Poreklo prezimena Milićević

24. februar 2012.

komentara: 62

[toggle title=”TESTIRANI MILIĆEVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Milićević

Haplogrupa: I2a

Poreklo: Rača Kragujevačka, Srbija

Krsna slava: Jovanjdan

Kontakt:
_________________________

Milićević

Haplogrupa: I2a

Poreklo: Mali Bošnjak, Koceljeva, Srbija

Krsna slava: Avramijevdan

Kontakt:
_________________________

Milićević

Haplogrupa: I2a

Poreklo: Hercegovina

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:

Komentari (62)

Odgovorite

62 komentara

  1. Vojislav Ananić

    “Milićevići u selima Bileći, Zvijerini i Laktu, prema predanju Vujačića, su njihov ogranak u Hercegovini. Prezime su dobili po Miliću Dragoja Nenadina. Jefto Dedijer u svojoj knjizi piše da svi Milićevići u Hercegovini vode zajedničko porijeklo. Milićevića ima pravoslavnih i muslimana i katolika. Pored ovih u Zvijerini i Laktu, ima ih u Bileći, Madanićima, Domanovićima, Jasenici, Grabunu, Otoku, Radišićima, Raktinu, Ljutom Dolcu, Ljubinju i Zasadu. Milićevići slave svetoga Nikolu”.

    Izvor iz knjige “Pleme Kuči: Etnička istorija” Miljana Miloševa Jokanovića, Beograd 1995. (podatke dao Ilija Petrović)

    • Dejan Milićević

      Taj podatak se ispostavio netačan. Milićevića nema katolika, već Miličevića i nisu u srodstvu sa nama, osim nekolike porodice prizećenih i pokatoličenih u dolini Neretve, ostalih99% su čak i stariji po prezimenu od nas, za muslimane takođe u Hercegovini se tvrdi da su poturčeni pod tim prezimenom od katolika, a ne od nas i ima ih jako malo 5-6 porodica.

  2. DRAGAN MILICEVIC

    NAMA JE SLAVA SV.STEFAN A DEDA MI JE IZ OKOLINE DERVENTE SELO TRSTENCI.KAZU DA SU SE DOSELILI NEGDE IZ HECEGOVINE. NEZNAJU .MI ZIVIMO U APATINU

  3. Aleksandar Čaki Milićević

    Pozdrav za sve Milićeviće!

    Milićevići u Trebinjskoj šumi slave Svetog Nikolu. To je slava svih Milićevića u Hercegovini a ima nas u svim gradovima od Trebinja, Bileće, Gacka, Nevesinja, Berkovića…

    U Trebinjskoj Šumi Milićevića ima u Nenovićima, Zaplaniku, Koštrikovcu i Ladnicama. Pominju se na turskom popisu iz 1701 kao i nešto malo ranije u Dubrovačkoj arhivi.

    Petorica Milićevića su 1907-1909 otišli kao devetnaestogodišnjaci u Ameriku da bi izbjegli služenje vojnog roka u Austrijskoj vojsci koju su smatrali za okupatore, što su i bili.
    Milićevići iz Trebinjske Šume su bili učesnici ustanka protiv Turaka 1875, Balkanskih ratova, Prvog svjetskog rata kada su se tri Milićevića vratila iz Amerike kao dobrovoljci, Drugog svjetskog rata kada su teško postradali od komunističkih zlikovaca. Šest su ih ubili komunisti a jedan je poginuo u borbi sa švabama. Učesnici su i poslednjeg Odbrambeno- otadžbinskog rata.

    U poslednjem ratu sva su sela teško postradala od hrvatskih ustaša koji su okupirali, pokrali, spalili i porušili selo jula 1992.

    Svi se sahranjuju kod Crkve Svetog Petra i Pavla u Zaplaniku.

    Danas su nastanjeni širom svijeta od Ivanice, Trebinja, Herceg Novog, Ulcinja, Novog Sada, Beograda, Podgorice, Dubrovnika, Upsale, Malmea, Toronta, Tuzle, Frankfurta, Madrida…

    • Boban Milicevic

      Da se javim i ja i da pozdravim sve moje Milicevice. Meni su dede vec odavno pokojne da bih znao odakle su dosli ,znam samo da ima dosta Milicevica u okolini Krusevca uglavnom deo Jasika,Bela Voda,Krvavica, kao i okolina Kraljeva. Neko kazu iz Crne Gore dok drugi kazu Hercegovina. Zivim u Beogradu i ovde nas ima bas dosta Milicevica. Svakako familijo ima nas.

  4. Andrija Milicevic

    Moje prezime Milićević potiče od mog navrndede Milića Bobaje, nakod kog su se potomci po njemu prezivali Milićević. Poteklo je iz Raške, tačnije Grabovika (Biniće) kod Graca, gde se nalazi istoimeni manastir (Gradac).

  5. Vesna Milićević

    Moji Milićevići su iz sela Brezovice kod Poćute Valjevo iz zaseoka Mojići . Deda se zvao Milić poginuo u drugom sv.ratu ,imao braću i sestru Darinku koja je živela u Leskovicama . Krsna slava je Miholjdan . Kažu da su se tu naselili iz Crne Gore .

  6. Jelena Milićević

    Moj deda i pradeda Milićević iz Brusa (podnožje Kopaonika).