Poreklo prezimena Mikarić

24. februar 2012.

komentara: 30

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (30)

Odgovorite

30 komentara

  1. Sonja Mikarić

    Slava Sv. Jovan.

  2. Stefan Dakic

    Slava je Sv. Jovan ,a mala slava Sv.Sava.Pleme Mikaric je poteklo iz Mezgalja kod Sekulara,planina(brdo) u C. Gori,pre tog prezimena su n osili prezime Martinovic i vodili su poreklo iz okoline Cetinja.Od prezimena Mikaric su nastala prezimena Dakic,Petrovic i Lazovic iz okoline Peci AP Kosovo i Metohija…Dako,Petar i Lzo su zbog krvne osvete pobegli od plemena Vasojevica na prostore Peci i otuda su nastala gore navedena prezimena …

  3. Nebojša Babić

    Pozdrav!
    Pošto sam i ja iz Šekulara, bavio sam se malo i tim slučajem iz 1851, kada su se vaši preci morali skloniti u Metohiju zbog pretnji Vasojevića.
    Daljom starinom, Mikarići su iz plemena Bajica kod Cetinja, po predanju od Martinovića, sa užim prezimenom – Zogovići.
    Iz nekog razloga, možda neke krvi ili zbog gladi koja je vladala u Staroj Crnoj Gori (a možda i Numan-pašine poare Cetinja 1714. godine), nekoliko braće Zogovića su predigli iz Bajica, najpre su menjali staništa po Skenderiji (današnja severozapadna Albanija), da bi se u drugoj polovini 18. veka nastanili u Šekularu u Mezgalama, najzapadnijem selu prema Limu. Njihovo doseljenje bilo je miroljubivo, uz saglasnost šekularskih glavara.
    Od ovih Zogovića u Mezgalama su nastala četiri ogranka: Grujići, Djošovići, Pejkovići i Mikarići.
    Posle oružanog sukoba s vasojevičkim hajducima, kojom prilikom su ubili petoricu Vasojevića, stanovnici Mezgala (uz Zogoviće, tu su bili i Portići) njih ukupno 17 domova, dogovore se da se sklone u Metohiju na neko vreme da ne bi bili na udaru osvete Vasojevića. Medjutim, u njihovom odsustvu, Vasojevići zaposednu njihove kuće, i takvo stanje ostane.
    Tako Zogovići, igrom slučaja, ostanu u Metohiji, po okolini Peći.
    Najviše su se umnožili i razgranali Mikarići, od trojice braće Dake, Petra i Laza potiči Dakići, Petrovići i Lazovići i manji ogranci Vukanići, Todorovići, Radulovići.

    • Stefan Dakic

      Postovani gospodine N. Babicu,voleo bih kada bih mogao da vas upoznam posto je to na izgled nemoguce ,voleo bih da ipak sa vama nekako stupim u kontakt kako bih vise saznao o poreklu svog plemena.Ovo je moj email ;[email protected],pa ako imate volju molio bih vam da me kontaktirate ,veliki pozdrav…

    • Nebojša Paunović

      Poštovani imenjače… imaš li podatak o tih 17 domova… koje su to porodice? Koja su to prezimena? Da li se pominje mesto Ljevoša kod Peći kao jedno od mesta gde su se nastanili?

  4. Petar Mikarić

    Hvala Nebojši Babiću,samo taj detalj nisam znao kada su u pitanju Zogovići-Martinovići,a Mikarići su dobili prezime po Miku,jedincu u majke,koja mu je od milošte tepala moj Miko,moj Mikara…Posle čega su meštani počeli da koriste prezime Mikarić,u smislu: Đe ste pošli?Kod Mikarića….Mikarići vode poreklo od Martinovića,a ovi opet od Nenoja…potomka Pavla Orlovića….Svima je slava Sv.Jovan-zimnji,dvadesetog januara.1854.su se iz Šekulara-Mezgala naselili u Belo polje kod Peći-tamo ima Mikarića mahala,a otud u Bogunovac-Jablanički kraj na jugu Srbije,da bi 1918 otišli u Crni Breg,na putu od Lipljana ka Prizrenu odakle su se iselili po čitavoj srbiji od 1963…pa nadalje…Ima ih u Francuskoj,Austriji,Britaniji,Kanadi,Americi.Poznatiji Mikarići su moj đed Staniša/Jankov/ Mikarić(1892-1966),artiljerijski narednik srbske vojske čija je baterija naterala Austro-Ugare u paničan beg na Kolubari i iz Srbije,pominje se u ”VREMENU SMRTI”,Radisav Mikarić njegov najmlađi brat je umro u zarobljeništvu u Sofiji,Staniša ga je sahranio,a najstariji Stevan je umro od tifusa i sahranjen je u Kragujevcu na vojničkom groblju.Bilo ih je sedmoro braće:Stevan,Staniša,Radivoje,Vukoje, Radomir,Radovan i Radoslav.Njihov brat od strica kapetan srbske vojske Arsenije Mikarić je sahranjen na Zejtinliku,poginuo je na Solunskom frontu.Stevanov sin Živojin Mikarić je bio pilot Jugoslovenskog kraljevskog ratnog vazduhoplovstva,koji je posle aprilskog sloma 1941. godine sa vladom i kraljem otišao za London i priključio se RAF,gde je imao više od 100 uspešnih bombardovanja Romelove vojske u Africi,za koje zasluge mu je engleska kraljica dala imanje u Argentini…Imao je na kraju rata čin pukovnika RAF-a.Od njega vode poreklo Mikarići u Kanadi i Americi…Imao bih mnogo toga da vam ispričam…Ali bojim se da ovde to neću moći…već u knjizi-brošuri koju ozbiljno pripremam…Hvala onima koji ovo pročitaju….

  5. Petar Mikarić

    Naravno Mikarića ima najviše po Srbiji u Skoro svakom gradu i imam spisak svih Mikarića koji žive u Srbiji….

  6. Petar Mikarić

    Kruševac,Bogunovac,Staro Gracko,Niš,Bor,Kučevo,Kraljevo,Kragujevac,Svilajnac,Smederevo,Beograd,Novi Sad,Ivanjica,Užice,Užička Požega….su samo neki od gradova i mesta u Srbiji gde žive Mikarići….A u inostranstvu :Beč ,Pariz,London ,Toronto…..

  7. Petar Mikarić

    U Šekularu-Mezgalu i dan danas postoji na planini Balj,mesto Laz Mikarića….

  8. Petar Mikarić

    Zogovići-Martinovići-Mikarići, se pominju u sledećim knjigama:Istorija stare Crne Gore-prof.Jovan Erdeljanović,Šekular i Pekularci u narodnoj priči i tradiciji-Radoje Kastratović,Devet sela među devet brda-ŠEKULAR I ŠEKULARCI U NOVIJE DOBA-Golub Brakočević,Lomni Šekular-Rade Brakočević, i ŠEKULAR I ŠEKULARCI OD POMENA DO 1941.-Momir Dašić-Crnogorska akademija nauka i umjetnosti….I verovatno po crkvenim i istorijskim arhivama….

  9. Petar Mikarić

    Šekular i Šekularci

  10. Petar Mikarić

    ŠEKULAR I ŠEKULARCI U NARODNOJ PRIČI I TRADICIJI-RADOJE KASTRATOVIĆ…