Poreklo prezimena Mirilo

26. februar 2012.

komentara: 1

[toggle title=”TESTIRANI MIRILO NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Mirilo

Haplogrupa: I2a DN

Poreklo: Žegar, Dalmacija

Krsna slava: Jovanjdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Dragan Mirilo

    Prezime Mirilo je nastalo u Žegaru najverovatnije početkom 18. veka. Pre toga su se preci Mirila prezivali Mirilović sa krsnom slavom Sveti Jovan Krstitelj.

    Mirilovići su stara porodica iz Hercegovine iz okoline Bileće. Sa dolaskom turaka na ove prostore i nešto kasnije, dolazi do migracija na zapad. Jedan deo Mirilovića se selio u Dalmaciju, okolina Drniša, a drugi deo u kraj oko Korenice (Lika). Preci Mirila iz Žegara u Dalmaciji su se tu nastanili početkom 18. veka iz drugih naselja u Dalmaciji, pre svega iz Benkovačkog kraja. U Dalmaciju je ova porodica, kako se pretpostavlja, došla iz Koreničkog kraja, najverovatnije posle Morejskog rata 1690 godine. Naseljavanje je predvodio čuveni uskok Stojan Janković po zahtevu mletačkih vlasti. U toj seobi je dosta naroda naseljeno iz Like u Dalmaciju.

    Prvi predak Mirila sa tim prezimenom je izvesni Radojica Mirilović / Mirilo, koji se pominje 1709 godine sa svojim imanjem u Žegaru. Taj Radojica je u istom tom periodu upisan sa imanjem u Benkovačkom kraju pod Prezimenom Mirilović.

    Stariji podaci o prezimenu Mirilović mogu da nas vode čak u Makedoniju gde bi mogla da bude starina ove porodice. Tamo su se preci Mirilovića prezivali Kapor, zatim je došlo do seoba na teritoriju metoha manastira Visoki Dečani, daljom najezdom Turaka (1371 – 1389) naselili su se u Vasojeviće a odatle u Riđane kod Nikšića. U Riđanima su se prezivali Orlović, a kad su prešli u Banjane prezivaali su se Rajković. Iz Banjana prelaze u okolinu Bileće. Jedan od braće Rajkovića koji se doselio u Bilećki kraj uzeo je staro prezime koje su koristili u Dečanima – Kapor. Taj knez Mirilo (koji je mirio zavađena plemena, zato je tako prozvan) bio je u stvari Bogić Kapor, od njega su nastali Mirilovići i selo Vukodo koje se od tada naziva Mirilovići.

    U svetlu novih DNK istraživanja ostaje da se vide i provere još neki podaci za istraživanje porekla, koji mogu da bace novo svetlo na celu situaciju.