Poreklo prezimena Mašić

24. februara 2012.

komentara: 2

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

MAŠIĆI

(žive na Dužima)

Mašići su ogranak Slavujevića, a ranije su se prezivali Dančulovići, po Dančulu, sinu vojvode Đurjana. Prezime Mašići su dobili po nekoj udovici Maši. Ne zna se kako je bilo ime njenom mužu, niti kada je živio.

Krsto Markov, istaknuti borac iz balkanskih i Prvog svjetskog rata, i u NOR-u je aktivno učestvovao sa svojom porodicom. Njegovi sinovi Marko i Božidar, kao aktivni borci NOR-a ginu: Marko na Danilovgradu 1944, a Božidar u Studenoj 1942. godine.

Mašića ima odseljenih u Bosnu, u Bačko Dobro Polje i u druga mjesta u našoj zemlji.

Slave Savindan.

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

 

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Natasa

    Prezime Masic iz sela Dublje ima više familija a moja slavi Nikoljdan znam da mi se pradeda zvao Milos čula sam da su starosedeoci u tom selu ali me zanima zna li neko nesto vise o toj familiji i tom prezimenu

  2. Novak Grebostrek

    Mašića danas ima u Drinjači, opština Zvornik. Slave Svetog Savu, a u Kostjerevo (zaseok više Drinjače) su se doselili iz Čajniča oko 1889. godine. Iz Čajniča se Kostjerevo doselio Radovan Mašić oko 1889. godine, nakon što je ubio svoga bega. Njegov sin Marko je bio narodni poslanik. Ubijen je u Jasenovcu 1941. godine.
    Porodično predanje kazuje da su Mašići u Čajniče došli iz Crne Gore (verovatno se misli na Staru Hercegovinu). Povod seobi bila je zavada dva brata, koji su nakon toga podelili bratstvo, te je jedan deo ostao u zavičaju, a drugi otišao u Bosnu ponosnu.