Порекло презимена Антонић

27. фебруара 2012.

коментара: 34

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (34)

Одговорите

34 коментара

 1. Petar Antonic

  Moji su iz Varne kod Sapca. Pricao je pokojni deda da su u 18 veku pretci dosli iz okoline danasnje Hrvatske, kod Dubrovnika. Slavimo Svetog Luku.

  • Zorica Antonic

   Prvi put da cujem da neko od Antonica slavi Sv. Luku. 🙂 Mozda smo rodbina. Zanima me da li imate jos nekih podataka posto ja jako malo znam o nasem porijeklu pa istrazujem. Unaprijed hvala 🙂

 2. Ivan Antonic

  Selo Vukona, Banjani (Ub), slava sv. Jovan

  • Милодан

   Иван Антонић!

   -Газибарићи*, прва половина 18. века, Стара Србија, Јовањдан.

   *Газибарићи су стара, пише Љуба Павловић, и доскорашња свештеничка породица, досељена први пут у Руму, па се после повратила у ово село (Вукону). Газибарићи се зову између себе, а познати су по презименима: Антонићи, Поповићи и Милијановићи.

 3. Prezivam se Antonić. Rođen sam u Likodri kod Krupnja. Istražujući svoje poreklo utvrdio sam da smo prezime dobili po našem pretku Antoniju (on se prezivao Mitrović). Prezime Antonić uzeli smo sredinom 19. veka. Kasnije neki njegovi sinovi i unuci odselili su se u Loznicu, neki u Slepčević. Naša slava je Sveti Jovan. Molim sve Vas koji bilo šta znate o Antonićima iz Loznice ili Slepčevića da mi napište.

  Unapred hvala.

 4. Snezana Antonić

  Snežana Antonić. Moj pradeda je iz Likodre i slavi sv. Jovana. Živim u Slepčeviću. Pradeda Luka je (ili sin Andrija) prodao deo imanja u Likodri i kupio veće imanje u Slepčeviću gde se nastanio a njegova braća (Andrijina), Milutin, Mikica, Milivoj i Živan nastanili su se i službovali u Beogradu. Oni nisu imali potomstvo. U Slepčeviću su dve kuće Antonića, Andrija Antonić je imao ćerke Ljubicu (udata u Cvejiće – Ribare), Desanku (udatu u Saviće – Slepčević), Radmilu (udatu u Paniće – Tabanović, bez dece) i sinove Luku 1924. (potomci: prof.Ljubica ud. Stefanović – Loznica, Verica ud. Vasiljević – Ribare, Dragica ud. Petrović – Majur i dr Andrija – Šabac) i Milutina 1926.(potomci: Jovanka ud. Vukadinović – Beograd, prof.Jasmina i prof. Snežana Antonić – Slepčević). Posle rata imanje Antonića je komfiskovano više puta tako da je ostalo 10 hektara koje su braća Luka i Milutin podelili (otac Luka je umro mlad kada su sinovi imali 10 i 12 godina). Luka i Milutin učestvovali su u ratu u 1. četi 1. bataljon 1. proleterska, mladi mobilisani od strane NOV. Deda Živan L. Antonić živeo je u Beogradu i radio u MINISTARSTVU PROSVETE “pobegao” je sa Kraljem u Francusku gde je živeo do 70-ih, nije imao dece a u Jugoslaviju je po dozvoli Države dolazio samo dva puta. Jedini deda koga ja pamtim a bila sam mala da bi mogla da pamtim ispovesti.
  Zanima me poreklo Antonića pre Likodre. Da li je to Manjača?

 5. Goran Antonić

  Poštovana Snežana,
  Prvo, mnogo Vam hvala za detaljne podatke koje ste mi napisali.
  Drugo, poreklo Antonića nije sa Manjače. Oni su se u Likodru doselili iz Bosanskog Grahova.
  Treće, ne znam da li to znate, ali vi ste potomak jednog velikog čoveka. Otac vašeg pradede je bio veliki čovek, istorijska ličnost.
  Mogu vam dati dosta informacija o njemu, tačnije uputiti Vas na izvore koji bi Vas do tih informacija doveli. Takođe i mene bi interesovalo još nešto kad su u pitanju Antonići iz Slepčevića.
  Moja mejl adresa je [email protected]
  Ako ste radi, da jedno drugom pomognemo u traženju podataka. Pišite mi. Ipak lakša je komunikacija mejlom nego ovako preko foruma.
  S poštovanjem,
  Goran Antonić

 6. Antonio

  Dali možda znate odakle su Antonići koji slave Svetog Marka naseljeni na područiju Banja Lučke regije

 7. Stefan

  Zanima me porekla Antonića sa manjače postoji zaseok Antonići tu se rodio moj djed

 8. Marko

  Odakle potiču Antonici iz Loznice, selo Paskovac, Krsna slava Djurdjic?
  Pozdrav

 9. Bojan Antonic

  Da li neko ima informacije o Antonicima iz Crnce kod ljubovije ? Krsna slava je Nikoljdan deda mi se zvao Svetomir Antonic. Ako neko nesto zna neka mi se javi na email [email protected]
  HVALA

 10. Nikola Antonic

  Antonici iz Gornjeg Ribnika slave Casne Verige.Pozdrav