Poreklo prezimena Milošković

24. februar 2012.

komentara: 0

Objavaljujemo zanimljiv prilog koji nam je poslao Nenad Milošković:

Koliko ja znam postoje tri porodoce sa istim prezimenom, koje nemaju nikakvu rodbinsku vezu jedna sa drugom. Jedna je iz Srema, druga iz sela Žunje, opština Knić (iz koje sam ja), i treća … Nikada nisam saznao koja je ta treća.

U mnogim knjigama koje govore o porodicama iz Gruže, Miloškovići (Žunje, Knić) se pominju tek kasno, bez ikakvog objašnjenja odakle su došli. Neke priče govore o doseljavanju iz Raške, nakon povlačenja Rusije iz rata sa Turskom, kada se i Karđorđe povlačio. Koliko znam, veliki broj Srba je tada iz Raške prešao u Šumadiju. Jedinu vezu koju sam slučajno našao (čuo), jeste selo Žunjevići u Raškoj, u kojoj se slavi sv. Vasilije Veliki (14.01. novi kalendar) kao krsna slava, koja je i slava Miloškovića iz Žunja. Da li je i to istina, ne znam.

Ja sam 1971. godište, i šesto sam koleno od Miloša, od kojeg počinje naša loza. Ono što znamo jeste da je Miloš imao brata Obrada, od kojeg polazi loza Obradovića, kao i brata Radenka, čiji su potomci Brankovići. Svi slave sv Vasilija Velikog, svi poreklom iz Žunja. Da li je otac sve trojice Branko, ili su preneli prezime iz (po pričama) Raške, niko nikada nije odgonetnuo.

Nadam se da će ovo biti nekome od koristi.

S poštovanjem
Nenad Milošković

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.