Poreklo prezimena Medurić

24. februar 2012.

komentara: 8

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Prethodni članak:

Komentari (8)

Odgovorite

8 komentara

  1. Mila

    Ovo prezime, barem u mojoj familiji vezano je za područje Bačke i to Turija i Bečej. Moj deda, Milan Medurić iz Turije, bio je berberin, oženjen Anicom Karapandžić, kuvaricom iz Bečeja. Imali su troje dece, Stefaniju, Marinka i Zoricu. Milan Medurić umro je mlad, od tuberkoloze 1944. godine. Sahranjen je u Bečeju. Naslednik loze sin Marinko Medurić, živi u Šibeniku – Primoštenu, a dobar deo života je proveo radeći u Nemačkoj. Ima dva sina.

  2. Zanima me ako neko zna poreklo porodice Mamlic ima ih u bosni

  3. Bratislav Medurić

    Pokojni Bogdan Medurić, moj čukundeda, bio je sveštenik u Podgorici. Njegov sin a moj pradeda, Vladislav, doselio se iz CG i ziveo je u Ramu i bio školski inspektor. Vitomir, moj deda, rodjen je 1920. Po predanju poreklom smo iz CG. Ne znam tacno odakle. Znam da u Turiji zivi veći broj Medurića. Stupio sam u kontakt sa jednim od njih i on zna da smo poreklom iz CG ali ni on ne zna odakle i kako se familijarno stablo razvija dalje u proslost. Ukoliko neko ima još neke informacije molim za kontakt.

    Pozdrav.

    • Mirjana Saletovic

      Medurici su sa Kosova otisli u Crnu Goru, u Medun. Moja majka je od Medurica, a prambaba je pricala da smo dosli iz Crne Gore.

    • Snezana Meduric

      Prezime Meduric potiče iz Meduna, oblast Kuc kod podgorice.

    • Snezana Meduric

      Velika verovatnoća da nam je poreklo od poznatog i hrabrog plemena Drekalovic, koji su se krajem 16 veka borili protiv turaka. Posto su Drekalovici morali da beže i da se kriju, sluti se da su tokom begstva bili prinudjeni da čak menjaju j prezime te je tako nastalo prezime Meduric iz eto mesta Medun gde su Drekalovici bili naseljeni

    • jelica lack

      moje majke tetka je nosila udato ime Meduric. Muzevo ime I prezime Milan Meduric iz Turije. Moja “basicaica Anka/Ana” posle drgog svetskog rata 1944 ostala udovica. Muz je umro od tifusa I petoro dece. Bakica “Anka” je bila udovica nekoliko godina. Anka je donela miraz od 4-Jutra zemlje u brak sa Milanom Meduric. Zemlju je davala u “arendu” I to joj je bio prihod da prezivi. Anka se udala po drugi put I zivela je u Crvenki gde je njen drugi muz radio I Fabrici Shecera. Takodje je I Anka jedno vreme radila u Secerani kao cistacica. Ziveli su u staroj “Svapskoj” polovina kuce u Crvenki koja je bila dodeljena Anki kao “ratnoj udovici” . Kad je Anka umrla 4 jutra zemlje su nasledili “Turinci” iz Turije jer su 4 jutra zemlje bila pravno prevedi na deda Milana, Turinca. E to je moja rekolecija price o prezimenu moje make tetke Anka/Ana Grujic/devojacko iz Despotova. Kao dete se secam da je bakica pokusavala da prepishe zemlju kao moje nasledstvo. U tome nije uspela jer je bila nepismena I nije imala potreban novac za to. Bakica je umrla mislim 1975/6. Nisam sigurna. Umrla je u 91-voj godini zivota(nisam sigurna) u starackom domu u Apatinu. Za grob joj se nezna jer je familija odbila odgovornost zbog zemlje koja je pripala “Turincima” iz Turije, stime sto su bili pod uverom da je njen pokop bio duznost “Turinaca” iz Turije. Ja nisam sigurna da li je njen prvi muz bio iz Turije ili drugi miz. Ja sam cula samo za “deda Milana Medurica” koji je preminuo kad je meni bilo oko 4 godine. U to vreme sam znala da je taj deda, imenom Milan. Secam ga se da je bio u krevetu bolestan I kad je umro, bakica I ja smo isle na groblje u Crvenki, da polivamo grob. Toliko se secam tog “deda Milana”. Nadam se da su ove informacije dovoljne da se potvrdi deda Milanovo poreklo. Deda Milan I moja Bakica Anka/Ana nisu imali dece. Molim vas odgovorite mi jer bih htela znati da li je taj Milan Meduric, Ankin drugi muz? Ja neznam ime bakicinog prvog muza. Ja sam rodjena 1955 godine, sa tim racunam da je Deda Milan umro 1959/60 tada je meni bilo 4-5 godina. S postovanjem Jelica Dragic/Lack

  4. Snezana

    Moje je prezime Meduric, poreklo mi je iz Turije/Bačka. Kao dete sam dobila knjigu o Turiji, u kojoj sam procitala sa su Medurici jedna od prvih porodica koju su se doselili u Turiji negde u 18 veku (ukoliko me grešim), poreklo nam je inače iz CG, iz sela Medun, oblast Kuč.
    Snezana