Порекло презимена Милинчић

24. фебруара 2012.

коментара: 12

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (12)

Одговорите

12 коментара

 1. Небојша

  Milinčići su poreklom iz okoline Gnjilana.

 2. Миодраг Милинчић

  Крсна слава Св. Никола. Како ми је покојни отац причао, доселили су се у село Мрмош из Црне Горе, преко Косова и Копаоника. Милинчића има на Косову и у Брусу

 3. Dusan Milincic

  1800. godine Milincici dolaze iz Hercegovine na Kopaonik. Odatle idu 4 brata. Jedan odlazi za Beograd, drugi na Kosovo, treci ostaje tu a cetvrti odlazi u selo Mrmos kod Zupskog Aleksandrovca. Potomak sam cetvrtog. Iznad sela Mrmosa se nalazi grad Milosa Obilica. Tu postoji i crkva u kojoj se nalazi knjiga sa svim porodicama sela Mrmosa i njihova loza.

  • ja sam jovan milincic,otac je ziveo u bg-u a cuo sam da imam familiju u Blacu…..oceva familija je ostala u beogradu a pokojni otac se preselio u smed.palanci i tu ozenio.imam dva brata i dve sestre..pa ako neko od milincica hoce da se cujemo tu sam

 4. ja sam jovan milincic,otac je ziveo u bg-u a cuo sam da imam familiju u Blacu…..oceva familija je ostala u beogradu a pokojni otac se preselio u smed.palanci i tu ozenio.imam dva brata i dve sestre..pa ako neko od milincica hoce da se cujemo tu sam.i slavimo zimskog sv.NIKOLU….tu slavu slave svi milincici koliko ja znam…..

 5. Slavoljub Milinčić

  O poreklu prezimena Milinčić ima vrlo malo podataka. Koliko sam uspeo da pronađem u literaturi, vodimo poreklo iz Hercegovine, gde smo nosili prezime Guzonja. Početkom 19. veka su se naši preci doselili na Kopaonik, u selo Osreci (Osredci), kod Brusa. Dolaskom na Kopaonik prezime su promenili u Petrašinović. Kasnije su od Petrašinovića nastala prezimena: Milinčić,Karić,Milovančević, Anđelić i Gajić. U Osrecima i dalje žive ljudi koji nose navedena prezimena, i svi slave Svetog Nikolu.
  Kasnije su se Milinčići iz Osredaka raselili u okolinu Župskog Aleksandrovca u sela Mrmoš i Stubal, zatim u okolinu Blaca i na Kosovo u okolini Samodreže. Trenutno nas ima i u drugim mestima u Srbiji, kao i u Bosni i Hrvatskoj.
  Bez obzira gde živimo, kažu da svi vodimo poreklo iz Osredaka.

  Ovo su podaci iz knjige “KOPAONIK”-Poreklo stanovništva sela Osreci, opština Brus-rasinski okrug, autora Radoslava Lj. Pavlovića, izdanje 2012. godine. U knjizi se navodi i “priredio saradnik porekla Milodan”

  Ovo je jedan citat iz knjige:”ПЕТРАШИНОВИЋИ (Карићи, Милинчићи, Милованчевићи, Гајићи и Анђелићи), 39 кућа, Св. Никола зимски, су пореклом Гузоње, старином из Херцеговине. Њихови сродници су Петрашиновићи у Мијајловцу у Певчу и у селу Братићима и Милинчићи у Стублу у Александровачкој Жупи.”

 6. B

  Mislim da ne vode svi Milinčićii poreklo iz Osredaka. Moj otac je iz Šipova, i čuo sam pricu da smo se pre mnogo godina prezivali Šarići, i da su postojala dva brata, Mile i još jedan (na žalost ne mogu da se setim). Mi smo potomci Mileta Šarića koga su Turci odveli u Jedrene gde je verovatno ubijen. Pošto su njegova deca bila mala, iz milošte su ih zvali Milini, pa je na kraju ostalo Milinčići. Inače smo jedna od starijih porodica u Šipovu, imamo svoje “staro groblje” koje delimo sa još dve stare šipovačke porodice. Slavimo svetog Nikolu, a veruje se da su Šarići došli u Šipovo iz okoline Imotskog. Ako neko zna malo više o ovoj porodici bilo bi lepo da napiše.

 7. Boris

  Ja sam Boris Milinčić, slavim sv.Petra i živim u Prnjavoru gradu pored Banjaluke.Ima nas u Prnjavoru dosta Milinčića.

  • Ana

   Pozdrav majka mi je cerka Vidosave Milincic iz Velike Ilove, od oca Alekse i majke Anike. Oni su ubijeni u porodicnoj kuci u Velikoj Ilovi, danas tamo tesko da ima ikoga. Na spomeniku kod zadruge pisu i njihova imena. Imamo rodbine i u Prnjavoru. Moguce je da smo rod. Pišite da stupimo u kontakt. Svako dobro od srca

  • Ana

   Da li si ti Vladin sin, imas li sestru Marinu