Poreklo prezimena Mustur

27. februar 2012.

komentara: 16

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (16)

Odgovorite

16 komentara

  1. Ljiljana Dragojevic

    Prezime Mustur zastupljeno je u Boki, najvise u mjestima Djenović i Kumbor. pravoslavna vjera, slave Svetog Iliju (2.VIII). Katolika sa ovim prezimenom, mislim da ima u Stolivu.

  2. marko mustur

    mi smo iz perasta kazu da smo dosli iz hercegovine (nevesinje}prvo u gornji morinj pa onda u perast inace slavimo sv.djordja.ako neko zna vise neka se javi.

  3. Svetozar Mustur

    Ja živim u Igalu sa porodicom. Tu se doselio moj otac Obren koji je rođen u Gornjem Morinju od oca Marka. Marko je imo još dva brata Tripa i Gojka. Tripo je poginuo na Solununskom frontu, a Marko ostao teški invalid nosioc je karađorđeve Zvijezde. Nas ima u Perastu i Baošićima. Mustura ima i Na Cetinju, Podgorici u Rijeci, Beogradu. Mi slavimo Ilin dan. Ima Mustura i u Stolivu oni su katolici ali kako su meni moji govorili i njihovo porijeklo je iz Morinja ali su bili primorani da pređu na drugu stranu zaliva i tamo primili katoličku vijeru. Da li u Nevesinju ima Mustura
    Od poznatijih u Đenovićima je Zoran Mustur poznati vaterpolista. Ja se bavim judom. Moj đede Marko i Zoranov đede su se sreli na Solunu i zakleli se jedan drugom da će kumovati ko se prvi oženi i tako je i bilo

    Javite se Musturi

  4. marko mustur

    mi zivimo u podgorici ja sam dobio ime po djedu a pradjed mi se zvao Bozidar (Bozo) rodjen u Perastu 1896 god. Imao je 3 sina Marko (moj djed) Dusan,i Milivoje (Milo).moj djed se posle rata 1945 preselio se u titograd i tu ostao a braca su otisla u Srbiju. interesujeme dali poticemo od istih posto mi slavimo sv.DJordja.a vi sv. Iliju .i jos da napomenem da se Bozov otac isto zvao Marko ali neznam dali je rodjen u Perast ili Morinj.poz. pa se javite MUSTURI.

  5. Zoran

    Zoran Mustur, vaterpolista iz Djenovica, jugoslovenski reprezentativac, sin je Maksima Mustura nosioca Partizanske Spomenice. Zoranov đed Savo Mustur učesnik NOB-ea i nosilac je Partizanske Spomenice, a Zoranov stric Mihajlo Mustur, narodni je heroj. Zoran Mustur, vaterpolista iz Đenovica, prema porodičnoj tradiciji opredjeljen je za antifašizam. Porodica Zorana Mustura porijeklom je iz Morinja, a u Đenoviču žive preko četristo godina.

    • Bojan

      Veliki pozdrav,ja sam Bojan Mustur iz Stoliva.Za vjeru ne znam,jer ima katolika i pravoslavaca.Ja sam npr katolik iako sam u sustini ateista.I mene takodje zanima nase porijeklo.Mada znam da smo iz gornjeg morinja.Ali odakle smo dosli u morinj to me zanima.Mislio sam da nas ima malo,al eto drago mi je da vidim da nije tako.Veliki pozdrav za sve.

  6. Miodrag

    Ja sam Miodrag Mustur iz Djenovica,
    Za porijeklo znam da smo iz gornjeg Morinja al koliko ja znam u morinj smo dosli iz popovog polja.Moj pradjede Stevan Mustur je prosao solunski front i nosilac je albanske spomenice i ordena Sv Save i jos nekih vojnih priznanja.Slava SV Ilija

  7. Biljana

    Moja baka, Andrijana,rođena je u Đenovićima, 29. novembra 1892. godine, u porodici Andra i Milke.Udala se za Lazara Slava CVJETKOVIĆA iz Baošića.Pamtim bakinu braću, ujake mog oca,i njihove sipruge,posebno ujna Tonicu, pa i tatinu braću,Musture… pa tu negde , do 90-ih i deo rođaka bližih mojoj generaciji, ali sve ređe odlazim u Baošiće, posebno “u svojtu” u Đenoviće, a s tatinih 90 godina teško da više možemo sve priče da obnovimo. Ostale su samo slike..On zaboravlja, a ja neke detalje nikada nisam ni znala.Na moju žalost..Pozdrav Musturima….P.S. Tako je to po ženskoj liniji, sve to nekako ide tako, a muška se pamti, i za nju vezuje.Bilo bi lepo imati i po koju sličicu 🙂

  8. marko

    pozdrav za sve Musture.interesuje me posto mi slavimo sv.Djordja tj, djurdjevdan a porijeklom smo iz Perasta dali ima jos Mustura koji slave DJjurdjevdan ,posto vidim da vecina koji su se javili na sajt slave sv.Iliju i zasto je to tako ako poticemo od istih (g.Morinj).moj djed je rodjen u Perastu to znam cak je sacuvana i njegova krstenica ali neznam za pradjeda i dalje unazad,Bozo Mandic iz g. Morinja nam je kazao da smo i mi starinom od tamo i da su nase dvije porodice kumovske od starina,pa ako neko jos nesto zna bilo bi lijepo da podijeli sa nama koje to interesuje.i dali neko ima slucajno neki rodoslov kuce Mustura koji se vrace bar 6 koljena unazad. pozdrav Musturi i vise nas bilo.

  9. Dejan Mustur

    Poz za sve Musrure.zivim u Podgorici a inace sam iz Perasta,madakazu da smo se tamo doselili iz gornjeg morinja.Djed mi je bio Marko a imao je dva brata Dusan i Milo.Slavimo svDjordja.javite se Musturi

  10. Milos

    Mustura ima i u Zadru i okolini.U gradu Zadru su svi gotovo katolici a u okolici velikom vecinom pravoslavci. Ocigledno je u neko vrijeme tamo tokom 18 i 19 vijeka doslo do promjene hriscanskog vjerskog nadzora kod znacajnog dijela populacije u cijeloj Dalmaciji ,pa danas imamo Mustura i pravoslavaca i katolika. Logika namece da su se Srbi, nasilno ili ne, prekrstavali i prihvatali katolicizam zbog obecavanog boljeg zivota i pozicija u zivotu.Procitajte pripovjetku PILIPENDA od Matavulja, jako je poucna.
    Nebitno, neka su svi zdravo i zivi i da se svi skupa dobro pazimo. Ocigledno smo neki rod.
    Porijeklo vucemo iz Popovog Polja kod grada Trebinja.To je saznanje moje porodice koje prenosimo sa koljena na koljeno.