Порекло презимена Мијаиловић

24. фебруар 2012.

коментара: 53

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (53)

Одговорите

53 коментара

  1. Фамилије-презимена Мијаиловић, по местима пребивалишта. Према књизи Тодора Радивојевића „Лепеница“.

    -Мечковац
    -Петровац
    -Чумић
    -Велики Шењ
    -Вишевац
    -Ресник (Ранђеловци)
    -Ресник (Ђорђевци)
    -Поповић
    -Цветојевац
    -Горња Грбица
    -Десимировац
    -Жировница
    -Лапово
    -Јовановац
    -Церовац
    -Сипић
    -Корман
    -Доња Рача
    -Маршић
    -Ердеч
    -Рача (Ђурђевци)
    -Рача (Ђорђевци)
    -Ботуњ
    -Поскуреице
    -Кутлово
    -Доње Јарушице
    -Мали Крчмар
    -Трнчиште (Цигани-Роми)
    -Рача (Цинцари)

  2. Mijailovici zive i na Ceru i selima oko Cera, kao i u Posavo-Tamnavi oko Obrenovca.

    Vrlo je verovatno da su pre 250 ili vise godina dosli iz Hercegovine.

    • Radovan Mijailović

      Po priči naših starih , Mijailovići iz Kujavice vode poreklo od familije Dabić iz Jautine (Gola Glava) na putu Šabac Valjevo .
      Pokušavao sam da dodjem do te veze ali nisam uspeo .
      Ono što se zna je da je Mijailo iz Dabića došao u Kujavicu I dalji rodoslov je jasan , ali , ko je on I čiji je od Dabića , nisam uspeo da nadjem I povežem .Inače , za Dabiće znam da vode poreklo od Karadžića iz Crne Gore .
      Ključna mi je veza Dabići iz Jautine – Gola Glava I Mijailovići iz Kujavice .
      Ako neko zna gde mogu da nadjem vezu , neka mi pomogne !
      Hvala unapred

  3. Dina

    Mijailovica ima u selu Skupljen pored Vladimiraca (Sabacki kraj)
    po nekim knjigama koje sam svojevremeno iscitavala zarad seminarskih
    iz Demografije na Geografskom fakultetu, poreklo ove familije dolazi iz
    Hercegovine kada su naselili ove krajeve u to vreme samo obicne pasnjake/

  4. Stefan

    Порекло презимена, село Липолист (Шабац, Мачва)
    МИЈАИЛОВИЋИ (Степањдан, 17-1 к), и од њих МАКЕВИЋИ (10 к), СТОЈКОВИЋИ (28 к), ПОПОВИЋИ (пре Станковићи, 14 к), УРОШЕВИЋИ (7 к), ЧУПИЋИ (8 к), БАБИЋИ (3 К), ИКОНИЋИ (5-1 к), и БОЖАНИЋИ (5 к), један су род; досељени од Габеле, код Метковића.

    • Mikailo Mijailović

      Dobar dan, zovem se Mikailo Mijailović, poreklom sam iz Donjeg Crniljeva (opština Koceljeva) a rodjen sam i živim u Nemačkoj. Pošto slavimo takodje Sv. Stefana a takodje mi je poznat podatak da smo poreklom iz Hercegovine, interesuje me da li postoji mogućnost, da su nam preci bili isti. Moj čukundeda je se zvao Živojin a navrdeda Jovan. Možete mi se javiti putem E-maila ili preko Facebooka. Pozdrav Mikailo

      • Слободан Мијаиловић

        Поздрав мој прадеда Милан Мијаиловић је из Доњег Црниљева ал је кад се оженио дошао код бабе у Завлаку.Тако да је у Завлаци само једна кућа Мијаиловића и слава је Никољдан.Толико знам јел је прадеда умро давно а деда пре 15 година.Поздрав из Шапца

  5. Uljezović

    Rodjena sam u selu BROVIĆ Opština Obrenovac.Moje devojačko prezime je MIJAILOVIĆ.Familija Mijailović iz Brovića slavi Sv. Nikolu.Iz priča starijih ukućana saznala sam da je poreklo ove familije iz Šapca. Ovu familiju više znaju kao Uljezovići što je povezano sa pričom da je davno, (neznam u koje vreme) išao čovek iz Šapca i prodavao brda za razboj ovim krajem. Kasnije je doveo svog sina i oženio devojkom iz porodice Ristivojević. U to vreme, momak koji dodje da živi kod devojke, zvao se uljez.Otuda naziv Ujezovići i danas. Drugog sina, poslao je na školovanje u Konjičku školu u Beograd.
    Koliko je to tačno, neznam. Iz dosadašnjih pretraga nisam našla ovu familiju u selu Brović sa ovom krsnom slavom, prezimena Mijailović Ako neko više zna neka se javi.

  6. Dragan

    Prezivam se Mijajlovic. Preci su Ivan, Dušan, Lazar, Radovan, Milovan… Selo Orasac kod Obrenovca. Slava je Sveti Jovan. Zna li se odakle su se naselili…

  7. erka majke Milicevic
    4. marta 2018. u 16:36

    Devojacko prezime moje majke je Milicevic, iz Stitara kod Sapca. Familija su sa Milinkovicima iz istog sora u selu . Milic i Milinko, rodjena braca, doselila su se ,po prici, iz Hercegovine .U knjizi Milivoja Vasiljevica „Macva, istorija, stanovnistvo“, Bogatic,1996, str.204. pise da su u Stitar doseljeni od I srpskog ustanka do 1829. Milinkovici (Sv.Petka)i Milicevici (Sv. Petka)da su jedan rod, pre se zvali Mijailovici, doseljeni od Morave. Zivko Mijailovic se pominje u istoj knjizi str.265 III popis,Stitar, 1829. sa podatkom uz njegovo ime, da su od Mijailovica danas Milinkovici i Milicevici. U istoj knjizi na str. 501. pominje se rodjeni brat mog navrndede Luke, Vasilije Mijailovic,u detaljnom popisu iz 1863 .Podatak iz predanja da su braca Milic i Milinko iz Hercegovine nije istorijski protivrecan podatku iz ove knjige da su dosli „od Morave“ ali je i jedan i drugi pojam presirok. Pokusavala sam da tragam ali bezuspesno. Ako neko ima informacije koje bi mogle da pomognu bila bih veoma zavalna.

  8. aleksandar mijailovic

    Pozdrav svima, prezivam se Mijailovic i iz Kragujevca sam, moi otac , deda , pradeda su iz sela Bresnica kod Cacka, i po prici, mog oca i striceva u Bresnicu su se doselili iz jednog sela iz okoline Ivanjce, Po povratku u Srbiju resio sam da podrobnije istrazim moje rodovno stablo i poreklo.

  9. Postovani Aleksandre napisite porodicnu slavu i sve sto vam je poznato od predanja. Pozdrav.

  10. Иван Петровић

    Ја см Иван Петровић из места Горњи Дубич, општина Трстеник парохија манастира Каленић. Моји су презиме променили пре 9 колена због Турака, колико знам дошли су из околине Риљца 7 километара даље у близини села Горњи Дубич. И од два сина настадоше Петровићи и Ћирићи. Ако неко може да ме упути да лакше сазнам прошлост даљу од 9. колена нека ми пише у е-маил. Хвала!