Poreklo prezimena Mojović

25. februar 2012.

komentara: 11

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (11)

Odgovorite

11 komentara

  1. Zivim u selu Beoci kod RASKE, a moji preci, po pricanju mojih dedova, su poreklom iz Crne Gore. Doseljeni su oko 1860ih na ove prostore i to tri brata od koih je najstariji bio Mojo. Ostala dva brata su se kretala pravcem prema Bosni,i srednji se zadrzao u okolini Ivanjice, Pozege, a najmladji je stigao do FOCE i tu zasnovao svoje pleme gde i danas zive. Inace mi svi Mojovici ovde u RASKI slavimo KRSNU SLAVU SVETU PETKU.u nasem groblju postoje i stari spomenici nasih predaka iz davnih godina kao i crkva koju smo nedavno obnovili. Molim sve rodjake da mi se jave da uspostavimo vezu i sto vise saznamo o svoim precima. Unapred veliko hvala.

  2. Poštovani Srboljube,
    Ja se prezivam MojEvić i rođen sam u Trnovu kraj Sarajeva. Mi smo malobrojna porodica, i po pričanju smo u rodu sa MojOvićima iz Foče. Vjerovatno je slovo u nečijem prezimenu greškom u nekom periodu izmijenjeno. Znam da ima MojOvića i u Ivanjici ali za vas nisam znao. Pretpostavljam da smo svi mi potekli od istog roda (Ivanjica, Foča, Trnovo i vi). Međutim mi u Trnovu i ovi u Foči slavimo Aranđelovdan, a koliko znam i ovi u Ivanjici takođe slave Aranđelovdan. Po nekim mojim saznanjima mi takođe potičemo iz C.Gore (okolina Kolašina) ali postoji još jedna priča a to je da smo se mi u Trnovu ranije prezivali Mučibabić. U svakom slučaju ja mislim da smo vjerovatno ranije i mi bili MojOvić i da je isto porijeklo svih nas. Svakako mi je drago da se još neko interesuje za ovu temu i ako možeš piši na [email protected] detaljnije o tvom porijeklu.
    Srdačan pozdrav

  3. MojovicMILORAD

    SRBOLJUBE, POSTOVANJE. MOJ DEDA SE ZVAO ZIVKO MOJOVIC RODJEN U RASKOJ. BIO JE POSTANSKI SLUZBENIK, RADIO JE U NISU PA PREKOMANDA U SKOPLJE PA SE RODIO MOJ OTAC 1923. GOD U SKOPLJU ALEKSANDAR MOJOVIC. 1923 GOD SU DOSLI PONOVO ZA NIS TU MI SE RODILA TETA RADMILA MOJOVIC 1927. GOD. JA SAM RODJEN I MOJA SESTRA U NISU SESTRA JE 1949. GOD, A JA SAM 1951. GOD. KRSNA SLAVA MI JE SVETA PETKA. ZIVIM U NISU.

    • Dragan Adžić

      Otac mi je davno rekao da je u nekom manastiru gledao porodično stablo Adžića i da je u spisima video da je jedna porodica Adžića otišla i Han Pijesak gde je zbog krvne osvete promenila prezime u Mojićević

  4. Dragica

    Poštovani Sasa! Mojovici od Foce, tacnije iz Ustikoline, ne slave Sv. Arhangela Mihaila, nego Sv. Joakima i Anu. Joakim i Ana su zavjetna slava. Ko se kome i zbog cega zavjetovao, nije mi poznato.Opste je poznato da su ljudi mjenjali slave iz raznih razloga. pa namslava ne moze biti pouzdan podatak o tome da li se radi o istom porijeklu. Navodno, na ove prostore dosla su dva brata, Pajo i Mojo, od Paja Pajovici iz Gorazda koji takodje slave Sv. Joakima i Anu, a od Moja, Mojovici. Ja takodje imam ne provjerenu informaciju da poticemo od Mucibabica, ili od Kuca. Ukoliko dodjes do novih informacija, podijeli ih sa radoznalim.

  5. Mojovic Milic

    Postovani prezimenjaci, moj deda Mojsilo Mojovic je rodjen u selu Mojovici kod Ivanjice u kojem ima 26 domacinstava Mojovica. Kazu da se jedan od tri brata, koji su dosli iz Pive,Crna Gora, naselio u tom selu, dok je drugi otisao u Rasku a treci u Bosnu, u blizini Foce. Slavimo Arandjelovdan, ali postoje price da nam to nije krsna slava vec slava zemlje na koju se doselio jedan od brace koji se zvao Trivun.

  6. Dragica

    Postovani Milicu! Drago mi je sto si podijelio svoja saznanja o Mojovićima.Ja sam rođ. Mojović iz sela Tulovići-Ustikolina, opština Foča gdje jedino Mojovići i zive.Razne verzije o porijeklu sam cula, ali su sve razlicite, tipa da potičemo od Mučibabica, Jovicica i sl. Na ovim prostorima smo jedna od malobrojnih porodica. I kod nas je bio imenjak tvoga djeda po kome smo, navodno, Mojovici. Bilo bi dobro da kontaktiras svoje stare srodnike, mozda oni mogu nesto podrobnije da kazu.Hvala na javljanju. Pozdrav iz Foce.

  7. dragica rudinac

    Dobar dan Aleksa. Drago mi je sto si se javio.Čula sam od starih da su bila dva brata, Pajo i Mojo po kojima smo, navodno i dobili prezime. Takodje sam prije nekoliko godina dovila informaciju da o tome nešto više zna izvjesna Slavica Pajović iz Goražda. Iako sam pokušavala, nisam uspjela doći do nje. Ako nešto saznaš, javi se. Pozdrav

  8. Vladan Mojovic

    Poštovani Srboljube i ostali prezimenjaci, ja sam Vladan Mojović. Rođen sam 1956. godine u Ivanjici od oca Miroslava Mojovića i majke Bratislave, takođe Mojović (i devojačko joj je tako glasilo). Đedovi po ocu i majci bili su Vukić i Vojislav Mojović iz Gornjeg i Donjeg Radaljeva. Pošto su mi se roditelji razveli otac je otišao u Barič kod Obrenovca i tamo ima dva sina, Slobodana i Ivana. Majka me je donela u Čačak, gde i dan danas živim. Jedan stric, Mladen Mojović je davno otišao u Kanadu i tamo ima četvoro dece. Drugi stric Drago je umro u Jasenku kod Obrenovca. Imao sam teča, poznatog slikara koji se zvao Dragan Mojovića. Svima nam je krsna slava Aranđelovdan. Moj broj telefona: 0612039676

  9. Aleksandar Mojović

    Pozdrav svima, posebno za Vladana, moj deda Milorad i tvoja majka Bratislava su rođeni brat i sestra, nije mi poznato da smo se nekada upoznali. Fino što se srećemo pa makar i na webu.

    Ja sam Mojović iz Gornjeg Radaljeva, od dede sam čuo priču kakvu je napisao Milić.

    Da li je možda neko tražio podatke o našem prezimenu u knjigama Petra Aškrbe?

    Otac-Milinko, deda-Milorad, pradeda-Vojo, čukundeda-Čedo, slavimo Aranđelovdan.