Порекло презимена Машић

24. фебруара 2012.

коментара: 2

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

МАШИЋИ

(живе на Дужима)

Машићи су огранак Славујевића, а раније су се презивали Данчуловићи, по Данчулу, сину војводе Ђурјана. Презиме Машићи су добили по некој удовици Маши. Не зна се како је било име њеном мужу, нити када је живио.

Крсто Марков, истакнути борац из балканских и Првог свјетског рата, и у НОР-у је активно учествовао са својом породицом. Његови синови Марко и Божидар, као активни борци НОР-а гину: Марко на Даниловграду 1944, а Божидар у Студеној 1942. године.

Машића има одсељених у Босну, у Бачко Добро Поље и у друга мјеста у нашој земљи.

Славе Савиндан.

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

 

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. Natasa

    Prezime Masic iz sela Dublje ima više familija a moja slavi Nikoljdan znam da mi se pradeda zvao Milos čula sam da su starosedeoci u tom selu ali me zanima zna li neko nesto vise o toj familiji i tom prezimenu

  2. Новак Гребострек

    Машића данас има у Дрињачи, општина Зворник. Славе Светог Саву, а у Костјерево (засеок више Дрињаче) су се доселили из Чајнича око 1889. године. Из Чајнича се Костјерево доселио Радован Машић око 1889. године, након што је убио свога бега. Његов син Марко је био народни посланик. Убијен је у Јасеновцу 1941. године.
    Породично предање казује да су Машићи у Чајниче дошли из Црне Горе (вероватно се мисли на Стару Херцеговину). Повод сеоби била је завада два брата, који су након тога поделили братство, те је један део остао у завичају, а други отишао у Босну поносну.