Љубисављевић

23. фебруар 2012.

коментара: 12

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (12)

Одговорите

12 коментара

  1. Milan Ljubisavljevic

    Prema usmenom predanju mog dede koji je rodjen i zivi u Kraljevu , Ljubisavljevici su velika familija poreklom iz sela Zivijane na Kosovu , odatle su se tokom 18. i 19. veka raselili najpre po jugu Srbije a zatim po celoj Srbiji . Nasa krsna slava je Sveti Jovan.

  2. Бојан Љубисављевић

    Ми смо пореклом из села Мушниково,које се налази у средачкој жупи,надомак царског града Призрена. Село се налази у подножју шарпланинског врха Ошљак, а кроз Мушниково протиче планинска река Петрушница. Од памтивека смо тамо живели, као какви горштаци, до рата на Космету. Према неком казивању тамо нас је населио цар Душан,чију гарду су чинили моји преци. Славимо св. Николу.

  3. Михаило Коларић

    Знам да су се Коларићи некада презивали Љубисављевићи, потичу из околине Дубровника. Кокарићи су се преселили у Славонију и Рађевину(у село Толисавац, па се део преселио у Комирић и онда у Ккење где је рођен мој деда) и славе Св Николу. Знам да имају неки Кокарићи у Војводини који су пореклом са Косова, и не знам да ли су ми род, али ако јесу, можда су у роду са Љубисављевићима на Косову.

    • Mihailo Vid Kolaric

      Знам да су се Коларићи некада презивали Љубисављевићи, потичу из околине Дубровника. Кокарићи су се преселили у Славонију и Рађевину(у село Толисавац, па се део преселио у Комирић и онда у КЛење где је рођен мој деда) и славе Св Николу. Знам да имају неки КоЛарићи у Војводини који су пореклом са Косова, и не знам да ли су ми род, али ако јесу, можда су у роду са Љубисављевићима на Косову.

      • Bojan Ljubisavljevic

        Pozdrav Mihailo,

        tvoj slucaj je meni ovde zanimljiv, jer mozda pokriva jedan deo mog istrazivanja, da su moji preci ipak dosli iz Hercegovine, sto je veoma moguce. Kao sto sam vec ranije pisao posteje Ljubisavljevici koji su u Pozeg minimum 7 generacija i oni su dosli iz Herzegovine, ja mislim da si sa njima sigurno u srostvu.

        Da li mi mozes reci o kom vremenskom periodu pricas da su se tvoji preci iselili iz okoline Dubrovnika?

        Do sada nisam naisa na taj podatak, takodje zaboravio sam da napomene da osim Austrije i u Francuskoj postoji velika dijaspora Ljubisavljevica, ali koliko mi je poznato oni nisu iz novieg niza migracija. Mislim da su oni tamo ot preko 100 godina i oni su takodje zanimljivi.

        • Johann Bayerer

          Pozdrav svima, moja majke je rodjena Ljubisavljevic iz Bresnice (selo kod Cacka) tamo ima trenutno 4 Porodice sa Prezimenom Ljubisavljevic. Moja Majke mi je rekla da se moj cukundeda Zaharija doselio iz Crne Gore… negde oko 1840. godine. Nikad nisam tacno saznao iz kog mesta…

  4. Bojan Ljubisavljevic

    Pozdrav svima,

    Ja sam Bojan Ljubisavljević, rodjen 1982 god. u Beogradu (iselio se za Beč), nosioci moga prezimena dolaze iz mesta Begaljica (gde sam proveo sve svoje raspuste) u okolini Beograda, opština Grocka. U tom selu imma oko 40 kuća nosioca ovog prezimena + u glanom su rasljeni po Bogradu i Austriji i možda neka druga državi, ali nisam upoznat sa istim.

    ja sam se baš potrudio da otkrijem poreklo prezimene Ljubisavljevic i to kombinujuci usmeno predanje i pisane tragove i naiso sam na pravi zid. Molim redakciju ovog portala da sacuva ovo moje istrazivanje koje sam napravio, za neka buduca pokolenja i moje potomke, jer moj je cilj ovim postom da ostavim tragove nekom bućeg istraživača i da ne bude u ne znanju , kao i da sačuvam od zaborava usmena predanja. Mislim da sam najdalje otišao od svih u tom smeru i doćao do misterije i zida u znanju.

    Hvala

    Više različitih usmenih predanja na koje sam sakupio:

    1) moj deda je bi rodjen 1917 godin i do ziveo je 89 godina i pošto mi je više puta pričao sledeću priču:
    Naš predak je došao iz okoline Užica iz sela koje se zvalo ( 1 opcija Bindža od mog dede / 2 Opcija sela Vinče to je teza nekih daljih rodjaka i njihovih deda), kako god bilo da bilo nisam pronašo nikakve podatke o oba ta mesta i taj daleki predak je putovao sa druga 2 brata, on je osta u oklini danasnje Grocke i bio je sliga predsedniku opštine ( deda je to tako nazvao, ovde postoje 2 opcije ili je bio sluga turskom Spahiji, koji bi mogao da bude nešto kao predsednik Opštine, što je manje verovatno ili je bio sluga predsedniku Opštine u to vreme Miloševo beogradskog pašaluka, Što je najverovatnije i tako bilo). I kao sluga in je radio oko 3 godine, ali nije dobio nikavu nadohnadu za to. Legenda kaže kada ga je predsednik opštine pitao koliko treba da mu plate za obavljeni rad, on je rekao ništa (ne verujem da je baš bilo ovako 🙂 ), predsednik se usprotivi i rekao mu je da koliko bude uspeo da prokrkči šume u narednom preiodu (ne znam tačno, možda 6 meseci ili godinu dana), ta to će biti njegova zemlja. Ova priča ima smisla zbog sledećeg: a) Beogradski pašaluk je bio sav u šumi i nije bio tak odobro naseljen; b) Srbi nisu bili vlasnici zemlje za vreme turske okupacije, jer takav je bio zakon turaka. Svi srbi su mogli da budu samo vlasnici samo pokretne imovine ( stoka, zlato i tome slično). c) Veliki Miloš Obrenović (NAJMUDIRIJI SRPSKI VLADAR IKADA), je dobio beogradski pašaluk, ali srbi nisu bili vlasnici zemlje, a treba da se napravi poreski sistem, kao bi mlada država skupljala porez, što je u to vreme bilo po jednoj kući, pa su stoga u tom periodu delili zemlju na tja način, što prokrčiš, a posle plaćaš porez. On je takodje uveo da Srbi prestanu da menjau prezimena, kao sto je do tada abio običaju kod Srba, dok je taj običaj ostao kod drugih Slovenskih naroda. Jednio šsto sam pronašao za KATUN BINDŽA, ne znam da li je ovo slučajnost.

    2) moj deda je za vreme drugo svetckog rat bio u Užicu i tamo je otkrio da postoji Jakov Ljubisavljević Apotekar i da je veoma bogat i poseduje pola ulice. ( inače nema više Ljubisavljevića u Užicu,ali Biblio teka ovog grada poseduje njihovu zadužbinu knjiga koju su oni poklonili gradu, nažalost nisam je još uvek posetio). Na ovu priču ću se vratiti ponovo kasnije.
    3) Moj deda je bio osnivač Polju privrednog kombinata u Grockoj i mora te da razumete da krajem 50 godina je bila nestašica svega i imali ste ograničene resures svega. Jednom prilikom njegov Direktor mu je reko da trebaju više konzervi za njihove proizvode, ali da njegov jedan rodjak u današnjem FMP Beograd, ne želi da ima povećaju kontigen konzervi od propisanog i on mu je predložio da ga moj deda poseti, što je on i uradio ( ali moj deda je negirao da on ima rodbinske veze sa njim). On je posetio , nažalost zabravio sam ime tog čoveka iz FMB i iz priče oni ustanove da je on unuk istog onog Jakoba Ljubisavljevića i da je njegov deda još živ i oni su posle toga otišli da ga posete i taj Jakov je potvrdio da smo mi u srostvu i na tome se priča završila.

    4) Moj jedan pokojni stric je radio je u jednoj firmi u Beogradu (zaboravio sam ime firme i te žene) sa jednom Ženom koja je poreklom iz Užica i to Ljubisavljević i ona mu je govorila da su oni u srostvu (vrlo verovatno da joj je Jakov Ljubisavljević pradeda ili čukundeda, jer svi potomci Jakova Ljubisavljevića.
    5) Postoji još jedna priča, ona se odnosi na njegova 2 Brata, a to su, da je jedan brat osta negde u blizini, a drugi otišao preko dunava. Postoji velika familija Ljubisavljević kod planine Kosmaj selo Nemenikuće (oni su i danas tamo imaju ja mislim oko 25 kuća) i sa njima su se moj preci često susretali na razno raznim pijacam, kada su trgovali. Ja sam pronašao Ljubisavljeviće u Starim ili Novim Banovcima i tmao su se oni naslili jos 1724 godine i bili su vidjeni gradjani, jer su sahranjenu u porti crkve, ali mislim da mi on nisu rodjaci, ali nikada se ne zna.
    6) Nazalost svi podaci rodjenih i mrtvih, koji su se nalazili u knjigama Manastira Rajnovac u Begaljici su zapaljeni 1944 god. Od Strane kumunista ( Važno je reći, da su zaplili popa i sve knjige kumunisti i to iz zabave, znači nisu imali potreba za tim. Zaplili su celu Crkvu, sa sve knjigama)
    Pisani tragovi:
    1) Jovan Cvijć / Beograd i njegova naselja ili Okolina iz ja mislim 1901 god. mislim da se tako zvala knjiga. On je poslao svoj studente da idu oklna Beogratska sliku i da popisuje nasilja i njihova prezimene. U jednom pragrafu navodi se za Ljubisavljević, da su došli iz okline takova i da su dobili prezime po rodonačelniku Ljubisavu. Ovo me je totalno zbunilo i stalno sam pronalazio u nekim drugim knjigama ovu tezu, jer su se oni uvek pozivali na ovaj izvor.

    O Ovom ćemo malo više kasnije

    2) Spisak jasenovačkih ubjenih Srba i tamo je bilo Ljubisavljevića.
    3) Telefonski imenik i česti kontakti sa Ljubisavljevićima iz Malog Mokrog Luga kod Beograda
    4) Pronašao sam davno, jos 2009 god. Jednu sliku iz 1874 godin. I na njoj je Bio neki čovek i pisalo je ispod Ime

    5) Razno razni izvori, što stran ili domaći su mi upućivali na sledeće Ljbusavljeviće, možemo da ih tako grupišemo po grupaciji i to po brojnosti i krenućemo sa juga ka severu:

    1 Grupu čine Ljubisavljevići sa Kosova i Metohije i njihove okoline
    2 Grupu čine Ljubisavljevići Kragujevac / Kraljevo i njihova Oklina
    3 Grupu čine Ljubisavljevići Požega ( Veoma zanimljiva Familija)
    4 Grupu čine Ljubisavljevići Jagodina i Petrovac i njihova Oklina
    5 Grupu čine Ljubisavljevići Begaljica, Nemenikuće i Mali Mokri Lug
    6 Grupu čine Ljubisavljevići Hrvatska i Vojvodina
    Mislim da su ovo Grupe u srostvu, jer postoji velika verovatnoca da jesu, a pak neke druge su slučajno jedna pored druge i to ne možemo nikada znati.

    Moje Istrazivanje i zaključak:

    Kao što može te vide ti da u mom slučaju usmena predanja i Cvijiceva knjiga ne slažu i dugo sam lomio glavu, zbog čega nemam podudaranje sa Cvijićevom knjigom i najzad mi je sinulo. Počto to istraživanje su radili njegovi studenti i pravili su eseski rad od toga i ona je to posle pretočio u knjigu.
    Moja pretpostavka je da je mladi student odlazio u sele i pronalazio stare ljude i pitao ih poreklo ove Familije ili ove Familije, ali nisu nikada pitali moje pretke za poreklo. Kaoko ovo znam, jer sve prethodno meni je moj deda ispričao, a njemu njeogv deda, a kom je otac pričao, koji su u tome trenutku bili u tom mestu i imali svoju verziju usmenog predanja,a koju Cvijćevi studenti nisu pitali. Moj zaključak je da su oni nisu odradili dobro istraživanje, koje puno manjkavosti i nisu pitali sve sve svedoke. Drugi dokaz da njihova istaživanja nisu bila potpuna možemo pronaći u tome što, kada uzme te da proučava te knjigu, za neka prezimena postoje podaci od jednog pasusa, dok je kod većine samo jedna ili pola rečenice o njima. Šta to nam pokazuje? Da je studen posetili samo one Familije o kojima je ima vise podatak, a sve druge je napisao neposredna saznaja od drugih sagovornika, koja pak nisu tačna.
    U Usmenom predanje je kod svih deda koji su bili u mojoj Familiji, a ja sma ih sve posetio dok su oni bili Živi i svi su manje više imali istu priču samo su se variacije razlikovale, tak oda sam iznenadjen bio Cvijićevom knjigom i zbog toga sam napravio dublju analizu svega.
    Jednom prilikom sam posetio svoga prijatelja iz Užica i onda sam napravio istraživanje dok sam par dana bio kod njega. Prvo sam otvorio telfonski imenik i ustanovio da nema nikoga ko se preziva Ljubisavljevići time sam bio iznenadjen. Pronašo sma jednu familiju Ljubiavljević iz Požege i sa njima sam se naso na jednom druženju u Užicu i razmenili smo iskustva. Inače u Požegi već 7 generacija postoje samo 2 kuće, ni manja, a ni više. Ne verovatno. Oni su mi ispričali koj je njihov pradeda pričao sa tim Jakovm Ljubisavljevćem i ustanovili da nisu u srostvu, jer Ljubisavljevići iz Požege su došli iz Hercegovni u to vreme, što i ima smila.
    Takodje sam upoznao još jednog Ljubisavljevića iz okoline Užica , koji su se tu naselil još 60 god. Iz Kragujevca, znači nisu staro sedeoci.
    U Užičkoj Biblio teci sam dobio infomaciju, koja me je šokirala i ne znam da li je tačna, Odnosi se na onog na predka Jakoba Ljubisavljevića , za koga se kaže da se naselio iz Malog Mokrog Luga u Užice, Ne znam da li je ona osoba sa fotografije njihov neki rodjak.
    Sve u svem misterija ostaje, jer sa jedne strane imamo moj usmeno predanje koje se ne slaže sa knjigom Jovana Cvijića, a sa druge ja nisam baš sve proverio, valje bi nastaviti istraživanje poreskih knjiga i drugih stvari. Bilo bi dobro proveriti Fondu u Užicu i na kraju svega bi bilo najbolje kada bi svi Ljubisavljević napravili DNK test i on bi nam sigurno utvrdio da sa kime smo to u srostvu.

    Zahvaljujem se svim na strpljenju i ovim putem želim da se obratim nekim našim budućim potomcima. NJAVEĆI ZLOČIN NA SVIM SLOČINIMA JE ZABORAV!

    • Marko Ljubisavljevic

      Zanimljivo istraživanje. Cuo sam za pricu da je prezime moje familije dobilo naziv bas po Ljubisavu koji je dosao u beograd za vreme seobe srba. Inace moja familija bas dugo zivi ovde, nasli smo spomenik na Kumodraškom groblju koji datira iz 1845 +/- 20 godina. Takodje u dvorištu imam spomenik za koji se ne zna odakle je tu. Moze da se napipa 3 krsta, a po prici od cukun dede, koji je rodjen pre 1900te, jeste da je to neka nasa rodjaka (isto se prezivala Ljubisavljevic) koja je umrla od kolere, ali nije znao zasigurno da kaze.
      I jos jedna zanimljivost jeste da se za moju familiju vezuje turska rec, za koji ja nikako ne mogu povezati, DZAFER. I za to ime uglavnom znaju stariji ljudi, 80+. Po priči, to ime smo dobili od turaka, jer smo mnogo voleli da se bijemo sa njima.

      • Бојан Љубисављевић

        Здраво Марко,

        Уколико сам те разумео твоји су из Кумодража или Мокрог Луга?

        Ја сам од недавно постао члан “Порекло.рс” и направио DNK test. Такође сам претражио сву њихову архиву и откри неколико не вероватних података.

        Нажалост пошто су у мом случају спаљене црквене књиге, мора ћу да претражујем попис становништва за 1834 и 1863 и пореске књиге.

        Оно што сам највише открио из пописа погинулих и рањених из оба рата, а то је да су Љубисављевић, веома заступљено презиме у следећм подручјума
        И то у поприлично исто време:

        Косово и Метохија 》》》Одатле су одлазили ка Лесковац и том крају југо истоку или према Алексинцу/ Крушевцу.

        Измећу Краљева, Крагујевца и Чачка.у том потезу.

        Пожега и Ужице у мањој мери.

        Београд, Мокри Луг

        За Таково нисам пронашао никога.

        Стари Бановци и Вршац.

        Бегаљица, Дубока, Неменикуће, Околина Пожаревца (Тамо сам пронашао податак из 1734, да је Љубисављевић даривао Цркву.

        Убедљиво највећа фреквенција Љубисављевић у писаним траговима , је убедљивона следеће потезу:

        Од Јагодина до Параћина преко Појата и Хомоље са Петровом и околином. Ту сам пронашао толико податак и ту је епи центар писаних трагова. Не знам да ли смо сви у сроству, за неке постоји траг мењања презимена.

        • Бојан Љубисављевић

          Заборавих да ти напоменем,

          Да сам имао једног колегу горанца и он се презивао Џафери, не знам да ли ће ти то бити од помоћи.

          Имам предлог за све Љубисављевић, да направе профил на форуму и тамо можемо направити групу Љубисављевић и било би добро када би смо направили још неколико ДНК тестова.

          Марко која је ти је крсна слава?