Poreklo prezimena Mučibabić

25. februar 2012.

komentara: 13

[toggle title=”TESTIRANI MUČIBABIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Mučibabić

Haplogrupa: R1b rod J

Poreklo: Dubljevići (Police), Gacko, Hercegovina, Republika Srpska

Krsna slava: Aranđelovdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (13)

Odgovorite

13 komentara

  1. Slavisa mucibabic

    Koliko ja znam Mucibabici poticu sa Ljeskovog Duba kod nevesinja slavimo svetog arhandjela 29. novembra. Koliko se i moj otac sijeca da im je porjeklo odatle a danje nezna ni on mada je sada 70 godina. Odatle je moj pradjed preselio u selo Trnovica koja se nalazi blizu izvora Neretve a najblize mjesto je Ulog. A prezime navodno potice od prezimena Babic. Navodno za vrijeme turske mucili su nekoga Babica i tu prisutni su govorili muci babica i navodno da je odatle poteklo to nase prezime. Svake godine neznam tacno datum ali je ljeti skupljaju se Mucibabici u ljeskovom dubu. To je ukratko sto ja znam po pricanju moga oca koji je takodje to isto cuo od svog oca. Nadam se da sam pomogao bar malo.
    Pozdrav
    Slavisa Mucibabic

  2. Dragoljub Kravić

    DRAGI MOJI ROĐACI IZ BRATSTVA MUČIBABIĆA, MISLIM DA NIJE SLUČAJNOST-ŠTO SE TIČE POREKLA NAŠEG PREZIMENA- DA SE NA BRDU MUČIBABA,NA POLA PUTA IZMEĐU GNJILANA I PREŠEVA, ‘DO 2004.GOD. NALAZIO MANASTIR SV ARHANĐELA MIHAILA !!! ZAR TA POVEZANOST KRSNE SLAVE ČITAVOG B R A T S T V A M U Č I B A B I Ć A ( KOJE OBUHVATA PREZIMENA MUČIBABIĆ, KRAVIĆ, JAREDIĆ, ĐERIĆ I PERIN-IZ OKOLINE NEVESINJA, TE MUČIBABIĆ, I MIRIĆ-‘IZ OKOLINE GACKA ) I IMENA(TOPONIMA) BRDA NIJE DOVOLJAN P O K A Z A T E LJ O POREKLU NAŠEG PREZIMENA
    SRDAČAN POZDRAV OD DRAGANA (MUČIBABIĆA)
    KRAVIĆA IZ SKOPLJA
    P.S. POSTOJE I NAŠI BRATSTVENICI KOJI SU PRIHVATILI KATOLICIZAM I ISLAM KAO ISPOVEDANJE VERE U BOGA, PA IH MOLIM DA SE NE UVREDE ZBOG OVOGA MOGA PRILOGA…

  3. vojislav ananić

    MUČIBABIĆ
    Porijeklo iz Srbije

    Po istočnoj Srbiji na više mjesta nalaze se toponimi Mučibaba, a u Zaglavku (selo Repušnica) postoji rod Mičibapci, koji su porijeklom iz Mučibaba iz okoline Gnjilana.
    Mučibabić Risto iz Mostara, rodom iz sela Zijemlja piše nam da su njegovi preci porijeklom iz Ljeskova Duba kod Gacka. Srpski rod Mučibabića slave sv. Arhanđela Mihaila i na Zijemlju su od XVIII vijeka. Starina im je na Ljeskovu Dubu koji su se doselili sa Ravne (Gacko), u koji su još početkom ovog vijeka imali vlastitu zemlju. Mučibabića je početkom ovog vijeka bilo i u Fojnici (Nevesinje), u koju su se doselili iz Ljeskova Duba. Pored toga Mirići iz Domrka su od “bratstva” Mučibabića, a istog porijekla su i Jaredići u Brataču, Perini, u Nevesinju i Mostaru, Đerići u Šipačnu. Svi ovi rodovi slave sv. Arhanđela Mihaila.
    U okolini Kalinovika u selu Romani postoji zaselak Mučibabe. Krajem prošlog vijeka u selu Romani je bilo deset kuća sa 80 stanovnika i svi su bili Srbi.
    Porijeklo Mučibabića treba tražiti na prostoru Stare Srbije. U okolini Gnjilana postoji selo Mučibaba, danas naseljeno Albancima. U drugoj polovini XVIII vijeka Srbi iz Mučibaba su se preselili u Bilince i Donje Korminjane (takođe Gnjilane). U Bilincima je između dva rata bilo 24 kuće Velikića i Gajtanića, koji znaju da su porijeklom iz Mučibabe i slave sv. Arhanđela Mihaila. U Donjem Korminjanu je u isto vrijeme bilo 5 kuća Sekulovića porijeklom iz Mučibabe, koji slave sv. Nikolu. Po istočnoj Srbiji na više mjesta se nalaze toponimi Mučibaba, a u Zaglavku (selo Repušnica) postoji rod Mučibapci koji slave Đurđic a porijeklom su iz Mučibabe.
    Iz naprijed rečenog proizlazi da su se Mučibabići iz Stare Srbije tokom XVIII vijeka preseljavali u Hercegovinu, a druga grana je otišla prema istočnoj Srbiji. Potvrda ovom zaključivanju je i zajednička slava sv. Arhanđel Mihailo.

    IZVOR: PORODIČNI KORIJENI, MIROSLAV NIŠKANOVIĆ
    BANJA LUKA – BEOGRAD – SARAJEVO, 2001.

  4. Vuk

    Imate u knjigi Petra Aškrabe Zagorskog SRBIJA (STARA SRBSKA PREZIMENA,SEOBE; ZABORAV), najdalje i najdetaljnije porijeklo Mučibabića.

  5. Vojislav Ananić

    MUČIBABIĆ (p), Ljeskov Dub, Fojnica i Zijemlja (Nevesinje). Nekada su živjeli u Ravnima (Gacko), gdje je postojala “velika zadruga Mučibabića. Bili su starosjedioci. O njima je zabilježeno i ovo: kući su imali dvoja vrata. Jednom im udare muslimani, i svi se razbjegnu na razne strane. Vele da su se razdijelili i pobjegli na oba vrata, i ti se dijelovi nijesu nikada više sastali.” Iz Ravni su iselili u Ljeskov Dub i Fojnicu, a u Zijemlja su došli iz Ljeskovog Duba. Slave Aranđelovdan (59:235,236,328,333). Mučibabići vode porijeklo od Mučibaba iz Skopske Crne Gore. Neki istraživači smatraju da su od Rakočevića iz Crne Gore, odakle su “najprije” došli u Šumu trebinjsku, a odatle u Ravni, zatim u Ljeskov Dub i Fojnicu (147:584).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

    • Slobo

      Predanje zabeleženo u knjizi “Porodica Buha, starinom u Hercegovini”
      ” Oko 100 gd poslije Bjelokosića u susjedno selo Ravni došla je porodica Kljajić i tu živjela. I danas se od tog doba jedno kameno brdo zove Kljajića greda jer su im ispod njega bile kuće. Kasnije, za vrijeme Turaka, zbog nečeg su bili optuženi i zaprijetila im je opasnost od istrebljenja. Tri brata Kljajića su pobjegla sa familijama pa je od jednog brata potekla familjija Mučibabić, od drugog porodica Đerić a od trećeg Kravić. Najmlađi brat, koga su Turci zarobili, prešao je na islam i od njega je postala muslimanska porodica Prgude, koja i sada živi u selu Ravni. Taj najmlaći brat dao je nešto zemlje bratu od koga su postali Mučibabići, tako da i danas Prgude i Mučibabići u Ravnima dijele neku zemlju (dokaz zajedničkog porijekla).
      Milutin Buha iz Domrka je imao četiri sina. Jedan od njih, Vuk, je imao kćer Miru, koja se udala za Mučibabića. Muža je dovela na očevu zemlju Domrke i od njih su postali Mirići, koji i sada žive u Domrkama”…

  6. Mirko

    Dragi rođaci, da li imate bilo kojih saznanja o Mučibabićima iz Sarajeva i okoline?

  7. NIKOLA

    U Sarajevu je zivio Todor Mucibabic,bio je zenjen sa Jovankom Beslema iz Hodbine kod Mostara, Todor je iz Fojnice kod Gacka U Sarajevu je imao stampariju za vrijeme Kraljevine Jugoslavije,drzao je i trgovacku radnju..Todorovi roditelji su se zvali Lazar i Soka i umrli su i sahranjeni u Fojnici.Soka je bila iz porodice Pikula.iz sela Slivalja. Todor je imao jos 3 brata i 6 sestara.NJihova imena su ;Nikola,Bosko, Milan,Milan je otisao u Ameriku i umro je vrlo mlad negde u drzavi Micigen.Bosko je bio u Americi i ucestvovao je u proboju Solunskog fronta.Sestre su se zvale Stana,Anjdja, Stoja,DJurdja,Sava i Milica.Ovo pisem za Mirka,nadajuci se da nije mozda Todorov potomak, posto je Todor imao nekoliko sinova.Moja baba oceva majka je Todorova sestra Djurdja,Tako da dosta znam o porodici Mucibabic, Ova porodica je iz danasnje Grcke porijeklom,Te je doselila u okolinu Mucibabe planine a odatle u Hercegovinu.Kao i jos neka srpska plemena i porodice,kao; Ivkovici ,Milacici ,Milincici,

    • Nije bitn0

      Pozdrav,

      Ja sam Todorov potomak

    • Željko

      Pozdrav.
      Slučajmo sam naišao na Vaš tekst,istražujići porijeklo Mučibabića.Gore pomenuti Boško (Solunac),Todorov brat,je moj pranđed (majčin đed),i sjećam ga se kroz maglu dok sam bio mali.Iz vašeg teksta zaključujem da imate šire informacije od mene o ovoj grani Mučibabića.Bio bih zahvalan ako bi smo mogli ostvariti meki kontakt na ovu temu.Moja email adresa je: [email protected]. .
      Srdačan pozdrav.

  8. Nikola

    Treba napomenuti da ovoj gore grupaciji porodica koje poticu od Mucibabica, potice i muslimanska porodica Prguda iz Ravni.To su mi potvrdili mnogi Mucibabici.Cak kazu da se vidi da su od njih i po tome sto su uredni i pedantni.Kuce i dvorista su im sredjeni i sve je na svom mestu slozeno,cak i spice od jarmova.