Порекло презимена Арсенић

27. фебруар 2012.

коментара: 27

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (27)

Одговорите

27 коментара

  1. Arsenic (Milana ) Milenko

    Po mome saznanju prezime Arsenic je nastalo od imena Arsenija. Predanje kaze da su doselili iz Crne Gore gde su se krvno zavadili te napustili tu teritoriju i doselili u Gornju Paklenicu kod Maglaja BiH. Odakle su naselili mjesto Kakmuz opstina Petrovo na Ozrenu. Kod Pljevalja, Crna Gora, postoji mjesto po nazivu Kakmuz pa postoji vjerovatnoca da su preci doselili iz C G. Po dokumentu sa kojim ja raspolazem (citulja) moj cukundjed se zvao Arsenic Arsenija, a cukunbaba Arsenic Senija. Slavimo slavu 14. januar, Mladi Bozic ili Srbsku novu godinu. Na Ozrenu se takodje nalazi naselje Boljanic, a u Pljevlju postoji naseobina po nazivu Boljanici, te ove cinjenice asociraju na mogucnost tacnosti predanja koje sam gore naveo. Pozz.

    • Arsenić

      Dragi prezimenjace,
      Zaboravio si da ovdje napises da Arsenići zive jos i u Mrkonjić Gradu,Laktašima,Kozarskoj Dubici i Srbiji (Novi Sad,Beograd)……
      Gdje ti zivis????

      • Sinisa Arsenic

        Postovani,
        po prezimenu ne mozete tacno utvrditi odakle Vam potice porijeklo.
        Primjer:
        Moje porijeklo (Arsenici) imali su i prezime Mitrovic potice iz Špionice opstina Srebrenik (FBiH), prije toga se ista loza pominje u opstini Berani selo Marsenici Crna Gora (novija istorija, unazad 300-400.g.). Daljim traganjem a najpreciznije po krsnoj slavi i po Žitijama i crkvenim knjigama, ustanovio sam da je moje porijeklo iz stare Antiohije odakle nosimo i krsnu slavu (sv.Simeon Stolpnik 14.09.).
        Postovani,
        odredjeni dio loze Arsenica je bio vijekovima proganjan kako od Osmanlija i Islama tako i Vatikana jer su Arsenici bili u redu Templara iz reda Pravoslavnog roda.
        Napomena:
        Antiohija se nalazila na sadasnjem prostoru tromedje Sirije, Izraela i Turske.
        p.s.Nadam se da sam nekome pomogao da sazna vise o sebi.
        S postovanjem,
        Sinisa Arsrnic

        • Јоксим

          Синиша, наведите извор “прије тога се иста лоза помиње у општини Берани село Марсенићи Црна Гора ( новија историја, уназад 300-400.г.) …Наравно, и друге изворе за изнијете податке.

          • Sinisa Arsenic

            Postovani,
            utvrdjivanje mog porijekla loze Arsenic (imali smo uz to prezime i prezime Mitrovic).
            Utvrdio sam porijeklo uz pomoc Srpske pravoslavne crkve, Beckih istorijskih dokumenata i uz veliku pomoc Carigradske patrijarsije.

            Dio obrazlozenja:
            Arsenici su bili Templari u jednoj od tri patrijarsije (Rim, Carigrad i Antikija). Antikija (nalazi se na jugu Turske) je bila glavni grad Antiohije (prostire se u Turskoj, Izraela i Sirije).
            Templari su cuvali Antikiju jer je bila bogoslovska patrijarsija….
            Ratom od 1092 i do padom Antikije 1098 krecu u egzodus…

            Ko god da trazi svoje porijeklo morate traziti po prezimenu i krsnoj slavi.

        • Dragan Arsenic

          Poz. Porjeklo mojih Arsenica sto znam je iz Jezera kod Mrkonic Grada samo je moj otac ostao siroce jel je sve Arsenice pobilo 1942 u Jajcu a krsna slava je Jovan ako sta znate mozemo se cuti lp

        • Djordje

          Moja mama je iz Republike srpske (BIH), kaze da nam je poreklo i iz crne gore ako je nesto pomoglo…

  2. danijela

    Arsenici takodje zive mesto Piroman kod Obrenovca.

  3. Mara

    Arsenići zive i u selu Polje kod Dervente slave Svetog Nikolu
    Po pricama koje sam slusala
    Dosli iz CG iz knezevske porodice

  4. Бранко Тодоровић

    Арсенића има у Церову Гају, засеоку села Осјечани код Добоја.

    Крсна слава им је Ђурђевдан.

  5. Pedja

    Arsenica ima i u okolici Brckoga ( Krepsic , Veliki Bukvik ),u Vukovaru ,u backoj Novom Sadu Beogradu …..po pricanju mojih starijih nasa loza je doslaiz Crne Gore

    • Бранко Тодоровић

      У књизи Бесмртници Озрена, Требаве и Посавине (2002), аутора Миленка Максимовића, стоје имена следећих Арсенића из Крепшић Поља, односно селȃ Буквика: Саво Арсенић (погинули од усташа или Немаца), Јово Арсенић – комита, Цвијетин Арсенић, Душан Арсенић и Мићо Арсенић (погинули од партизана), податке дао Драго Арсенић; односно, Цвијетин Арсенић и Симо Арсенић (погинули од усташа или Немаца).

      Ако случајно поново навратите, оставите податак о крсним славама које славе Арсенићи, ти које сте ви поменули. Наравно, уколико знате..

      • Slađana

        Odakle vam to da su oni poginili u ratu? To su mi stricevi i zivi su

        • Nenad

          Pozdrav Slađo ne znam jel si ti Slađana na koju sad mislim odnosno moja sestrična ali ova imena gore koja su spominjali gore kao da su moj pokojni otac Mihajlo-Mićo Arsenić koji je bio u partizanima a ne poginuo od njih i njegova braća odnosno moji stričevi. Svakako veliki pozdrav od mene.
          Moji koreni vuku od Krepšića ali bi volio više znati o starijoj istoriji mojih predaka

      • Arsenic

        Dusan i Jovo Arsenic su braca od Drage Arsenica i poticu iz Krepsica opstina Brcko i Slava nam je Sveti Nikola. Po sahranjenim osobama tj spomenicima Arsenici se nalaze od 1875 godine u Krepsicu

  6. Dragan

    Arsenica ima i u selu Druzetic kraj Koceljeve…
    Po prici starijih dosli su iz Bosne, odatle se rasejasmo po Beogradu i Valjevu…
    A od juce Arsenici dobise jos jednog podmladka, Maksima! ?

  7. Spomenka

    Arsenica ima i u selu Vrelo kod Uba. Slave sv. Trifuna 14.-tog februara.

  8. Milisa Arsenic

    Slava Djurdjevdan.Na kanjonu reke tare selo Podgradje 40km od Foce.,Ostala jos jedna kuca u kojoj zivi Spasoje Arsenic koji ima zapisano stablo 400 godina.Po njegovoj prici dosli smo od Berana.Ranije se zvali Marsenici.Arsenica ima u Ulcinju Albanci katolici.Ima Arsenica u Hrvatskoj katolici.

    • Marko Arsenić

      Mi smo živjeli prije rata u Velikoj Mlaki, mali gradić izmedju Zagreba i Velike Gorice. Moj otac Spasoje Arsenić je rodjen 1937 u malom selu koje se zove Johova. Moj otac nezna odakle smo ali se je pričalo da su bili Krajišnici i borili se kao hajduci i uskoci critic Turaka ali ko zna. Johova je malo selo izmedju Bosanske Dubice i Kostajnice.

  9. Zoran

    Arsenica ima i u selo Dokmir kod uba slave Ðurđevdan kako sam cuo doselili se iz crne gore

  10. Nenad Arsenic

    Dragi prezimenjaci moje prezime Arsenic je nastanjeno u Zapadnoj Slavoniji,Pakrac,Hrvatska vecina nas slavi 06.maja Djurdjevdan to nam je krsna slava.

    Pozdrav svima.