Poreklo prezimena Aksić

27. februar 2012.

komentara: 21

[toggle title=”TESTIRANI AKSIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Aksić

Haplogrupa: R1a

Poreklo: Žitinje, Vitina, Kosovo i Metohija, Srbija

Krsna slava: Aranđelovdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Prezime Aksić je rašireno na području Kosova i Metohije. Kako piše naš saradnik Aleksandar Aksić Šarko, tokom 19. veka na području Kosova i Metohije bilo je popularno i omiljeno davati ime Aksa. Ima puno porodica Aksića na Kosmetu i mnogi od njih nisu zajedničkog porekla. Uglavnom su u periodu između 1930. do 1960. godine menjali staro prezime sa novim po pretku koji se zvao Aksa, uglavnom po dedi ili pradedi.

Na gubljenje starih rodovskih prezimena kosovsko-metohijskih Srba uticale su vlasti, vojne, lokalne samouprave, crkvene i školske, tako da je u periodu od 1930. do otprilike 1960. godine oko 60 do 70 odsto kosovsko-metohijskih Srba promenilo prezime, iako su svi imali stara rodovska prezimena.

Aksića ima na Kosovu u (Žitinju, opština Vitina), u (Partešu, opština Gnjilane), u (Pasjanu, opština Gnjilane), u (Donjoj Budrizi, opština Gnjilane), u (Gornjem Nerodimlju, opština Uroševac), u (Lapljem Selu, opština Priština), u (Velikoj Hoči, opština Orahovac) u okolini Lipljana, Prizrena, Kosovske Mitrovice, Kosovske Kamenice, Kosovog Polja, Đakovice itd. Svi su različitog porekla i svi su imali neka stara druga prezimena. Ima ih raseljenih po Srbiji, uglavnom tokom 1999. godine i kasnije, ima ih u Jagodini, Leskovcu, Beogradu, Lazarevcu, Vranju, Kladovu, Nišu, u Švajcarskoj, Austriji itd.

Aksića ima i u drugim krajevima Srbije, ex Jugoslavije, koji nemaju nikakve veze sa Kosovom ili tek manji broj njih. Na primer, u okolini Šapca ima Aksića, u okolini Novog Pazara, Vladičnog Hana, Novog Sada, Beograda, u Banjoj Luci i Sarajevu, u Slavoniji u Crnoj Gori. Nepoznato je da li potiču od nekih tamošnjih porodica. Uglavnom su malobrojni.

KRSNA SLAVA:

POZNATI:

__________________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (21)

Odgovorite

21 komentara

  1. Milos Aksic

    Da se nadovezem na ovo sto je Dubravka rekla posto mi je sestra. 🙂 Tacno je da su u Kolasinu a moguce i celoj Crnoj Gori oni jedini Aksici. Poreklo nam je iz sela Planjane nadomak Prizrena i koliko sam uspeo da sa stricem pretrazim poreklo prezimena dosli smo do podatka da su jos od 1800. i neke godine Aksici u tom selu u Metohiji i da slave Sv. Nikolu. Nazalost od 1999. nikog vise u selu nema jer tamo trenutno zivi 1 srbin a ostalo su poturceni Srbi.

    • Aleksandar Spasic

      Poštovani gospodine Aksić Miloš iz Planjane. Dali znate mog pokojnog pra dedu Stojan Spasić ranije Stojan Aksić? Dali smo možda familija?

      Pozdrav / Aleksandar Spasić-Aksić

    • voja

      Istina da u Planjanu žive poturćeni Srbi, ali ima još pravih, svake godine idem kod mog ujaka, ima još nekoliko kuća u okolici . Da, krsna slava je sv. Nikola, i nažalost, sve više se nastanjuje s muslimanskim Albancima jer ih je država izneverila .

  2. Spasoje

    Velika familija Aksic iz Pancela,opstina Kosovska Kamenica,slava Sveti Nikola. Imate li kakve podatke o toj familiji. Po nekoj prici mislim da je to prezime i pre 19.veka.

  3. hakala

    kolonizovani jevreji iz curuga i okoline, koji po prelasku preko dunava na prezime aksin dodaju prefix ic i izbaciju n kako bi prikrili poreklo.

  4. Danijela Aksić-Mirčeta

    U odgovoru od pre nekoliko godina saznajem da je moja familija Aksić (Odevce, opština Kosovska Kamenica, krsna slava Sveti Jovan), prvi put zabeležena 1931. rod Starinci. Moj deda Petko Aksić rođen je 1926. u Odevce. Njegov deda, moj pradeda Mladen Aksić, prema mojim prvim saznanjima umro je oko 1928. godine, a prema najnovijim informacijama, pronađen je mrtav u ataru. Kao ubice spominju se “komšije” iz sela Koretin, opština Kosovska Kamenica. Mladenov rođeni brat je Krsta Aksić, verovatno rođen u 19. veku.
    Koreni su mnogo dublji, ali moja saznanja minimalna. Trebam pomoć?