Порекло презимена Микарић

24. фебруар 2012.

коментара: 30

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (30)

Одговорите

30 коментара

  1. Sonja Mikarić

    Slava Sv. Jovan.

  2. Stefan Dakic

    Slava je Sv. Jovan ,a mala slava Sv.Sava.Pleme Mikaric je poteklo iz Mezgalja kod Sekulara,planina(brdo) u C. Gori,pre tog prezimena su n osili prezime Martinovic i vodili su poreklo iz okoline Cetinja.Od prezimena Mikaric su nastala prezimena Dakic,Petrovic i Lazovic iz okoline Peci AP Kosovo i Metohija…Dako,Petar i Lzo su zbog krvne osvete pobegli od plemena Vasojevica na prostore Peci i otuda su nastala gore navedena prezimena …

  3. Nebojša Babić

    Pozdrav!
    Pošto sam i ja iz Šekulara, bavio sam se malo i tim slučajem iz 1851, kada su se vaši preci morali skloniti u Metohiju zbog pretnji Vasojevića.
    Daljom starinom, Mikarići su iz plemena Bajica kod Cetinja, po predanju od Martinovića, sa užim prezimenom – Zogovići.
    Iz nekog razloga, možda neke krvi ili zbog gladi koja je vladala u Staroj Crnoj Gori (a možda i Numan-pašine poare Cetinja 1714. godine), nekoliko braće Zogovića su predigli iz Bajica, najpre su menjali staništa po Skenderiji (današnja severozapadna Albanija), da bi se u drugoj polovini 18. veka nastanili u Šekularu u Mezgalama, najzapadnijem selu prema Limu. Njihovo doseljenje bilo je miroljubivo, uz saglasnost šekularskih glavara.
    Od ovih Zogovića u Mezgalama su nastala četiri ogranka: Grujići, Djošovići, Pejkovići i Mikarići.
    Posle oružanog sukoba s vasojevičkim hajducima, kojom prilikom su ubili petoricu Vasojevića, stanovnici Mezgala (uz Zogoviće, tu su bili i Portići) njih ukupno 17 domova, dogovore se da se sklone u Metohiju na neko vreme da ne bi bili na udaru osvete Vasojevića. Medjutim, u njihovom odsustvu, Vasojevići zaposednu njihove kuće, i takvo stanje ostane.
    Tako Zogovići, igrom slučaja, ostanu u Metohiji, po okolini Peći.
    Najviše su se umnožili i razgranali Mikarići, od trojice braće Dake, Petra i Laza potiči Dakići, Petrovići i Lazovići i manji ogranci Vukanići, Todorovići, Radulovići.

    • Stefan Dakic

      Postovani gospodine N. Babicu,voleo bih kada bih mogao da vas upoznam posto je to na izgled nemoguce ,voleo bih da ipak sa vama nekako stupim u kontakt kako bih vise saznao o poreklu svog plemena.Ovo je moj email ;[email protected],pa ako imate volju molio bih vam da me kontaktirate ,veliki pozdrav…

    • Nebojša Paunović

      Поштовани имењаче… имаш ли податак о тих 17 домова… које су то породице? Која су то презимена? Да ли се помиње место Љевоша код Пећи као једно од места где су се настанили?

  4. Петар Микарић

    Хвала Небојши Бабићу,само тај детаљ нисам знао када су у питању Зоговићи-Мартиновићи,а Микарићи су добили презиме по Мику,јединцу у мајке,која му је од милоште тепала мој Мико,мој Микара…После чега су мештани почели да користе презиме Микарић,у смислу: Ђе сте пошли?Код Микарића….Микарићи воде порекло од Мартиновића,а ови опет од Неноја…потомка Павла Орловића….Свима је слава Св.Јован-зимњи,двадесетог јануара.1854.су се из Шекулара-Мезгала населили у Бело поље код Пећи-тамо има Микарића махала,а отуд у Богуновац-Јабланички крај на југу Србије,да би 1918 отишли у Црни Брег,на путу од Липљана ка Призрену одакле су се иселили по читавој србији од 1963…па надаље…Има их у Француској,Аустрији,Британији,Канади,Америци.Познатији Микарићи су мој ђед Станиша/Јанков/ Микарић(1892-1966),артиљеријски наредник србске војске чија је батерија натерала Аустро-Угаре у паничан бег на Колубари и из Србије,помиње се у ”ВРЕМЕНУ СМРТИ”,Радисав Микарић његов најмлађи брат је умро у заробљеништву у Софији,Станиша га је сахранио,а најстарији Стеван је умро од тифуса и сахрањен је у Крагујевцу на војничком гробљу.Било их је седморо браће:Стеван,Станиша,Радивоје,Вукоје, Радомир,Радован и Радослав.Њихов брат од стрица капетан србске војске Арсеније Микарић је сахрањен на Зејтинлику,погинуо је на Солунском фронту.Стеванов син Живојин Микарић је био пилот Југословенског краљевског ратног ваздухопловства,који је после априлског слома 1941. године са владом и краљем отишао за Лондон и прикључио се РАФ,где је имао више од 100 успешних бомбардовања Ромелове војске у Африци,за које заслуге му је енглеска краљица дала имање у Аргентини…Имао је на крају рата чин пуковника РАФ-а.Од њега воде порекло Микарићи у Канади и Америци…Имао бих много тога да вам испричам…Али бојим се да овде то нећу моћи…већ у књизи-брошури коју озбиљно припремам…Хвала онима који ово прочитају….

  5. Петар Микарић

    Наравно Микарића има највише по Србији у Скоро сваком граду и имам списак свих Микарића који живе у Србији….

  6. Петар Микарић

    Крушевац,Богуновац,Старо Грацко,Ниш,Бор,Кучево,Краљево,Крагујевац,Свилајнац,Смедерево,Београд,Нови Сад,Ивањица,Ужице,Ужичка Пожега….су само неки од градова и места у Србији где живе Микарићи….А у иностранству :Беч ,Париз,Лондон ,Торонто…..

  7. Петар Микарић

    У Шекулару-Мезгалу и дан данас постоји на планини Баљ,место Лаз Микарића….

  8. Петар Микарић

    Зоговићи-Мартиновићи-Микарићи, се помињу у следећим књигама:Историја старе Црне Горе-проф.Јован Ердељановић,Шекулар и Пекуларци у народној причи и традицији-Радоје Кастратовић,Девет села међу девет брда-ШЕКУЛАР И ШЕКУЛАРЦИ У НОВИЈЕ ДОБА-Голуб Бракочевић,Ломни Шекулар-Раде Бракочевић, и ШЕКУЛАР И ШЕКУЛАРЦИ ОД ПОМЕНА ДО 1941.-Момир Дашић-Црногорска академија наука и умјетности….И вероватно по црквеним и историјским архивама….

  9. Петар Микарић

    Шекулар и Шекуларци

  10. Петар Микарић

    ШЕКУЛАР И ШЕКУЛАРЦИ У НАРОДНОЈ ПРИЧИ И ТРАДИЦИЈИ-РАДОЈЕ КАСТРАТОВИЋ…