Порекло презимена Љубинковић

23. фебруар 2012.

коментара: 30

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (30)

Одговорите

30 коментара

  1. Поштовани…,
    моја породица има презиме Љубинковић. Пореклом из Босне село Драгаљевац код Бијељине (средњи Драгаљевац). Оно што знам јесте да је мој деда Пантелија 1901. годиште. Мој прадеда Сранко око 1873. годиште. И мој чукун деда је Обрен (непоуздана информација).
    Ако неко зна порекло и дубље корене породице Љубинковић из средњег Драгаљевца, молим да ми помогне.
    Чедомир Љубинковић

  2. Небојша Новаковић

    У околини Бијељине сам пронашао две гране Љубинковића:

    – У Трњацима, где су пореклом из Требиња. Дошла су три брата: Василије, Лакета и Љубинко, од којих воде порекло Василићи, Лакетићи и Љубинковићи. Сви славе Ђурђевдан.

    – Бродац Доњи : Од три брата: Љубинка, Нестора и Лакете, који су доселили од Невесиња, воде порекло Љубинковићи, Несторовићи и Лакетићи, звани и Василићи. Сви славе Јовањдан.

    Видимо да се приче “поклапају”, па је сва прилика да је реч о једној истој грани Љубинковића, пореклом из Херцеговине.

    • Ljubinkoviceva

      u Brodac se iz Hercegovine doselio Ljubinko Gligorijevic. Imao je 3 sina Jovana, Milana i Marka, Jovan je cuveni jaduk Zeka Buljubasa, Milan je takodje bio u Hajducima, a Marko je u Brocu dobio 3 sina: Ljubinka, Laketu i Nestora. Tako su nastali Ljubinkovici, Laketici i Nestorovici.
      U Trnjacima je moj pradeda kupio zemlju i napravio kucu i mlin. Inace je rodjen u Brocu. Svim ljubinkovicima je slava Djurdjevdan.

  3. stojadin

    po prici moga dede branka ljubinkovici vode poreklo iz ljubinja u hercegovini pa su tokom vladavine turaka selidbom ,ta tri brata krenula jedan ka bosni ,jedan ka crnoj gori a treci ka srbiji.drugi se zbog nekih razloga iz crne gore uputio ka severu srbije.moj ogranak je od treceg brata ljubinka koji se naselio u okolini loznice i tu ostao da zivi do dana danasnjeg a i ovi prethodni primeri su okolina sve u hercegovini pa mislim da nisam daleko od istine o poreklu.

    • Sladjana

      Moj deda je bio Branko Ljubinkovic sve sto znam jeste da smo iz Hercegovine i da mi je drago da sam procitala ove komentare.Ziveo je u selu Runjani kod Loznice

      • Небојша Љубинковић

        Моји су такође из Руњана код Лознице, први за кога знам је Милош Љубинковић, па син му Љубинко, па његов син Владимир, па његови Милорад, Миодраг, Борисав, Љубинко, Десанка и Ангелина.
        Даље Милорадови Јовица, Сава и Љубинка (сада у Новом Саду) при чему сам ја Јовицин син Небојша и имам синове Михајла и Матију.
        Славимо Св. Архангела Михаила!

    • Ljubinković

      On je moj čukun deda

  4. J Ljubinkovic

    Pozdrav prezimenjaci,procitao sam vase komentare, da prica bude jos zanimljivija,poreklo Ljubinkovica da upravo to je bilo moje pitanje postavljeno mom dedi,posle toga mi je ispricao kratku pricu o tri brata ili cetiri koja su dosla iz Ljubica iz okoline Cacka u Petrovcic selo u danasnjem Sremu i tu postaju Ljubinkovici, to je prica koju mi je on ispricao.

    • andjela

      Zdravo,ja sam Andjela
      Zivim u petrovcicu i moje prezime je Ljubinkovic.Ponosim se svojim prezimenom i trenutno radim rad o istoriji mog prezimena pa ako neko zna jos koju zanimljivost o prezimenu ljubinkovic bilo bi mi drago da saznam jos po nesto😊

  5. Aleksandar

    Ljubinković, selo Brnjac u okoline Loznice, slava Aranđelovdan.

  6. Сава Љубинковић из Земуна, пореклом из Купинова и из Херцеговине, убијен је као таоц јула 1914 у Земуну.
    Слава: Свети Пантелејмон

    • branislava crnatovic

      volela bi da upoznam ljubinkovice iz Srema, Simanovci a koji slave sv. Pantelejmona.

      • Aleksandar Ljubinkovic

        Ja sam iz Simanovaca. Slavimo Sv. Pantelejmona 09.08..
        Znam pricu o tri brata. Jedan je imao toke, drugi siljkane i treci kane. Ja sam od tog brata sto je imao toke, pa mi je spic namet “Tokic”, a ostali su Siljkacevi i Kanini. Po toj prici koju sam cuo, jedan je brat otisao u Petrovcic, a drugi u Budjanovce, dok je ovaj moj predak ostao u Simanovcima i mi smo tu svi Ljubinkovici-Tokici.

        • branislava crnatovic rodjena ljubinkovic

          Aleksandre, cini mi se da smo rod.MojiLjubinkovici iz Simanovaca su “Tokici” i slave Sv.Pantelejmona 9 avgusta.
          Pradeda mi se zvao Petar , ozenjen Jelenom iz Petrovcica?, imao je troje dece , ja sam unuka najstarijeg sina Konstantina , koji je bio godinama ucitelj u Surcinu.Secam se da su nam dolazili rodjaci iz Simanovaca , Sava i Sreta.Nikad nisam bila u Simanovcima a rodjena i zivela mnogo godina u Zemunu gde su se moji nastanili posle dedine smrti 1934. godine.
          Odakle su Ljubinkovici pristigli u Srem , ne znam a volela bi jako da saznam.
          Pozdrav, Branislava

  7. Jelica

    Moji lJubiković ,tako kaž,stigli sa Čarnojevićem.Nastanili se u Sremu -Buđanovci.Bila tri brata Tanasije,Stanko i treći niko nije siguran šta se desilo ali po njegovoj ženi -zvali je Keca,pa nas imaTanasijini(to su moji)Stankovi i Kecini.Podelili se tako da je skoro cla jedna ulica-Pinkijeva,a inaće Vizič,kuča do kuće bili Ljubinković-Sada ne,jer tamo gde su bila ženska deca loza se ugasila.Što je interesantno,mi smo svi tamnoputi.U Bogatiću ima Ljubinković ali su plavi i dalje “čeprkam”po našem prezimenu i obradujem se kada nas ima-pozdrav!!!

  8. Jelica

    Zaboravila sam da napišem da slavimo krsnu slavu sv.Nikola.Pozdrav!!!

  9. Jelica

    Ima nas raznog profila,od zanatlija do intelektualaca i naravno paora,koji su to i do danas.Imali smo Aleksu Ljubinković ,bio poslanik u Skupštini za vreme kralja,a njegova ćerka(moja tetka)profesor na moskovskom univerzitetu -govorila više jezika(napustila zemlju inforbiro),onda Ljubinko Ljubinković ing hemije,pa Dragica prof hemije i biologije,Milenko u Mup-u,Ljubica ekonomista …ne mogu više da se setim.Moj otac Živan Dragomira Ljubinković bio je berberin -On i tetka Anka bili u Aušvicu.,stric Budimir Ljubinković obešen u Sr.Mitrovici a tetka Živka -ubile je ustaše i bacile u Jarčinu-kanal koji se uliva u Savu u selu Jarak-Srem.Stric Sreten bio željezničar a Ljubomir avio mehaničar!!!Tatina mama moja majka(baba)je od Mrkušića.Ja sam udata Bosnić-suprug dipl ing agronomije ,ćerka dipl ing tehnologije farmaceuskog inženjerstva i ja sada samo slikar.Gde god ko bio a nosio prezime Ljubinković i slavio neku drugu slavu zatreperim jer znam da su naši pra,pra oci bili svoji,a život kao život rasejao ih na sve strane.Živeli svi dugo i sa ponosom nosili naše prezime!!!

    • Jovank ljubinkovic

      JELICE JA SAM OD SAVE LJUBINKOVIC PINKIJEVA 49 VIZIC SOR, JAVI MI SE MOLIM TE NISMO SE CULE DAVNO BILO BI MI DRAGO DA SE CUJEMO EH KOLIKA NAM JE FAMILIJA ALI SVI VODE SVOJ ZIVOT NIKO NIKOG NEVIDJA PA BI MI BILO POSEBNO DRAGO DA SE JAVIS. POZDRAV JOVANKA NAZOVI ME 069711737. BAS ME ZANIMA NAS LOZA.

    • Goran Ljubinkovic

      Gdj.Jelice pokusavam da sklopim kockice svog porekla.Moj pok.deda Sava je iz Budjanovaca .Njegov otac je pog .u Bosni za vreme 2.Sv.rata zvao se Mitar,a njegov otac Tanasije.Slava nam je sv.Nikola.Ako moze rado bih stupio u kontakt sa vama.Unapred zahvalan.Goran Lj.

  10. Milan Ljubinković

    Jelice,i ja sam iz Pinkijeve ulice, čuvenog Vizića…Deda mi je bio Milan, pradeda Duško,a čukundeda Andrija… Pradeda je imao još dva brat,Slavka i Savu…A čukundeda je imao brata Pavla,zvanog Balja… Inače,moj otac se zvao Dušan,majka mi se zvala Smilja…Žalosno je to što nas je u ulici sve manje…Nekada je Ljubinkovića bilo pola šora… Pozdrav!