Порекло презимена Медић Reviewed by Momizat on . Поштовани, позивамо вас на сарадњу. Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите к Поштовани, позивамо вас на сарадњу. Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите к Rating: 0
You Are Here: Home » prezimena » Порекло презимена Медић

Порекло презимена Медић

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

prezime@poreklo.rs
Пишите нам


Коментари (85)

 • Милан Обрадовић

  Моја баба се презивала девојачки Медић. Славили су Светог Ђорђа. Рођена је у Лици, Општина Срб, село Заклопац. Звала се Сава, од оца Дана Медића и мајке Боје рођ. Медић из Доброг Села, Лика.

  Одговори
  • Jelena

   Postovani Milane Obradovic, mi smo izgleda rod posto je moj deda Petar Medic, isto iz like , selo Lapac. Odmah ispod zaklopva, Njegova majka se zvala Sava a otac Mile Medic cija se rodjena sestra zvala isto kao i vasa baka i njegov se deda zvao dane kao i vas. moj deda ima sestru lutku( vukosava) brata vojislava i jos jednu sestru koja je nazalost preminula Desanka. Znam maminu tetku Obradovic Zoricu koja se sad preziva udato Ljikar. Takodje slavimo Djurdjevdan

   Одговори
   • Милан

    Тако је Јелена. Ја сам, док је Пепа био жив, разговарао с њим о пореклу. Твој деда Петар и мој отац су друго колено. Вукосава је добила име по својој тетки Вукосави – Види. Зорица је моја рођена тетка.

    Одговори
  • Goga

   Milane i moji su sa Zakopca Medici. Deda Gajo i baba Saja. Znas li nesto o njima?

   Одговори
 • vanja

  Medici su ( koliko ja znam ) iz Like tj. moji Medici su iz Srba Slava je Sveti Djordje.

  Одговори
 • Nemanja

  Cuo sam pricu od mog dede pre par dana, i kaze mi da su se njegov otac ( Petar ) i deda ( Ilija ), doselili u Srbiju iz Stabandze, opstina Velika Kladusa. Slava je Sveti Djordje.

  Одговори
 • Jelena

  Postovani Milane Obradovic, mi smo izgleda rod posto je moj deda Petar Medic, isto iz like , selo Lapac. Odmah ispod zaklopva, Njegova majka se zvala Sava a otac Mile Medic cija se rodjena sestra zvala isto kao i vasa baka i njegov se deda zvao dane kao i vas. moj deda ima sestru lutku( vukosava) brata vojislava i jos jednu sestru koja je nazalost preminula Desanka. Znam maminu tetku Obradovic Zoricu koja se sad preziva udato Ljikar. Pozdrav

  Одговори
 • Jelena

  Isto slavimo Djurdjevdan

  Одговори
 • Petar Medic

  poštovani,
  Šta želite da Vam kažem o Medićima, lika Doljani kod donjeg Lapca, Apatin, beograd, Zemun,
  postoje knjige o ličkim prezimenima i kako su nastala…
  pozdrav
  Petar Medić

  Одговори
  • Vladimir Matejic

   Поштовани Петре Медићу, моја мајка Весна Медић води порекло од породице Медић која је из Лике, односно Доњег Лапца. Њен отац је Душан Медић , а деда Петар Медић, а прадеда Давид. Остало више ништа не зна о свом пореклу. Ако нешто знаш, молим те пиши нам овде у одговору или на мејл доле.

   Одговори
   • Vladimir Matejic

    Заборавио сам да додам да се мамин деда Петар доселио из Лике у Апатин.

    Одговори
   • Petar Medic

    Poštovani,
    Možete se javiti u svako doba na e-mail, pa se možemo čuti telefonom.
    U Apatinu , gde sam rođen, u ulici Petra Drapšina ima blizu dvadeset kuća Medića, od toga su dve ili tri rođene familije, braća itd.
    Živim i radim u beogradu.
    pozdrav,
    Petar Medić
    bg., 12.01.2017. god.

    Одговори
  • Djurdja Medic

   Drago mi je imamo poznavaoca..i moj djed je Petar Medic i baka Sava Medic..rodj. Bogdanovic..iz donjeg Lapca u Lici..a otac mi je Simeon Medic 1904 g…najstariji od 9 djece….Rade Gavrilo Stevo Mara Milica…ne pamtim sve..odselili su se u Slavoniju okolica Daruvara..hvala sto sam vas nasla…veliki pozz za sve Medice!

   Одговори
  • Željko Medić

   Poštovani,
   I ja sam rodjen u opštini D.Lapac, selo Gornaja Suvaja, nažalost sad smo u opštini Gračac.
   Pošto ste spomenuli knjige o ličkim prezimenima, zanima me kako se mogu dobiti. Ja vrlo malo znam o poreklu prezimena i poreklu porodice. Uspeo sam da dobijem grb, a imam i nešto zapisano o tome pa bih mogao posle staviti na websajt, koga sam eto slučajno večeras otvorio.
   Inače ne živim već dosta dugo u lici, ali svake godine odem u rodni zaseok, koji nosi naziv Skadar.
   Tamo više niko ne živi, a moja dva brata i sestra žive u Beogradu, ja sam jedini u Kranju u Sloveniji.
   Molim jos jednom za naslove tih knjiga i kako se mogu dobiti.
   Unapred hvala.

   Pozdrav
   Željko Medić

   Одговори
 • Petar Medic

  Postovani,

  Zaboravih da kažem koliko kuća Medića ima u mojoj ulici, Slavimo Đurđevdan, da kažem koliko ima samo imena Petar medić u Beogradu itd

  Одговори
 • Petar Medic

  Šta se dešava, kao da nema Medića, nije moguće, da li da počnem da ih nabrajam.
  Pozdrav

  Одговори
  • Дејан Медић

   Презивам се Медић и живим у Новом Граду, РС. Моји преци су крајем 19-ог вијека дошли из села Дољани, из Лике. Претке уназад 120 година знам али ми недостаје података за само поријекло презимена и уопште све у вези с тим. Замољавам све да ми се јаве како би заједно радили на откривању поријекла презимена Медић. Унапред се свима захваљујем.
   medicdejann@gmail.com

   Одговори
 • marija medic

  eto mene zanima kako je nastalo prezime Medic i odakle su doslu u Liku? ja znam neku legendu u koju slabo verujem… hvala i srdacan pozdrav

  Одговори
  • Милан

   Медићи су из Далмације дошли у Лику, тачније крај око Лапца и Срба, после Свиштовског мира 1791. године, којом су Аустријанци освојили и тај део Лике од Турака, па су туда настанили Србе – војнике. Ово је била судбина не само Медића, него и других српских породица. Народ у Славонији је махом долазио из динарских крајева, па и из Лике и Даламациије и велика је вероватноћа да су Мдићи тамо под притиском Унијата прешли полако у римокатоличанство.

   Одговори
 • Небојша

  Марија, поделите са нама ту легенду?

  Медићи славе Ђурђевдан. Звали су се и Глувајићи. Из Лике су се исељавали у Босанску Крајину, где их и данас има. Ове сеобе су биле учестале почетком 19. века, али и касније.

  Милан Карановић сматра да су им сродници Јелаче са истом славом. Даље порекло овог рода је у Херцеговини. Постоји претпоставка да је старије презиме Бубало.

  Да ли би неко од Медића (мушких чланова) тестирао днк, ради детаљнијег истраживања порекла?

  Одговори
  • Marko Medic

   evo ja bih dao dnk.otac mi je nazalost preminuo 23,decembra,i kao sto to biva nisam stigao da sednem sa njim i da mi lepo sve isprica koliko zna,a znao je dosta.Zvao se Milan rodjen u Gradini kod Velike Kladuse od oca Marka koji je poginuo 1941 i majke Senije.Znao sam i da sam imao cini mi se cetiri pradjeda,i da su dosli iz like.Svaka informacija o mom poreklu bi mi bila dragocena,jer hocu da napravim porodicno stablo,jedinac sam,mada imam za sada jednog sina od tri ipo godine,Milan se zove naravno
   pozdrav

   Одговори
   • Александар Медић

    Zdravo Marko,
    Moj pokojni otac Milovan Medić i deda Spaso Medić (žena Trivuna Latinović) su rođeni u Gradini. Pradeda Luka Medić je doselio iz Dobrosela u Lici (žena mu je bila od Majstorovića). Ubijen je 1941 (bačen u vučju jamu osojinska šuma selo Vrelo)
    Molim te da mi javiš ako imaš neku informaciju. Odakle su i kada tvoji došli u Gradinu?
    Ja sam rođen u Kuli a živim u Subotici oženjen sam i imam šestero dece? A ti?
    Pozdrav,
    Aleksandar Medić.

    Одговори
   • Tatjana Medić

    Pozdrav bratu Marku

    Одговори
 • marija

  ja sto znam i sto imam papira to je da su postojali medici iz donjeg lapca i zaklopca a pri tome nisu rod. moja prababa je bila iz zaklopca a pradeda iz lapca. kako je krenuo rat oni su izbegli na kosovo u lipljan i odatle su kasnije izbegli u indjiju beograd i novi sad. Velika smo familija, a deka je uglavnom pricao kako je njemu njegov deda pricao da su oni izbegli iz italije, da su se prezivali mediči i da su proterani zbog lopovluka:))))). e sad mene je ta prica uvek mamila osmeh, a da li je istina zaista ne bih znala:)))))

  Одговори
  • Небојша

   Веома занимљиво. Разлог више за днк анализу.:)

   Одговори
  • Бојана Медић

   И у нашој фамилији се спомиње та легенда (ми смо Медићи из околине Кулен Вакуфа), увек се шалимо на тај рачун, али нигде нисам успела да пронађем неки траг у том правцу.

   Одговори
 • lika

  narode moj, medići potječu iz jednog mjesta kod lapca i kako je bilo puno braće tako su se odseljavali po drugim selima tj nadimali imena sela kako su se nastanjivali i odlazili dalje. po čitavoj hrvatskoj i bosni kao i ostala prezimena a potiječu iz doljani lapaćkih i dobrog sela

  Одговори
 • Petar Medić

  Poštovani Medići,
  Trebalobi da saznate kakvih nas ima koji vrede nešto. Medića sade ima u svim krajevima ali su istpg pofekla.
  Pokušaću da dođem do knjige o poreklu prezimena iz Like.
  Podatak iz Doljani, pop je bio Majstorović, a njegov sin Braco studirao medicinu u češkoj za vreme studiranja lečio u zatvoru heroja Gavrila Principa.
  Bio nekad načelnik bplnice dedinje…itd.

  Одговори
  • Danilo

   pozdrav iz Skoplja , samo da dodam da je moje prezime sada Nedić (očigledno od kojih razloga) jer po kazivanju moga đeda Danila koji je za vreme drugog svetskog rata sa porodicom prešao do Bujanovca , gde menjaju prezime od Medić u Nedić i razdvajaju se , jedan deo porodice ide prema Beogradu i Novom Sadu dok Danilo sa ostalima dolazi u Skoplje , ženi se Zagorkom i dobijaju 2 sina Vladeta (1949) i Petra (1951) rođeni u Bujanovcu , od Petra sam ja Danilo i Jelena , itd itd … pa bih želeo da znam više o poreklu moje porodice … a da ! i mi slavimo Đurđevdan … xahvaljujem unapred Danilo Nedić

   Одговори
 • Страхиња Медић

  Поштовани Медићи,

  Причу коју ја знам, а која потиче од очевог пријатеља који је радио у архиву Србије гласи овако:

  Постоје трагови да је породица насељавала области око Скадарског језера, југ Црне Горе и север данашње Албаније. Како су Турци надирали на Балкан, породица се преселила у Лику. За мој део лозе знамо да су била три брата, од којих је један мој чукундеда. Један је остао у Бубњу, други је отишао у Босну, трећи у Славонију.

  Моји су са Стењана, околина Босанског Петровца дошли после Другог Светског рата у Војводину, тачније Наково код Кикинде.
  Славонци су исто у Војводини, у Батајници, па у Новим Бановцима.

  Деведесетих је и дедин брат од стрица дошао у Војводину, сахрањен у Накову.

  Велики поздрав!

  Одговори
  • Бојана Медић

   Поштовани рођаче,
   Наших Медића са Стијењани има и у Челареву код Бачке Паланке. Моји баба и деда су се доселили 1960. године.
   Мој пок. деда Миле је рођен на Великим Стијењанима, од оца Јове и мајке Стоје. Дедин деда се звао Милош и био је чиновник у Кулен Вакуфу за време Аустроугарске. Наши Медићи су се доселили на Велике Стијењани око 1850. године из Бубња, код Доњег Лапца. Доселила су се два брата, Илија и Никола и сви Медићи са Стијењани су њихови потомци. Илија је имао синове Јову, Дану, Раду, ћерке Јелину и Јеку. Јово је имао Милоша (мој чукундеда) а Дане синове: Симо, Илија, Ђуро, Јово, Лазо и Стеван.
   Потомци другог брата Николе су Јандрија, Божо, Раде, Никола, Милош, ћерке Сава, Јелина и Марија.
   Срдачан поздрав свим Медићима!

   Одговори
   • Božo Medić

    Pozdrav Bojana.

    Evo pišem i Vama nekoliko pitanja.

    Da li možete da nam kažete i ime Vašega oca. Iz napisanog teksta se zaključuje da Vam se pradeda i navrdeda zovu isto. Da li sam dobro razumeo?

    Da li možete da nam kažete koje ste godište, poštovanje, znam da se dame ne pitaju za godine, čisto zbog uklapanja generacija u stablo. Ja sam 1985-o. Po priči mojih Medića, koliko sam ja uspeo da povežem stvari, Vaš kurđel i moj navrdeda su rođena braća. Ali ne po tom drugom bratu Nikoli nego po Luki. Napisao sam dosta u prethodnim porukama pa da ne ponavljam.

    Ono što mene zanima je da li se sinovi od Ilije zovu Jovo ili Jova (pre će biti Jovo) Dane i Rade. Ako je imao sina Jovu onda se sin zove Jova, da se zove Jovo onda bi Ilija imao sina Jova. Kod muških imena slovo O na kraju imena prelazi u A.

    Nikola koji je imao pet sinova ima sina koji se takođe zove Nikola. Da li je možda greška ili je tačno? I da li se znaju dalji potomci ovih sinova? Bilo bi lepo, zato što znate šesto i sedmo koleno nekih drugih Medića, to jest sinove i ćerke kurđelovog brata, iz toga se zaključuje da bi trebalo da znate još neke 🙂 ako ne grešim.

    Ta dva brata, Ilija i Nikola, su otišla iz Bubnja u Stjenjani tako negde oko 1850te i otišli su od trećeg brata koji je ostao u sam i naselio se u Doljane. Taj treći brat Luka (Lujica) je došao u Lapac iz Ravnih Kotara, tako da bi trebalo da su i njegova braća pre nego što su otišla iz Bubnja došla zajedno sa njim. Nažalost ne znamo mnogo o njima. U ratovima je izginulo mnogo ljudi pa se dalje poreklo slabo zna.

    Većina današnjih potomaka Lukinih Medića živi u Apatinu i malo u Beogradu. Ako bude nekakvog odgovora bio bih presrećan

    Одговори
   • Milan M.Jokić

    Медића има и у селу Калатима изнад Кулен Вакуфа . Крсна слава им је Ђурђевдан , дошли су ту из Бубња / Дољани . Они поред презимена Медић имају предјевак Дакићи , вјероватно по неком Даки . У Калатима их има само једна кућна нумера то јест једна породица , од Дане Медића па надаље .

    Одговори
  • Branislava Medic

   Postovani Strahinja,
   vasa prica je nekako najslicnija mojoj. Ja sam takodje cula da su moji Medici ziveli u Skadru,Albanija, a potom se doselili u Liku. Moj pradeda je odselio u Slavoniju, pa se pitam, da nije jedan od te trojice brace 🙂

   Pozdrav!

   Одговори
  • Mladen Medic

   Strahinja I ja imam saznanja od pokojnog djeda da su Medici porijeklom sa tromedje Kosova i Metohije,Crne Gore i BiH,mozda i Albanije pa su pod najezdom Turaka krenuli na sjever ,Moji su se nastanili u selu Brnjeuska kod Gline.U selu Bosanska Bojna (Glinica,Gradina) isto su zivjeli Medici ali nisu sa mojima nista u srodstvu.Srdacan pozdrav,Mladen Medic

   Одговори
   • Milutin Kekuš

    Pozdrav Mladene .
    Citajuci ovaj forum naisao sam na tvoj post. Javljam ti se sa pretpostavkom da smo rodjaci . Verujem da su moj Čukundeda i tvoj čukundeda rodjena braca. Ovo je kopija mog posta :

    Poštovanje svima u ovoj prepisci .
    Ja s am Milutin Kekuš moja porodica je poreklom sa Banije iz mesta Dodoši opstina Petrinja .
    Poceo sam istrazivati svoju porodicu i dosao sam do saznanja da se moj Čukun-deda zvao Luka Medić . Po priči moga oca , Luka se doselio iz Like na Baniju sa bratom i sestrom na žalost njihova imena ne znam .
    Čukun-Deda Luka se ozenio iz porodice Kekuš . Kekuši su bili Austro-Ugari. Lukina supruga (Kekuš ime nepoznato) umire na porodjaju i sa njom umire i njihovo dete . Lukin tast prepisuje svu imovinu koju ima na Luku i zeni ga sa zenom iz porodice Kljajić . Tadasnji zakon Austo-Ugarske nije dozvoljavo da se imovina prenosi sa prezimena na prezime tako da je Luka uzeo prezime Kekuš . Naša porodica nema nikakvo krvno srodstvo sa porodicom Kekuš .
    Znam da je postojala porodica Medić u okolini Gline ali nista ne znam o njima i predpostavljam da je to loza Lukinog brata

    Sve ovo gore napisano se desilo pre 1863 1863 se rodio moj pradeda Teodor Kekuš sin Luke Kekuš (Medić)

    Ako neko ima bilo kakva saznanja ili predloge gde mogu naci informacije neka mi pise na kekusmilutin@gmail.com

    S postovanjem
    Milutin Kekuš

    Одговори
  • Božo Medić

   Pozdrav Strahinja, tebi i ostalim Medićima, koji ovo čitaju.

   Pročitao sam Vaš komentar i imam, naravno, pitanja.

   Prvo, mora se naglasiti da tri brata, u Vašem tekstu, koja su se doselila u Liku nisu ti koji su izbegli iz okoline Skadra, CG i sever Albanije. Oni su samo potomci tih koji su izbegli. To je najverovatnije priča odakle su Medići došli u Liku uopšte. Osim ako ne grešim. Vaš čukundeda ne može biti rođen pre 1800te.

   Kao što napisah u prethodnim komentarima, Medića je bilo mnogo u Lici još 1700te. Tada ih je bilo preko sto. Ako grešim, ispravite me.

   Ono što mene zanima je da li znate imena te trojice braća. I ako možete da im navedete imena. I naravno Vaše pretke do čukundede.

   Ja sam Božo Medić, od Lujinih, i već sam napisao dugačke komentare kod onog rođaka Du i još jedan za knjigu o Medićima iz Zaklopca.

   Meni su svi Medići rođaci, po prezimenu. Kažu da su u Doljanima živeli Medići koji nisu bili rod i Medići koji su živeli po drugim mestima a da nisu bili rod sa mestima pored. Po zakonu svi koji su preko četvrtog kolena mogli su stupati u brakove. Siroti ljudi još tada nisu znali da su sigurno rod po nekom kolenu. Ako ne na petom onda na desetom. Zato ih ja smatram sve rođacima. I stvarno je šteta što se nije vodilo računa ko je odakle. Sada u Srbiji, Bosni i Hrvatskoj ima preko 7500 Medića to je po preko 2500 u svakoj državi. Neverovatno.

   Moj otac Ilija, deda Božo, pradeda Dane, čukundeda Rade i navrdeda Lujica (Luka). Slavimo Đurđevdan ( Svetog Georgija). Dalju lozu ne znamo. Lujica je imao jos dva brata Iliju i Nikolu. Lujicini su Lujini Medići iz Doljana. A kao što sam napisao pre, tu su bili i Reljini, Išini, itd. Druga dva brata Ilija i Nikola su se odselila odatle i nisu imali ni nadimke ni potomke u tom selu/mestu. Nikola je otišao odmah u Stjenjani a Ilija je na kraju iz Doljana otišao u Bubanj pa u Stjenjani. Više o njima ništa ne znamo.

   Idem sada da kucam poruku Bojani 🙂

   Pozdrav od Boža Medića.

   Одговори
   • Бојана Медић

    Драги рођаче Божо,
    Извини што тек сад одговарам, дуго нисам посећивала ову страницу. Мој отац се зове Милован, а ја сам 1984. годиште. Наша грана иде овако: Илија (дошао са братом Николом на Стијењани) – Јово – Милош, чукундеда – Јово, прадеда – Миле, деда – Милован, отац – Јован (мој брат 1986.год).
    Јово је доста често име код Медића. Говорили су док је мој прадеда био жив (умро 1979.) како на Стијењанима већ 100 год има увек Јово у Медићима.
    Можеш ми послати мејл на bojana.medic01@gmail.com, ради брже комуникације.
    Поздрав

    Одговори
 • zoran

  Zoran medic od oca Milosa Medica od oca Stevana Medica i majke Save Medic rodjene Ajdukovic poreklom okoline Lapca .Doselili se posle drugog svetskog rata kod Subotice.Slava Djurdjevdan.Drago mi je ako sam nesto pomogao.

  Одговори
 • Du

  Poštovani Medići,
  Medići kojima ja pripadam su iz Donjeg Lapca, slava Sv. Đorđe.
  Po priči baba-tetke, Medići vode poreklo iz Crne Gore, migracija, Crna Gora-Kosovo-Crna Gora-Dalmacija-Lika. U Dalmaciji, između Splita i Makarske, postoji naselje Medići, gde su bili nastanjeni, moji preci, i odatle dalje migrirali u Liku. Najdalje što znam, jeste da je u Medićima živeo Avram Medić, koji je imao tri sina, i kćerku Božanu, udata za Došene, a sinovi se širili po Lici. Zanimljivo je to da je Medića mnogo, i da bi se raspoznavali i da ne bi stupali u bračne odnose, koristili su nadimke uz prezime. Tako su moji Medići, Reljini, a postoje i Ćikanovi, Lujini, Savini, Išini, Lavdovići,itd..
  Nadam se da sam pomogao.

  Одговори
  • Božo Medić

   Poštovani rođače Du,

   napisali ste da je najdalji koga znate (Avram) imao 3 sina i ćerku, kojoj ste rekli ime (Božana) da li znate onda imena ta tri sina? Bila bi šteta da ne znamo imena svih, kad već znamo jednog(jednu) od njih.

   Vaši Medići su Reljini. To bi značilo da je velika verovatnoća da znate pretke bar do Relje. Ako možete da ih napišete.

   Ja sam rođen 1985. godine, i moji Medići su Lujini. Meni je Luijica ( koga su zvali i Luka) bio navrdeda. Zanimljivo je to, da su tamo u tim krajevima ljude više zvali po nadimcima i tako je ostalo zapamćeno budućim generacijama. I ne samo u Lici nego po celoj državi. Moramo se složiti da to mnogo otežava stvari ali sta da se radi.

   Moj otac je iz Donjeg Lapca i u okolini njegovog sela su jos bili pred Reljinih i Lujinih i Ćikanovi (od imena Miloš), Savini, Išini (od imena Ilija), Lavdovići ( od Dušana) Đurđići i Adžići. Kao što rekoste „da ne bi stupali u bračne odnose, koristili su nadimke uz prezime“. To znači da su oni morali biti bliži rod. Teoretski najdalje do trećeg kolena. Zato pitam Vas prvo (na ovom forumu) jer mislim da imate korisne informacije. Treba da pitam još i Strahinju i Bojanu, a kod njih u odgovoru ću napisati imena mojih predaka do koliko ih znam. Znam da kasnim tri godine sa odgovorom na Vaš tekst i pitanjima a nadam se da ćete ih pročitati.

   Ako mi neko bude pisao, neka slobodno piše na ti.

   Svi smo mi rod bez obzira odakle smo. Samo je pitanje po kojem kolenu od tog Meda.

   Одговори
 • bosko

  Moја супруга је девојачки Медић. Њен отац је из Босанске Крупе а деда из Лике. Славе Ђурђевдан. Пошто се бавим писањем родослова и имам искуства о томе а видим да господин Дејан Медић има списак предака уназад 120 година, замолио бих га да се преко фејса упознамо па да заједно покушамо направити неку већу грану братства Медић.

  Одговори
 • Igor

  Poštovanje, ja sam iz Srpca kod Banja Luke. O porjeklu znam samo podatke starosti oko 120 godina, tj od doseljenja mojih predaka u ove krajeve, koji su po predanju došli iz Like. Iz kojeg tačno mjesta neznam. Slava je Sveti Pantelejmon. Istražujući malo, primjetio sam da je u većini slučajeva slava Medića Đurđevdan i manje Sveti Nikola a nigdje osim u Srpcu Sveti Pantelejmon.
  Muška imena u porodici su Jovan,Miloš,Milan,Mikailo,Tomo,Ljubo,Vidak,Mladen… Ako iko ima više podataka o Medićima iz ovog kraja, doseljavanju, slavama i slično, volio bih znati ? Pozdrav svima !!!

  Одговори
 • Миодраг Николе Ћикановог Медић

  Поштовани Медићи,

  има нас свуда на просторима бивше Југославије, па и по свету и у свим верама (православни, католици, муслимани, ..).
  Уписао сам Електротехнички факултет у Београду далеке 1969. године са Мухамедом Медић, албански полицајац са Космета има такође презиме Медић а брат мога зета, Бранко Замаклар, оженио се католкињом Маријом Медић у Славонскиј Пожеги. При томе је мој покојни отац из православне породице у засеоку Бубањ (Жегар) села Дољани у општини Доњи Лапац, Лика. Слава нам је Ђурђевдан, као и већине сточара међу Србима. Из прича знам да су се ту населила четири брата наводно избеглих из села Медићи код Шибеника где сада живе само католици.
  Све ме је то збуњивало и зато мислим да је сваки покушај да се сви Медићи повежу заједничким пореклом или заједничком постојбином погрешан. А ево и зашто тако мислим.
  Читајући народне песме које је скупио Вук Караџић наишао сам на стихове који су гласили отприлике овако: … иде лија с лијићима, иде вујо с вујићима, иде МЕДО с МЕДИЋИМА! Дакле, Медићи су пород неког са именом или надимком Медо, који је, сложићете се, врло распрострањен у народу на просторима који говори српски, хрватски, бошњачки, црногорски, тј. исти језик.

  Поздрав свима колико вас има!

  Одговори
  • Slavica Ostojic

   Pozdrav. Ja sam iz Prijedora. Djevojacki se prezivam Medic i oduvjek me je zanimalo porijeko porodice Medic. Ono sto ja znam o tome je sledece : Moj pradjeda Medic Acim i prabaka Ana su iz Crne Gore doselili u Mostar. Pradjed je radio kao zandar i po sluzbenoj duznosti je otisao na teren u Mostar. ( imam njegovu fotografiju u zandarskoj uniformi ). U Mostaru su stekli dvoje djece : mog djeda Dusana i kcerku Kovu ( pretpostavljam da joj je ime Koviljka. Nije se nikad udavala, zivjela je posle 2 sv rata u Sarajevu i nema potomstvo ). Moj djed Dusan je bio ucitelj i isto kao i njegov otac, po sluzbenoj duznosti je radio u Kninskoj oblasti ( Drnis, Oklaj ) kao ucitelj gdje je upoznao moju baku Kaju i ozenio je . Stekli su 4 djece : mog oca Acima, strica Aleksandra, tetke Dusanku i Lidiju. . Posle 2. sv rata je opet otisao na teren da radi, u Prijedor, kao ucitelj. Kad je moj otac imao 8 god, djed je odveden na Goli otok odakle se nazalost nikad nije vratio. Porodica je ostala da zivi u Prijedoru gdje sam i ja rodjena. . Pozdrav svim Medicima od Slavice Ostojic ex Medic

   Одговори
 • Dejan Tesic

  Postovani Medici,
  Moje ime je Dejan Tesic, sto naocigled nema veze sa prezimenom Medic….medjutim kroz istrazivanje I istoriju porekla prezimena Tesic, dosao sam do podatka da je moj kurdjel Tesa iz Gornje Vodjenice promenio prezime Iz Medic u Tesic. I to se desilo pocetkom 18 veka. Zanima me da li neko ima vise podataka o Tesi Iz Vodjenice ili Iz Like I njegovom predhodnom prezimenu Medic? Inace prica koju sam saznao glasi ovako: Do promene prezimena Medic u Tesic je doslo kada je Tesa navodno ubio turskog bega, mozda cak u Lici ili okolini I tada da ga turci nebi proganjali, promenio je prezime u Tesic. Dalje se zna da su se njegovi potomci posle II svetskog rata preselili u Nakovo kod Kikinde. Inace slava Tesica je Sveti Djordje. Moj deda je ziveo u Nakovu I zvao se Djuradj Tesic, a moj otac Mile Tesic zivi u Novom Sadu.
  Hvala svima…!

  Одговори
 • dragan

  pozdrav dragi medici i ja sam medic ja sam iz benkovca krsna slava nam je Sveti toma…

  Одговори
 • Slobodan Medić

  E moji Medići.Tužno je da većina nas zna porijeklo samo do pradjeda,te da smo došli a prije toga ubili bega.Pripadam iz Janja,opština Šipovo.Priča je da je jedan Medić došao iz Vrlike,selo Cetina.Išao sam ovih dana u Cetinu,i tamo ima još tri kuće žive.Po govoru,imenima,i srcu pripadamo istoj lozi.Mi slslavimoa sv.Jovana, ali je po priči moguće da smo slavili. Đurđevdan,kao i Medići iz Cetine.Po našoj računici ovde smo od polovine 18.vijeka.Pozdrav i pišite ako ko šta zna da opet pamćenje ne bude samo do pradjede.

  Одговори
  • Petar

   Pozdrav za Slobodana, ja se zovem Petar od oca Mileta, iz Subotice imam dva strica; Nikolu ,koji živi u Beogradu i Dušana koji živi u Cetini i kod njega si verovatno i bio.

   Одговори
 • Милорад Богдановић

  Медићи који славе Јовањдан, спомињу се 1882 године у парохијама Сарајево град, Сводна између Приједора и Новог Града, и у парохији Стројице у протопрезвитерату герзовачком.
  Претпоставка је да се ради о сродницима, али не са великом сигурношћу. За сада ови Медићи би се могли уклопити у миграциону линију Рашка- Дрина, Романија-Травник-Змијање, још из краја средњег вијека. ДНК тестирање за сада је најпречи пут да се дође до ваљани података.

  Одговори
 • milos medic

  Moj Tata se zove Dejan Medic i pricao mi je da mi poticemo iz malog mesta pakraci Blizu osjeka hteli bi da saznamo nesto o medicima iz tog kraja, pozdrav svim Medicima 😉

  Одговори
 • Немања

  Pozdrav dobri ljudi .
  Moj otac Rade Medic , rodjen u Donjem Lapcu , zaklopac , deda mi je Lazar ili Lazo , bio u Vojsci SHS-a u Beogradu . Otac je 13-to dete , posto nisam u kontaktu sa njim , zeleo bih da saznam vise o poreklu ili mogucojj rodbinskoj vezi sa drugim Medicima . Nemanja Nemus Medic sam na FB , mail mi je nemanjamedic@yahoo.com . Pisite , hvala .

  Одговори
 • Милан Медић

  Постојало је насеље Медић код Книна,Далмација.Расељено у Олуји 95,сад тамо има пар кућа углавном пензионера повратника

  Одговори
 • Немања Медић

  Књигу о пореклу Медића из Заклопца је написао мој стриц Стеван Медић који живи у Барањи, Белом Манастиру. Тамара Медић му је ћерка можете је наћи на Фејсбуку, живи и ради у Аустралији, професор је математике. Поздрав.

  Одговори
  • Djurdja Medic

   Oooo drago mi je sto sam ovo nasla…moj tata Simo Medic je rodjen u Donjem Lapcu u Lici..tati Petru i majci Savi 1904 g….znaci ima nas..mozda smo i rod…hvala na ovome….pozzzz svim Medicima

   Одговори
  • Božo Medić

   Pozdrav Nemanja,

   Kako bismo mogli da vidimo ili nabavimo tu knjigu? Da li se može tu videti ili naći nešto konkretno?

   Teško da ćemo isterati do kraja ko je kome bliži rod. U popisu Like i Krbave iz 1712. godine Medića je bilo 24 u Zaklopcu, 18 u Dobroselu, 96 u Doljanima i 15 u Mazinu. Što je 153 glave Medića 1712. godine. I da je polovina muškaraca bilo, bilo bi teško sastaviti ih u jedan buket.

   To bi bilo preko 300 godina unazad od danas. Migracija u Dalmaciju i Liku je morala biti pre 1700te godine. Zato me zanima da li u toj knjizi ima nešto od pre 18og veka.

   Одговори
 • Goga

  Medici koji su posle drugog svetskog raata dosli u Apatin. Slava nam je DJURDJEVDAN deda Gajo Medic. Selo Zaklopac.Volelela bih pronaci rodbinu. Veliki topli zagrljaj svim Medicina. Neka smo zivi zdravi!

  Одговори
 • Željko Delija

  Moje poštovanje svima!
  Moj pokojni deda je Branko Medić, rođen u Donjem Lapcu. Imam rodbinu u apatinu. Deda mi je po završetku 2 svetskog rata bio u oficir u tadašnjoj JNA. Inače je po penzionisanju ostao da živi u Nišu.
  Pokojni deda ima troje dece: moju mamu Ljiljanu (devojačko Medić,sadašnje Delija), Biljanu (devojačko Medić, sadašnje Vlajinac), kao i sina Dragan Medić (mog ujaka) koji živi u Beogradu.

  Одговори
 • Slobodan Medić

  Medići,
  Čitajući ovaj forum, da sezaključiti sledeće:
  -I Medići iz Like, Medići iz Kladuše ,PetrovcaŠipova idr. su odnekle došli, po svemu sudeći iz Dalmacije(opet upućujem na selo Medići, na vrelu Cetine, gdje se i jedno od vrela Cetine zove Medića vrelo.
  – Iz razgovora sa ono malo Medića što ih još tu živi, kažu da su „stari ljudi“ pričal da su oni došli odnekle od Duvna i Glamoča.
  -Pogledajte sajt Prebilovci -dolina Neretve, tamo su živjeli Medići, i postoji dobar tekst.Odatle su migracije krenule pilovinom XVI vijeka zbog nadiranja Turaka.
  Dakle,jedini način da saznamo imamo li zajedničke korijene, a ja vjerujem da imamo jer poslije pada Bosne pod Turke nije bilo tako izražene promjene prezimena kod pravoslavnog življa, je da se proba sa DNK analizom, samo ko će nas organizovati. Spreman sam da dam svoj doprinos koliko mogu.Pozdrav

  Одговори
 • Nataša Stanojević ex Medić

  Pozdrav,ja sam Natasa Stanojevic (devojacki Medic) iz Kule (Vojvodina)
  Moj otac Nikola Medic i stric Ivan Medic takodje zive u Kuli.Deda Medic Dujo je rodjen 1932g. u mestu Pale (kod Kiseljaka),otac mu se zvao Ante Medic…oni su katolici…deda mi je jos uvek ziv,pa ako zatreba neka informacija rado cemo pomoci…mozete me kontaktirati na mail medicnatasa@yahoo.com
  Pozdrav Medici

  Одговори
 • Radmila

  Veliki pozdrav svim Medićima.
  Ja sam iz Doljani, opstina Donji Lapac. Roditelji mi se zovu Milan i Smilja ( rodjena Petrovic iz Bubnja Doljanskog). Tatini roditelji su sa Brezovca.

  Одговори
 • Danijel

  Pozdrav Medići
  Ja sam rodom iz Bjelaja opstina Bos. Petrovac moji su doselili iz Doljani iz Like 1879 god.
  Otac Đoro. Đed Dušan. Pranđed Mile. Đed je imao i dva brata Stevana i Đuru oni su posle drugog svetskog. Rata bili oficiri u JNA jedan je bio u Nisu a drugi u Beogradu, ja ih nikad nisam upoznao ako neko nesto zna o njihovim potomcima neka mi se javi na tel. +38765629952

  Одговори
 • Mirko Medic

  Pozdrav za sve Medice. Ja sam mirko zivim u kozarskoj Dubici otac mi se zove Rajko njegov otac Stanko, Stankov otac se zvao Gavro a Gavrin otac se zvao Milos i vise neznam dalje o svom porodicnom stablu. Moi su doselili iz like a krsna slava nam je Djurdjevdan. Ako neko dalje nesto zna o nasem porijeklu il da dalje nastavi porodicno stablo bio bi presretan pa da se svi rodjaci jednog dana okupimo.

  Одговори
 • Анастасија

  Поздрав свима. Ја се презивам Медић такође, мој отац је из Сарајева, славимо Ђурђевдан односно Св. Ђорђа. Име мог оца је Борис, а његовог оца, односно мог покојног дједа, Чедо. Не знам много о презимену и коријену зато сам овдје и да сазнам. Тренутно живим у Зворнику.

  Одговори
 • Milutin Kekuš

  Poštovanje svima u ovoj prepisci .
  Ja sam Milutin Kekuš moja porodica je poreklom sa Banije iz mesta Dodoši opstina Petrinja .
  Poceo sam istrazivati svoju porodicu i dosao sam do saznanja da se moj Čukun-deda zvao Luka Medić . Po priči moga oca , Luka se doselio iz Like na Baniju sa bratom i sestrom na žalost njihova imena ne znam .
  Čukun-Deda Luka se ozenio iz porodice Kekuš . Kekuši su bili Austro-Ugari. Lukina supruga (Kekuš ime nepoznato) umire na porodjaju i sa njom umire i njihovo dete . Lukin tast prepisuje svu imovinu koju ima na Luku i zeni ga sa zenom iz porodice Kljajić . Tadasnji zakon Austo-Ugarske nije dozvoljavo da se imovina prenosi sa prezimena na prezime tako da je Luka uzeo prezime Kekuš . Naša porodica nema nikakvo krvno srodstvo sa porodicom Kekuš .
  Znam da je postojala porodica Medić u okolini Gline ali nista ne znam o njima i predpostavljam da je to loza Lukinog brata

  Sve ovo gore napisano se desilo pre 1863 1863 se rodio moj pradeda Teodor Kekuš sin Luke Kekuš (Medić)

  Ako neko ima bilo kakva saznanja ili predloge gde mogu naci informacije neka mi pise na kekusmilutin@gmail.com

  S postovanjem
  Milutin Kekuš

  Одговори
 • dragan medić

  pozdrav ja sam rodjen u benkovcu djed mi se zvao dmitar medic ćaća petar ima I selo medići kod knina neznam da li ste culi postojao je I cuveni hajduk todor medic on je bas iz mog sela bjelina kod benkovca…

  Одговори
 • Мирко Поповић

  Поштовани Медићи ,
  Сви Медићи воде порјекло из села Бјелина код Бенковца Далмација , Срби су и Православци Славе углавном Светог Ђурђа.
  Из Бјелине су се селили по осталим селима Србске Далмације , Ивошевци , Медићи код Книна , Саванци код Книна одакле је моја баба Тодора Медић и знају да су.досељени из Бјелине.
  Око.1700 Медићи из Далмације селе у тек ослобођену Лику од Турака .
  Сви Лички Медићи као и 90% становника Лике око Срба и Лапца су порјеклом из Далмације као нпр. Жежељи , Пиље , Пуаче , Павковићи ,Торбице и многи други.
  Лички Медићи касније селе за Босанску Крајину а неки и директно из Дамације као ова поменута породица у Јању.
  Касније се са свих ових мјеста селе колонизацијом у Славонију као и у Војводину.
  Има и нешто покатоличеих Медића у околини Трогира и Сиња у селима у којима су живјели Срби има их мало у околини Дубровника који су вјероватно припадали Србском корпусу из околи Дубровника , Пељешац и Конавље
  По резултатима Српског ДНК пројекта припадају Словенској ДНК хапло групи R1a1.
  Истина је да се презиме Медић помиње некада давно у списима у околини Скадра чак и у неким народним пјесмама али сви су као и многобројне породице из Скадра вјероватно у XV вјеку одселили у Србску Далмацију.
  Тако утувите драги рођаци сви Медићи су порјеклом из Бјелине код Бенковца , Србска Далмација.
  Живјели !

  Одговори
 • Мишо Медић

  Мој прадеда се звао Милан Медић (1880-1941), био је ожењен Јозефином (1888-1945) обоје су сахрањени у Добоју. Прадеда је наводно дошао у Добој из Доброг Села код Лапца. Мој деда се звао Михајло Медић, рођен је у Добоју (1913-1992) био је ожењен Вандом (1920-2004). Покушао сам да дођем до неких додатних информација а везано за Милана Медића али без успеха.

  Одговори
  • Nikola Medić

   Dragi Mišo, Nikola Medić ovde, ja sam kao i vi praunuk Milana i Jozefine iz Doboja. Sada sam pitao svog oca Vladimira o pradedi Milanu i on mi je potvrdio da je Milan došao u Doboj iz Dobrog Sela. Inače, vaš deda i moj deda Branko Medić su rođena braća. Moj otac se živo seća Vande jer je tamo kao dete provodio leto, seća se i vašeg dede. Veliki pozdrav iz Zemuna.

   Одговори
  • Dragan

   Dragi mišo mnogo stvari se poklapaju kod mene interesuje me dali jeVanda imala brata kojeg su zvali braca. Moj deda Milan Medić(majčin otac) imao je vratanca i bratanicu Bracu i vandu ili mandu velika je razlika bila u njihovim gadinama pa se često dešavalo da stric bude čak i mladi od brata ca. Braca nije imao dece a vanda ili manda jeste voleo bih da se čujemo da razjasnim dali je to to.Moj dr 069 30 20 719 a voleo bih da mi daš tvoj da te kontaktira lakše i pre će mo se razjasniti hteo sam još mnogo toga da ti napišem ali adrenalin radi tako da ti skoro ništa nisam napisao. VELIKI POZDRAV IZ KRUŠEVCA

   Одговори
 • Војислав Ананић

  МЕДИЋ, доста често презиме. Има их око Приједора, у Горњој Јутрогошти, Доњем Јеловцу и другим селима. Сви су се доселили из Лике. Славе Ђурђевдан.

  Извор: Миловој Родић – КНЕЖИЦА У КНЕШПОЉУ, Лакташи, 2006.

  Одговори
 • Војислав Ананић

  МЕДИЋ (к,п,м). Медићи (к), у Расном (Широки Бријег), Радишићима (Љубушки) и Кљенку (Доње Храсно, Неум). У Расно су доселили из Радишића, а у Радишиће из Черигаја. Даљим поријеклом су из Далмације, „од Биокова“. Године 1743. у Черигају се спомиње једна породица Медића. Под овим презименом више их нема у Черигају. Од њих су данашњи Пињуси и Краљевићи (189:84). Дедијер их налази у Черигају и Приваљу. За Медиће у Черигају каже да су старином Предићи из Стона и да су доселили прије „250 гођина“ (око 1650). У Приваљ су дошли из Черигаја, а такође и у Радешине. У Кљенку су старином из Добрана у Далмацији. Славили су Михољдан (59:279, 296.351,352). Петрић тврди да Медића и у Приваљу више нема (189:82). Медићи (п) су били настањени у Пребиловцима и Клепцима код Чапљине, а Медића (м) има у Мостару.

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  Одговори
 • Nikola Medic

  Postovani, ja sam Nikola Medic iz Doljani kod Donjeg Lapca… baba Smiljana, djevojacki isto Medic i djed Milan su sa Brezovca… 1966 su presli u Doljani… imam jako puno rodbine u Apatinu dje je dosta Medica… 1995. Smo izbjegli u koloni… pozzz za sve Medice 🙂

  Одговори
 • Slavica Ostojic ex Medic

  Pozzz.
  Pre 4 god sam pisala o svojoj porodici Medic. Otac mi se zvao Acim, djed Dusan,.pradjeda takodje Acim i dalje ne znam.
  Citajuci vase postove primjetila sam da se pojedina imena cesto ponavljaju kao sto je slucaj sa imenom moga djeda Dusana. Ali sem mog oca i pradjeda koji su se zvali Acim, nisam primjetila da jos iko spominje to ime.
  Mozda jednom i uspijemo saznati ko je kome blizi ili dalji rod.
  Do tada….pozdrav za sve Medice.

  Одговори
 • Dragan

  Moj deda se zvao Milan Medić. On je 1922.godište. Imao je 13-oro braća i sestara. Otac mu se zvao Jovan, a za majčino ime nisam siguran. 1941. je otišao iz Dobrog sela, to je u Lici. Ranjen je na Drvaru, bio je u šestoj ličkoj divizije. Potom je prebačen na Sicilju, odakle se vraća pred kraj rata i nastavlja da radi kao oficir. Penzionisan je u Nišu. Nakon toga prelazi da živi u Kruševac sa suprugom i 3 ćerke. Tu je i preminuo, sahranjen u Aleji velikana. Ulica u Kruševcu je dobila po njemu ime. Majka mi priča da po sećanju imam familiju po celoj staroj Jugoslaviji… U Vojvodini, Doboju( Manda i Braca( brat i bratanac)), Slavonskom Brodu i u Puli. Ako neko nešto zna, voleo bih da upoznam familiju po dedi sa majčine strane. Znam da su bili pravoslavci.

  Одговори
 • Mišo Medić

  Pozdrav svima,

  tražim potomke Bosiljke i Dušana Medića (1907-1941 sahranjen u spomen kosturnici u Doboju). Dušan Medić je jedan od četvorice potomaka Milana i Jozefine Medić. Znam da su imali kćerku Branku Medić, koja je dobila dve kćerke Snežanu i Rastku. Ako neko nešto zna, molim da mi se javi na mail medicm@gmail.

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top