Mićalović

25. februar 2012.

komentara: 2

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Zoran

    Sveti Alimpije.Prezime Mićalović u poslednja dva i po veka bitiše na KosovskoMetohiskoj oblasti, tačnije iz Babinog Mosta kod Miloševa blizni Obilića i Prištine. Savremeni istoričari malo su zabeležili o poreklu tog prezimena. Ugledni istoričar Atanasije Urošević je istaživao i napisao da su Mićalovići ( bratstvo Mićolci ) skitalačko bratstvo. Ima više sumnji u njegovu predpostavku. po tačkama

    Predanja govore drugačije (poreklo po predanju stara Hercegovina)krajem 17 veka raseljenje(Raška oblast u blizini Novog Pazara) do vremena nekih velikih poplava.
    Naseljeni su u centru sela Babin Most sa najvećim atarskim imanjem, (oko njih su sva ostala plemena koje A.Urošević pominje)

    Postoji priča, kada je A. Urošević skupljao materijal o poreklu došao u verbalni sukob sa predstavnikom – Mićolaca jer je insistirao ’’kružnoj migraciji’’kosovskoj, jer je tada istraživanje plaćano iz kosovskog fonda. Pomenuti predstavnik je to sve negirao.

    Na lokaciji kojoj su došli sa njima je došlo i njihovo bratstvo Ćalovići i naselili se u sadašnjem Drenovcu (gde sada žive Albanci) gde su bitisali sve do neposrenog početka Balkanskog rata,kada ih Kralj iseljava u okolini Medveđe gde postaju graničari.
    Priča da postoji zapis o kmetovanju Mićolaca u toj oblasti a i Držali su (Mehanu) iz tog vremena je Kumstvo sa Božovićima iz Ibarskog Kolašina.
    Još detalja koje koji govore da je Bratstvo Mićolaca sa poznate lokacije došao i Babin Most.

    • Milovan

      Zorane,

      Urošević govori o Mićolcima kao jednoj grani Kovačana koja se iselila u Bivoljak i Babin Most iz Kovačice, na Kopaoniku, severozapadno od Kosovske Mitrovice.
      Pored toga, Mićolci su slavili Sv. Vrače, kao i svi ostali Kovačani.