.Недостају подаци о Анђелићима иѕ садашње Црне Горе.Могу да вам пошаљем запис који је написан ,по сећањима мојих предака,пре 60 и више година.Слободан

    • BORKO

      Поштовани Слободане,молим вас да ми пошаљете ако можете тај Ваш запис о Анђелићима из Црне Горе.

      Унапријед захвалан
      Борко Анђелић из Пљеваља
      Нови Сад

      • Слободан Анђелић

        Поштовани Борко,
        Ако није касно,доставите ми е~адресу да Вам упутим запис.Моја адреса је нова :[email protected].Напомињем да се запис највише односи на Анђелиће око Мојковца и Колашина.
        Срдачан поздрав ,Слободан

    • Iz pleme Kuča u Crnoj Gori je pobegla jedna majka Anđelija Milošević sa sinom Nikolom od turaka. Upoznala je Šarenca u Polju kod Bileće (Hercegovina), oženila se sa njim i dala svom sinu prezime Anđelić po njenom imenu. Imate pleme Šaranci po njenom mužu Šarenac u Drobnjake (Crna Gora). Mene interesuje koja su njena braća i otac bili iz znamenitog plemena Kuči?

  2. Stojan Andjelic

    Neverovatno, meni je pokojni deda ispricao pricu kako su nasi preci iz Crne Gore dosli tako sto je neko od njih ubio Turcina pa je morao pobeci,sad nesto slicno citam i ovde.Takodje sam cuo da u nekoj crkvi u Crnoj Gori postoji zavet prema kom se Andjelici ne mogu medjusobno uzimati bez obzira koje je koleno u pitanju. Ako neko zna vise o tome molim da pise,hvala unapred.

  3. Aleksa

    Konacno da saznam nesto o Andjelicima. Moji baba,deda….. su iz Rekovca i bas kao sto ste napisali slave sv. Arandjela. Ne znam da li su dosli iz Toplice. Kako ova knjiga o Andjelicima moze da se nabavi i gde? Ima i Andjelica u Bosnjanu, Varvarin…. 🙂

  4. Milos Andjelic

    Moji su iz opstine Medvedja selo Mrkonje otac Radomir zivi u Sokobanji pok deda Jovan Andjelic. Slavimo Djurdjevdan, Ja zivim u Smederevskoj palanci, inace moji su Zabljaka selo Njegovudja (znam da je bio neki Baja Andjelic tamo … rodjak, sad kako i po kojoj liniji ne znam). Jako malo znam a voleo bih da znam malo vise o svojoj porodici i poreklu prezimena. Zato pisite mi na mail a mozеte i na http://www.facebook.com/milos.andjelic.9

  5. Анђелић Анђело

    Здраво Анђелићи.
    Ево и ја истражујем када и одакле су моји по оцу дошли у Шумадију.
    Анђелића има у селу Шиљаковцу које се налази на 20.км од Београда ка Чачку на Ибарској магистрали.
    У Шиљаковцу има више породица Анђелић а вероватно сви потичу од првог који је стигао у село.
    Ако неко зна нешто нека пише.
    Поздрав Анђелићи и нека вас Бог чува.

    • Anđelić Anđeo: Anđelići iz Šiljakovca su moji. Fokusiraj mo se na daljne pretke, prevashodno na Anđeliju Milošević iz Kuča koja je pobegla sa sinom Nikolom dadevši mu kasnije prezime Anđelić po njemom imenu koja je od turaka pobegla iz Kuča (znamenito gnezdo junaka)

  6. Шарко

    Господине Анђелићу да ли славите Св. Ђурђиц?

    У Шиљаковцу као и у Баћевцу забележени су родови заједничког порекла. У Шиљаковцу су Анђелићи (11 к., Св. Ђурђиц) и Иванковићи (6 к.) су један род; они су од Маџарских у Баћевцу.

    Маџарски у Баћевцу су: (Михаиловићи 6 к., Митровдан) селили су се у “Маџарску”, па се повратили и презивали Маџарски. Крвни рођаци су им Анђелићи и Иванковићи у Шиљаковцу. По овим својим рођацима они су старином од Невесиња у Херцеговини.

    Остаје не јасно због чега не славите заједничку крсну славу. Могуће је да су Ваши из Шиљаковца, или ови из Баћевца променили крсну славу, или је то грешка Етнолога Петра М. Петровића.

    Подаци су из 1933 – 1936 г. (Шумадијска Колубара).

    • Анђелић Анђело

      Здраво
      Славимо Св.Георгија али у Новембру дакле Ђурђиц.
      Значи Иванковићи и Михаиловићи !
      Баш ћу даље да се распитам.
      А да не знате где има још да се нађе нешто о овој теми као нпр што наводите етнолога Петра М. Петровића.
      Поздрав

  7. mladen

    Pomaze Bog, Familijo .Moje porjeklo je sa Zabljaka pa Dubocani Hercegovina ,Neprivaj opstina Vares, odatle Ljubnici opstina Ilijas Bosna ,Loznica Srbija pa Australia ima nas po cjelom svjetu. Moje porjeklo je od Mijata koji je dosao u Bosnu oko 250 godina unazad za vrjeme turaka a njegov brat je ostao u Dubocanima.Slavimo Svetog Georgija.Pozdrav

    • Milorad Andelic

      Zdravo rodjace,
      Predpostavljam da si sin ili Mitra ili Petra Andjelica? Ja sam sin pokojnog Veljka Andjelica, ciji je otac Luka bio rodjeni brat tvome pradjedi. Tvoga oca sam naravno dobro poznavao , a takodje i djeda Jovu i babu Desu koji su zivjeli u selu Neprivaj.
      Zelim ti sve najbolje.
      Milorad Andjelic
      Mail: [email protected]

  8. Фамилије-презимена Анђелић по местима живљења и Колубари и Подгорини. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Колубара и Подгорина“, прво издање 1907. године, најновије издање 2011. године – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Анђелић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих села.

    -Лопатањ
    -Боговађа
    -Миличиница
    -Станина Река
    -Суводањ

  9. Mилан Анђелић

    Суводо,село,код Његовуђе,код Жабљака одакле је мој отац.Тамо су све куће Анђелића,тј не постоји друго презиме.Е знам да су 3 брата дошли из Требиња,тачније из Требињске Ластве у Суводо бежећи од крвне освете.И мени је отац рекао да се Анђелићи не узимају међусобно без обзира на колена и порекло.

  10. nikola

    Pozdrav svima. Zanima me da li neko ima podataka o precima Ivana Andjelica koji se pocetkom 18. veka doselio iz Hercegovine u zapadnu Srbiju, tacnije mesto Dvorska (Jadar) . Po njegovim potomcima moja porodica nosi prezime Petrovic. U knjigama pise da je Ivan slavio sv. Stefana kao i mi sada…