Poreklo prezimena Miloradović

24. februar 2012.

komentara: 6

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Prethodni članak:

Komentari (6)

Odgovorite

6 komentara

  1. Familije-prezimena Miloradović, po mestima prebivališta. Prema knjizi Todora Radivojevića „Lepenica“.

    -Lapovo
    -Vinjište
    -Dobrača
    -Gornja Sabanta
    -Botunj
    -Grošnica

  2. zorica

    Miloradovic selo Vojnik Despotovac? Milojko(Bogomir) Miloradovic rodjen 1894.godine.
    Molim Vas poreklo? Hvala!

  3. Petar

    Miloradovic
    Žirovnica kod Kragujevca
    Krsna slava: Sv. Jovan
    Deo muškog potomstva preseljen početkom dvadesetog veka u Kragujevac i u Valjevo.

  4. Poreklo prezimena Miloradović

  5. Vojislav Ananić

    MILORADOVIĆ (p), poznata vlastelinska porodica u Hercegovini. Potiču od, takođe vlastelinskog, roda Hrabren koji se postupno gasi. Miloradovići-Hrabreni su bili vrlo razgranate porodice u srednjem vijeku. Njihovi “feudalni domeni” bili su oko Stoca, Mostara i u Popovu polju. Bili su u službi Pavlovića, a pred pap Hercegovine u službi Turaka. Jedan od Miloradovića, čiji su se preci odselili u Rusiju 1711. godine, bio je grof Gligorije Miloradović, “general u sviti NJ.V. cara ruskog”. U Hercegovini su Miloradovići sagradili četiri zadužbine: manastir Žitomislić i crkve u Trijebnju, Ošanićima i Klepcima. U Rusiji su bili istaknute vojskovođe. Dolaziii su u Hercegovinu i posjećivali svoje zadužbine. U doba turske vladavine neki članovi ove porodice su prešli na islam (33:139.160). Smatra se da je “rodonačelnik” ove porodice bio neki Milorad koji je živio u drugoj polovini 14. vijeka. Njegov sin Stjepan spominje se u jednom dubrovačkom dokumentu od maja 1416. godine. Đurađ i Stjepan Miloradović, kao ljudi vlastele Pavlovića, vodili su “vojsku Pavlovića” koja je u zajednici sa turskim četama “djelovala oko Slivna”. Turci su tada vješto koristili neslaganja među humskom vlastelom i svađe Pavlovića sa Sandaljem Hranićem. Otuda i savezništvo Miloradovića sa Turcima. Za vrijeme turske vladavine Miloradovići nisu ništa plaćali, ”ni caru harača ni popu kolača”. Kada su Turci počeli da traže harač, Miloradovići se “nađoše pogođeni i uvrijeđeni”. Zbog toga nekoliko članova ove porodice, početkom 17. vijeka, emigrira u Rusiju. Tako se u 17. vijeku u Rusiji pominju Miloradovići: Stjepan i Ilija sa sinovima Mihajlom, Gavrom, Aleksandrom i Gligorijem, Stjepan je 1664. poslan u Srbiju da “tamo nađe i dovede rudare za istraživanje rude” (154:241-244). Miloradovića-Hrabrenih u Hercegovim odavno nema. Ostali su njihovi islamizirani potomci Opijači i potomci pravoslavnih porodica koje su uzele nova prezimena.

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  6. Dajana Pejić

    Moj deda Dragoljub Miloradović,rođen je 1912. u selu Kupinovac,opština Svilajnac.Oženio se Milanom rođenom Milošević iz sela Vrlane,gde su i živeli do kraja života.Krsna slava su letnji Vračevi 14.jula.Otac mu se zvao Marko,a deda Pavle.Zna li neko nešto o našim starijim precima?