Miščević

25. februar 2012.

komentara: 4

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Prethodni članak:

Komentari (4)

Odgovorite

4 komentara

  1. Gordana

    originalni Miscevici poticu iz Ivanovih Korita ili tacnije iz Zanjevog Dola, pod Lovcenom u Crnoj Gori, preselivi se krajem 17-tog veka u Krajinu, tacnije Plasko Polje, davni predak je ubio Poturicu, jer mu je silovao jednu od ceri. Tadasnji glavesina Crnogorskog plemena je naredio Mileti Miscevic, kao glavnom staresini familije da se mora seliti iz CG, sa tim pokusavsi da izbegne Tursku odmazdu i prolivanje neduzne krvi. Tridesetak dusa je krenulo poput Krajine sa svom svojom imovinom, trazeci neki bolji zivot u Vojnoj Krajini. Ivan-dan se slavi i dan danas u tim krajevima Crne Gore kao slava rodjenja prvo-krstitelja Svetog Jovana.
    Tokom vekova, Miscevici su postali jedna od vecih familija u tom delu Austrougarske, podelivsi se vise puta na dosta manjih familijarnih grupica. Uglavnom, kraje 19-tog veka su postojale tri grane familije, Miscevici-Gornjani (Josipdol, Vain Vrh i Vojnovac), Miscevici-Donjani (Plaški, Janja Gora, Latin, Lapat, Podhum Plašèanski, Zebiæ, Kuniæ i Jezero)i Miscevici- Banijsko-Kordunaski (Topusko, Kostajnica, Sisak).

  2. Nikolaj Miščević

    HVALA TI GORDANA !!!
    HVALA KORDIĆU….i svim plemenitim Srbima koji PAMTE……..

    BRAT NIKOLAJ MIŠČEVIĆ ….Kanada…….

    Selo Gređani… obala rijeke Gline… između Gline i Topuskog.

    Kao što reče naš najveći živi pjesnik Matija: “…ĆERAĆEMO SE JOŠ !!!”

    • Miloš Miščević

      Tragajući za korenima dođoh i do ovog teksta. Vrlo interesantno!
      Moj deda, Miloš Miščević rođen je, koliko ja znam u Gređanima kraj Topuskog. Moj otac Stojan inače rođen u Svetoblažju kraj Đakova 1922 godine kao 11-o dete, vodio me je u Gređane da vidim odakle je deda. Ostala mi je u sećanju ogromna hrastova šuma i predivni predeli.
      Ime sam i dobio po dedi koji je jedno vreme boravio u Americi, koliko se sećam Detroit je bio u pitanju. Po povratku iz Amerike sa porodicom se preselio u Slavoniju, selo Svetoblažje kraj Đakova.
      Nažalost, tek pred smrt mog oca Stojana sam uspeo da sa njim popričam o porodici Miščević i njenim korenima. U porodici slavimo Svetog Jovana (20.januar). Ja sam rođen u Beogradu gde je otac i radio i gde počiva.
      Ako neko ovo pročita, molim za kontakt ili informacije kojima bih dopunio svoja saznanja oko mog porekla.

      • MladenMiščević

        Postovani.
        Moj deda Srbo Miščević je rođen u majaru u slavoniji (Selo blizu djakova). Iskreno ,interesuje me odakle potiče nas koren. I baš mi je drago da sam pročitao par komentara po kojim se poklapa mesto,slava i prezime. Slava koju slavimo je Ivandan 07.07.