Poreklo prezimena Mijić

24. februar 2012.

komentara: 19

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (19)

Odgovorite

19 komentara

  1. mijić_bč

    Prezivam se Mijić. Nas Mijića, kod Brčkog ima otprilike do 10 kuća. Svi slavimo slavu Svetog Jovana. Po priči starijih ljudi čuo sam da smo se doselili iz Hercegovine pod pritiskom Turaka. Pozz

  2. Mijić

    Ja sam iz Srbobrana. Slavim SV. Arhangela Mihaila.

  3. Mijić

    I ja sam Mijić iz Novog Sada. Slavim slavu Sveti Velikomučenik Geogorgije – Đurđevdan

  4. Mijic

    Ja sam Mijic iz Banja Luke.
    Slavimo Djurdjevdan,a cuo sam da smo porijeklom od Drvara!!

  5. Mijić - Banjaluka

    Mijić iz Banjaluke. Krsna slava – Đurđevdan.
    Po onome što sam čitao prezime Mijić je bilo Mihić i zbog područja na kojim je bilo raznih jezičkih govora došlo je do promjene.
    Porijeklo – Lika, Kordun, Dalmacija i Hercegovina po onima što sam stupio u kontakt.

  6. Mijić Milorad

    Prezivam se Mijić. Poreklom sam iz Žegara kod Obrovca.. U Žegaru je stotinama godina živelo sedam kuća Mijića. Slavimo Lazerevu subotu. Prema knjizi o poreklu prezimena Mijići iz Žegara su se odvojili od Ljubičića sa kojima su ostali u bliskim rodbinskim vezama. Zanimljivo je sećanje da smo u tom kraju Severne Dalmacije poreklom iz Bukovice na tromeđi Crne gore Hercegovine i Srbije i da smo ime Bukovica koje se koristi za kraj u kom je Žegar poneli iz ove istočnije Bukovice. U Somboru u kom živim postoji naselje Bukovac u kom skoro polovinu stanovnika sačinjavaju Mijići starosedeoci, koji slave Aranđeldan, takođe postoji sećanje o poreklu iz Crne gore.

  7. Boško Mijić

    Koliko ja znam moji su se doselili 1948/1949 is sela Ljusina, opština Bosanska Krupa. Dolaze u Banat, opština Sečanj, selo Krajišnik. Odatle odlaze u razne gradove ( Beograd, Sremska Mitrovica, Ruma …). Slavimo Sv. Nikolu.

    • Nikola Mijić

      I moji preci su iz sela Ljusina, Bosanska krupa. Doselili su se u Mladenovac 60-ih godina. Slavimo SV. Nikolu. Ja nosim dedino ime Nikola kao prvi unuk i hvala bogu imam dva naslednika Lazara i Mihajla koji ce ponosno nastaviti lozu Mijica, Veliki pozdrav za sve Mijice!!!

    • Rade mijic

      BOSKO MORA DA SMO ROD I JA SAM IZ LJUSINE ZIVIM U FUTOGU.

    • Dušan Mijić

      I moji su okolina B. Krupe, doselili se u Banat selo Bocar posle II sv.rata. Slavimo takodje Sv.Nikolu

  8. Vojislav Ananić

    MIJIĆ, rasprostranjeno srpsko prezime, dobijeno po rodonačelniku koji se zvao Mijo (Mihailo). U dokumentima od početka XIV vijeka. Od početka XVIII vijeka Mijići žive u Čoki. Slave Sv. Mratu.
    Tamo su izgleda stigli za vrijeme velike seobe sa Kosova i Metohije pod Arsenijem III Čarnojevićem. Ima ih u okolini Drvara. Tu su se doselili iz Doljana u Lici početkom XIX vijeka (34, 172). Iz Doljana (Lapac), preko Uncd, oko 1800. godine doselili su se Mijići u Donji Jelovac. slave Mratinjdan.

    Izvor: Milovoj Rodić – KNEŽICA U KNEŠPOLJU, Laktaši, 2006.

  9. Dragan MIJIC

    Ja se zovem Dragan Mijic ,zivim u Odzacima,slavimo Svetog Nikolu.Deda mi je dosao iz Ljusine krajem 60-tih.
    Pozdrav za sve Mijice!

  10. Slavomir Dedić

    Mijića ima mnogo u Somboru i Bukovačkim salašima kod Sombora. Ti salaši su ušoreni i oni su sada više selo nego salaši, tako da ih više ni ne nazivamo Bukovački salaši, nego Bukovac. U Bukovcu ima najviše Mijića, zatim Dedića itd. O Bukovcu je upravo ovih dana završena knjiga koja ima preko 500 strana. Knjiga je tako koncipirana da bi trebala da je ima svaka bukovačka kuća. Bez sponzora i donatora ova knjiga bi bila veoma skupa. Zato molimo one koji bi mogli da pomognu da se javi na prezime DEDIĆ pa ćemo uspostaviti kontakt i videti šta može da se uradi.