Poreklo prezimena Aleksić

27. februar 2012.

komentara: 69

[toggle title=”TESTIRANI ALEKSIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Aleksić

Haplogrupa: I1 rod B

Poreklo: Svrzigaće, Slavonija

Krsna slava: Đurđevdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Prezime Aleksić je široko rasprostranjeno u svim krajevima. Ovde ćemo navesti podatke vezane za poreklo ličkih i hercegovačkih Aleksića.

Aleksića u Lici je bilo u selima Gorići (Otočac), Kijani (Gračac), Melinovac, Ponori (Otočac), Ribnik, Orovac (Otočac), Otočac, Staro Selo. Milan Divjak Lički u “Ličkom kalendaru za svaku godinu” navodi da Aleksići (zajedno sa Mandićima, Pavičićima, Radulovićima, Vojnovićima, Mašićima i Vukmirovićima) pripadaju bratstvu Kosovčića, a plemenu Drobnjaka iz Hercegovine.

“Prema narodnoj tradiciji, u vrijeme Kosovske bitke 1389. bio je drobnjački vojvoda Ćurjan Kosovčić, koji je vodio Drobnjake na Kosovo, u toj borbi je zadobio sedam rana i izgubio mnogo Drobnjaka. Vojvoda Ćurjan imao je sinove: Milana, od koga su Barci, pa Vukana od koga su Vukmirovići, Dančula od koga su Dančulovići, i još dvojicu čija imena nije sačuvala narodna tradicija. Danas se niko ne preziva starim prezimenom Kosovčići. Oni su se razbratstvili na mnoge porodice. Dijele se na dvije glavne grupe, na: Ćurjanoviće i Omakaloviće. Odve dvije grupe dijele se opet na manje, i to: Ćurjanovići na: Barce, Vukmiroviće i Dančuloviće, a Omakaloviće na: Abazoviće i Grboviće. Od Ćurjana su porodice: Barci, Filotijevići, Malovići, Mandići, Mašići, Memedovići, Pejovići, Ćeranići i Pavičići. Od Omakala su porodice: Aleksići, Abazovići, Bašovići, Vojnovići, Golovići, Grbovići, Dukovići, Kovijanići, Odovići, Pušelje, Perišići, Radulovići, Ćorovići, Kadići, Vukovići, Kočovići, Simunovići i Sandići. Ogranci Mandića su: Jaukovići, Šaulići, Durkovići, Danilovići, Delići, Ostojići, Andrijaševići, Terzići i Jakšići.

U Dubrovačkim arhivskim knjigama još 4. aprila 1407. zapisana su goren navedena prezimena.

1605. godine iseli se veća grupa porodica iz Drobnjaka u sjevernu Dalmaciju, okolina Zemunika, ali ne ostadoše dugo već se preseliše u Liku. Tada dođoše: Mandići, Pavičići, Vukmirovići, Mašići, Vojnovići i Ćeranići. U Lici se toliko razmnožiše i iz nje se raseliše po svoj Bosanskoj Krajini, Kordunu i Dalmaciji”. (Milan Divjak Lički: Lički kalendar za svaku godinu).

U knjizi “Hercegovačka prezimena” Rista Milićevića, Aleksići se pominju Bogdašićima (Bileća) i Koleško (Nevesinje). Aleksića ima u Trebinju i Mostaru. Starinom su iz Maline – selišta u Rudinama. Iz Maline su preselili preko Trebišnjice u Površ i Vidanje. Iz Površi su se Aleksići preselili u Bogdašiće “zbog toga što su ubili Luku Pešikana”. U Koleško su doselili “od Bileće”. Pošto potiču iz poznatog plemena Maleševci, to im je bilo i prvo prezime. Slave Ignjatdan.

Aleksića je, prema navodima Janićija Pamučine, bilo i u Gacku krajem 18. veka i u prvoj polovini 19. veka. Mirko, sin Alekse Damjanovića, rođen u Gacku 1788. po ocu Aleksi prozvan je Aleksin, a zatim Aleksić. Mirko Aleksić je bio gatački uskok. Učestvovao je u više bitaka protiv Turaka. Na skupštini u Drobnjaku 1820. izabran je za kneza. Izbor je potvdio i Smail-aga Čengić, koji je, u znak poznanstva, darovao Mirku jedan handdžar. Mirko je, nekom prilikom sa Šujom Karadžićem išao na Cetinje, u posetu Njegošu. Tada je dao reč da će ubiti Smail-agu. U obračunu na Mletičku ova mu se želja ispunila. Poklonjenim handžarom zaklao je Smail-agu i glavu odneo na Cetinje.

KRSNA SLAVA: Ignjatdan (u Hercegovini)

__________________________

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

ALEKSIĆI

(na Malinsku i Pašinu Polju)

Aleksići potiču od Alekse Ristova Damjanovića, koji se doselio na Malinsko 1796. godine, iz Gornje Morače, a u Gornju Moraču su uskočili iz Gacka 1795. godine Risto i sinovi Aleksa i Pero. Kasnije se kod njih dosele Ilijini sinovi Mićo i Đorđije. Svi su se tada prezivali Damjanovići. Damjanovići su s ostalim Uskocima iz Malinska četovali i pročuli se kao junaci.

Aleksa Ristov imao je pet sinova – Mirka, Maksima, Marka, Miloša i Iliju, a Pero Ristov, Aleksin brat, imao je Jola i Baja. Mićo Ilijin nije imao potomsta, a brat mu Đorđije imao je Rada i Sima.

Svi potomci do sada nabrojanih se, po Aleksi Ristovu Damjanoviću, prozovu Aleksići, iako ne potiču svi od njega; ovo je zato što se Mirko Aleksin proučuo zbog velikog junaštva koje je pokazao prilikom pogibije Smail-age Čengića 1840. godine – Mirko je Smail-agi odsjekao glavu i ponio je vladici Radu na Cetinje.

Ovo bratstvo je dalo dosta junaka i čuvenih hajduka. Simo Đorđijev bio je potkomandir garde 1858-1862. godine; bili su čuveni kao junaci i Miloš i Gale; Gale je poginuo kod Bara 1877. godine.

Posebno treba istaći Mirka Aleksina, kneza i harambašu uskočkog- rodio se u Gacku 1795. godine, a umro na Malinsku 1889. godine.

Jakov Aleksić bio je barjaktar Durmitorske brigade. Poginuo je u Drugom balkanskom ratu u bici na Bregalnici protiv Bugara 1913. godine, a barjak poslije njegove pogibije preuzeo je Neđeljko Galov Aleksić, pa kad je i on ranjen u istoj bici, barjak je od njega prihvatio Đorđije Pušeljin.

U čuvenoj Mojkovačkoj bici istakao se oficir Kosta Aleksić-Damjanović, koji je tada ranjen.

Jedna porodica Aleksić odselila se u selo Bojate na Pivskoj planini, a jedna je prešla u Šarance, u selo Pašino Polje.

U komitskom pokretu 1916-1918. godine komitovali su: Petar, Sekule i Đorđije.

U NOR-u 1941-1945. godine učestvovali su: Veljko Petrov, borac NOP-a od prvih ustaničkih dana; poginuo je 27. januara 1942. godine na utvrđenom ustaškom uporištu Dujmovićima kod Trnova.

Milorad Mašanov, borac Četvrte i Pete crnogorske brigade, u kojoj je bio komandir čete; nosilac je Partizanske spomenice 1941.

Vladimir Midov, Vlado Radov, Nikola Dušanov i Radomir Mijailov su bili borci Četvrte crnogorske proleterske brigade.

Radoš Jovanov je u stroju 7. crnogorske omladinske brigade od njenog formiranja u čijim je redovima i ranjavan. Mirko Đorđijev je jedan od čuvenih puškomitraljezaca i jedan od najhrabrijih boraca 7. omladinske crnogorske brigade.

Danica Nikolina, borac NOR-a, ranjena je na Sinjajevini

1940. godine; strijeljana je iste godine u Nikšiću.

Aleksića ima u raznim mjestima širom naše zemlje, gdje su odlazili radi zaposlenja i školovanja.

Slave Đurđevdan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (69)

Odgovorite

69 komentara

  1. Vojislav Ananić

    ALEKSIĆ (p), Bogdašići (Bileća) i Koleško (Nevesinje). Starinom su iz Maline – selišta u Rudinama. Iz Maline su preselili „preko Trebišnjice u Površ i Vidanje”. O ovoj seobi jedna legenda kaže da je u Malini živio starac Miloš sa sedam sinova. Kad su, nekom prilikom, došli Turci kod njega na konak, lijepo ih je primio. Međutim, kada su se Turci opili, ponašali su se bahato i nepristojno. Stari Miloš ih je tada pobio, a zatim se preselio “pod Stražište, gdje su mu još prije bile torine”. Iz Površi su se Aleksići preselili u Bogdašiće “zbog toga što su ubili Luketu Pešikana”. U Koleško su doselili “od Bileće”. Pošto potiču iz poznatog plemena Maleševci, to im je bilo i prvo prezime. Sadašnje prezime uzeli su po svome djedu Aleksi. Slave Ignjatdan (59:173.327). Alekslća je, prema navodima Janićija Pamučine, bilo i u Gacku krajem XVIII i u prvoj polovini XIX vijcka. Mirko, sin Alekse Damjanovića. rođen u Gacku 1788, po ocu Aleksi prozvan je Aleksin, a zatim Aleksić. Mirko Aleksić, je bio gatački uskok, Učestvovao je u više bitaka protiv Turaka. Na skupštini u Drobnjaku 1820. izabran je za kneza. Izbor je potvrdio i Smail-aga Čengić, koji je, u znak poznanstva, darovao Mirku jedan handžar. Mirko je, nekom prilikom sa Sujom Karadžićem išao na Cetinje – u posjetu Njegošu. Tada je dao riječ da će ubiti Smail-agu. U obračunu na Mljetičku ova mu se želja ispunila, Poklonjenim handžarom zaklao je Smil-agu i glavu odnio na Cetinje (47:120). Aleksića ima u Trebinju, Mostaru i drugim mjestima.

    Izvor: RISTO MILIĆEVIĆ – HERCEGOVAČKA PREZIMENA, Beograd, 2005.

  2. Aljoša Aleksić

    Poštovani, da li neko može da mi pomogne više oko porekla Aleksića iz Bijeljine, tačnije dede mi Miodraga Aleksića ( 1931-1994 ) i babe mi Vere Aleksić (1935-1995 ).
    Živeli su u Novom Sadu, deda Miodrag je bio direktor ciglane i fabrike špalt pločica (25.maj) u Beloj Crkvi.
    Miodrag ima dva sina Željka i Dragomira, koji su u Novom Sadu.
    Željko ima sina Aljošu i ćerku Veru, a Dragomir sina Srđana i ćerku Andreu.

    Slavimo slavu Sv.Jovana

    • A. Aleksic

      Mi smo oko Brčkog, slavimo Jovanjdan, mozda tu ima nekege porodice. A ima komentar od jedne Marije, mozda ste vi nekako povezani

  3. Bojan

    Poštovani ,da li neko ima podatke o Tamnavskim Aleksićima? Novaci(Ub) odakle su došli? Pre Novaka bili su nastanjeni u Tupanjcima(Valjevska Podgorina)
    Slavimo Svetu Petku

    Poreklo znam od čukundede Šćepana(Stefana)
    Šćepan je imao tri sina;
    Borivoj(moj pradeda-poginuo 1912 u Kumanovskoj bici) Milivoj ( 1916 u plavoj grobnici) i Radivoj je jedini preživeo sve ratove(umro je 1957)

    Borivoj je imao jednog sina Miodraga (mog dedu koga su streljali partizani 1941 u Kožuaru kod Uba) Miodrag je ostavio za sobom troje dece Živanu,Živana(mog oca) i Miloša.
    Ako neko ima bilo kakve podatke neka mi se javi na [email protected]

  4. Tomica Aleksic

    Ja sam Aleksic iz Josanicke banje. Krsna slava nam je Nikoljdan.Sad dolazim do blokade i nejasnoće o poreklu (plemenu).poz za sve Aleksiće, živi mi bili.

    • Aleksic

      Poreklom iz Bitolje preko Kosova u Nis i ceo svet.Slavimo Nikoljdan.Deda mi je pricao da su preci dosli iz okoline Bitolje na Kosovo okolina Gljilana,Ziveli u Bitolji kad se neki mlad ozenio dva turcina su dosla da prvi spavaju sa mladom,naravno to nisu dozvolili i te veceri ubili su ta dva turcina i
      Preko noci napustili Bitolju i odselili se na Kosovo nebi li ih turci nasli zbog osvete.Po proceni bi to bilo negde pocetkom 18 og veka,Posto niko dalje nezna verovatno su se i drugacije prezivala pa su promenili prezime u Aleksic kako se prstpostavlja od Alekse.

      • Aleksandar

        Poštovani, deo Aleksinog stabla imam i to je za okolinu Niša, a ove podatke koje ste Vi naveli nemam. Verovatno se radi o istom dedi Aleksi jer za to predanje sam i ja čuo, a Vas ne poznajem. Molio bih Vas da mi se javite na mail i detaljnije razmenimo iskustva.
        [email protected]

    • Mira Aleksic

      I na Kozari nas ima, slavimo Nikoljdan.
      Ni mi ne znamo odakle smo. Pricaju nam o Đosanu koji je imao tri sina, jedan je moj pradjed Gavro, ubijen u Jasenovcu, a sin mu jedinac poginuo u proboju na Kozari.
      Prezivjelo njegove troje djece.
      Zna li neko vise o Aleksicima s Kozare?
      Puno pozdrava

  5. Rade Aleksic

    Poticem iz sela Golo Brdo, Bijeljina. Marko Aleksic mi je pandjed. Danas nas ima u Beogradu, Zvorniku, Golom Brdu, Novi Sad…
    Slavimo sto nam je Aleksicima ostavio u amanet vojvoda Males Sv. Ignjatija Bogonosca! Istrazivo sam malo ima dosta nasi potomaka iz sela Maline koji su promenili slavu. U Vojvodini je sv. Nikola to znam a isto smo pleme.Ja licno za rodjake priznajem samo one koji slave Sv. Ignjatija Bogonosca.Skoro sam upoznao covjeka koji se preziva Kalem.Sam mi je reko da mu je poreklo iz Malina i da slavi Sv. Ignjatija. Po tome mi smo rod a kako je doslo do promjene prezimena niko nezna.Dosta nas ima u Niksicu i okolini.

    • Dragan Aleksić

      Pozdrav dragi rođače,moje direktno poreklo je iz Golog Brda opština Patkovača kod Bijeljine.Moj đed je Pero Aleksić 1911-1986 slava Sveti Ignjatije, kao Kralja Petra garda je 1941 ceo rat bio u Nemačkim logorima, baka Anica Aleksić je bila partizanka koja je skrivala ljude tokom rata.Imali su 7 dece, jedno dete je umrlo sa samo tri godine, ostali su moj čiča Novak Aleksić ima dve ćerke Miru i Anu, živeo je u obližnjem Ljeskovcu slavio zbog dolaska na ženinu zemlju Svetog Jovana, on je deda čuvenom plivaču Velji Stjepanoviću,moj čiča Slobodan Aleksić je živeo u Bijeljini i ima ćerku i sina Aleksandra i Bojanu Aleksić slavi Kalistrat,moj čiča Nebojša je živeo u Golom Brdu, ima sina u inostranstvu koji se zove Petar Martinčić slavio je Svetog Ignjatija, moj otac Milorad Aleksić je bio policijski inspektor u Novom Sadu, ima dvoje dece mene i moju sestru Anitu i mi slavimo Svetog Ignjatija.Tetka Novka je živela u Bijeljini ima sina Gorana i Svetlanu,a tetka Dušanka je živela u Glavičicama i ima ćerku Ivku.
      Pošto slavimo istu slavu nema dileme da smo direktni rođaci,moji preci i sve čiče i teteke su sahranjeni u Golom Brdu, otac Pera Aleksića se zvao Jovan Aleksić i dalje nemam saznanja o imenima predaka,osmi legende da smo potpomci Marka Aleksića koji je posekao smail agu Čengića.

      • Dragan Aleksić

        Dopuna.Jovan Aleksić je moj pradeda, ako je moj deda Pero Aleksić 1911. godište,predpostavka je da je pradeda Jovan Aleksić rođen u rasponu od 1880-1895. , Jovan je imao brata Đoku Aleksića i ti rođače Rade bi trebalo u ovom nizu da se ukrstiš sa mojim precima, mog oca su u Golom Brdu zvali Miko i nema sumnje da smo direktni rođaci.Ime njihovog oca nedostaje za potpunu vezu do Hercegovine.Majka od Jovana i Đoke Jelka se preudala za Nikolu Cacanovića zvali su ga crni Nikola, koji je ubio turčina, bila mu je slava Ignjatije, bio je iz Kojčinovaca i došao je odatle u Golo Brdo, pre toga se prezivao Ćurčić-to su izvori iz knjige Semberija,a Ja pokušavam da napravim sliku.Pretpostavka je da su Jovan i Đoka Aleksić takođe slavili Ignjatija,ali za potpunu sliku potrebno je utvrditi ko je njihov otac jer su crnom nikoli oni pastorci.Nije lako utvrditi vezu,ali postoji mogućnost da ta veza vodi direktno do Aleksića iz Hercegovine, koji su se razbežali nakon ubistva smail age.Ako su oni zadržali svoje prezime,prezime svog oca koji je Aleksić, postoji mogućnost da im je Mirko Aleksić bio deda.

        • A. Aleksic

          Cao Dragane, jel imas mozda jos podataka od cice Novaka Aleksica, koji je uzeo strininu slavu.

          Jer i mi smo Aleksic oko Brčkog i slavimo Sv. Jovana, mozda znas nesto i o strini, ime ili nesto.

          Hvala

  6. SRDJAN ALEKSIC

    Pozdrav za sve Aleksice da ste mi zivi i zdravi,ja sam rodjen u Zagrebu pre pocetka rata i raspada Jugoslavije otac mi se zove Radovan koji je poginuo na Kosovu pa mi treba vasa pomoc.Posto vidim da je poreklo prezimena Aleksic iz Svrzigace Slavonija ono sto me zanima ako mozete da mi kazete Gospodinene Ananicu nesto vise o Aleksicima iz Slavonije,ja svakako treba da odem do djeda ovih dana da razgovaram snjim o poreklu.Znam sledece moj pradjed Zdravko je za vreme Nemacke okupacije prebegao iz Virovitivce(Slavonija) u mesto Bovan kod Aleksinca ako se nevaram i tu dobio sina Borivoja.Posle rata se vratio u Naudovce (Viroviticu)u Slavoniju i tu su nastavili zivot posle se rodio moj otac Radovan.Citao sam dosta i od Aleksica i od Vas komentare ali niko nespominje Aleksice odatle iz tog podneblja a prezime je poreklom odatle,zato bih zamolio i Vas i sve Aleksice da mi pomognete koliko mozete.
    Budite mi zivo i zdravo nek Vas cuva Bog,
    Unapred zahvalan Srdjan Aleksic

    • Nikola Aleksic

      Pozdrav Aleksicu,

      Ja sam taj Aleksic iz Svrzigaća kod Požege. Moji su u selo došli otprilike oko 1700-e, prešavši iz Bosne, posle Velikog turskog rata, kao i većina tamošnjeg naroda. Postoje popisi otprilike od tog perioda i uz porodično predanje trebalo bi odatle da pođete. Postoji i dosta literature, ima u bilioteci ovde na sajtu, za članove. Ono što vam može još više da pomogne je genetska analiza porekla, o čemu možete više da pročitate ovde na Poreklo.rs. Nakon toga, mogli bi da ustanovimo, da li smo vi i ja genetski srodnici, zajedničkog porekla, ili se više poklapate sa nekim drugim rodovima. Npr, u bazi postoji već 4-5 Aleksića testiranih, ali nisu tako bliski genetski srodnici. Za bilo kakvu pomoć javite se.

    • A. Aleksic

      Dragi Srdjane, koju slavu slavite
      Mi smo oko Brčkog (blizu slavonije)

      Slavimo sv. Jovana

  7. Momčilo Alaksić

    Vodim poreklo od ALEKSIĆ VASILJA koji se rodio 18 16.god. Doselio se iz Ibarskog Kolašina u Toplicu u selo Krčmare sa sinom Jerotijem i ćerkama Miljojkom i Njegosavom. Jedan sin mu je ostao da živi u Ibarskom Kolašinu. Vasilj se u Toplicu doselio sa kumom Čarapićem. I jedni i drugi slave Sv. Petku. I preslava je Sv. Petka. Moji rođaci u Ib. Kolašinu su Vučo i žena mu Nevena koji su radili u Kosovo Polje i brat Aleksić Dragojlo koji je radio u opštini.
    Važna nam je svaka informacija o Aleksićima u Ibarskom Kolašinu, kao i pre doseljavanja u Ibarsku Kolašin.

  8. Slobodan Aleksić

    Pozdrav svima !
    Moji su poreklom iz sela Severova kod Arilja.
    Slavimo Đurđevdan.

  9. Daniel Aleksic

    Zdravo,

    Potomak sam Milorada Aleksića, sina Miloša Aleksića. Dolazimo iz sela Velika Ivanča i slavimo Mitrovdan.

    Ima li neko informacije o mojoj porodici?

    • Daniel Aleksic

      Zdravo,

      Potomak sam Milorad Aleksić, sina Miloš Aleksić. Dolazimo iz sela Velika Ivanča i slavimo Mitrovdan.

      Ima li neko informacije o mojoj porodici?

      kontaktirajte me ako imate bilo kakvu informaciju: [email protected]

  10. Aleksić Ćorđe

    Ja sam iz okoline Kraljeva,moj pradeda se doselio posle Prvog Svetskog rata(1926)bio je iz okoline Otočca.Slavimo sv.Nikolu.Inače imamo pradedine rođake u Pančevu koji su se iz like doselili nakon što su bili proterani 1941….