Михаљица

26. фебруара 2012.

коментара: 2

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

 1. Александар Кнез

  Презиме Михаљица постоји у Ливањском пољу. Крсна слава је Никољдан.
  Михаљице су пореклом из Црне Горе. Некада су се презивали Миљанић, а доласком у Лику или Далмацију променили су презиме и презвали се Михаљица. Није утврђен разлог промене презимена.

  Може се тврдити на основу предања које преносе поједини потомци старих Михаљица, да су они из Лике дошли у Далмацију, а одатле у Ливањско поље. Према досадашњем сазнању сви су из места Косоре код Врлике дошли у доње Ливањско поље. Да ли су родови стизали појединачно или су се разделили кад су дошли у овај крај, не може се поуздано утврдити.

  Једна фамилија Михаљица из Чапразлија је отишла у Губер на имање бега Арнаутовића, родом из Травника и тамо мењала презиме у Арнаут.
  У Ливањском пољу Михаљица има у селима Чапразлије, Прово и Сајковић, из ових села су се раселили из разних разлога, па их данас има у многим местима Србије и Босне и Херцеговине.

  Извор: Милан Ђуран – “Чапразлије – Завичај, радост и туга”, Београд, 2008. године

  • Dajana

   Tacno je da su ziveli u Provu, moj pradeda je iz Prova otisao u Mrkonjic grad, a moj deda iz Mrkonjić grada u Beograd. Takodje slavimo Nikoljdan. Ne znam nesto mnogo o tome jer nemam vise nikog da mi prica o Mihaljicama. Deda je umro, ostao je moj ujak posle njega, jer se moja majka udala u Milovce takodje uz okoline Šipova. Znam da nam onaj pevac Mihaljica dodje neki rod, ali nisam jos saznala kako. Ima ih dosta, i ima ih svuda. 😊