Poreklo prezimena Lukajić

22. februar 2012.

komentara: 5

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (5)

Odgovorite

5 komentara

  1. Prezime Lukajić postoji u selu Krmine,selu Saračica opština Banja Luka te u selima Petoševci,Glamočani i Trn opština Laktaši.Svima nam je postojbina selo Rore kod Glamoča .gdje i sada živi najviše Lukajića. Lukajići u Krminama,Petoševcima,Glamočanima i Trnu slave slavu Vaskrsenje Lazarevo dok svi ostali slave Miholjdan.Pretpostavka je da je došlo do promjene slave zbog preseljenja i uzimanja slave novog kućišta.

  2. Milorad Bogdanović

    Dane, pa ne bi se baš tako moglo reći za Lukajiće.

    U Rorama slave Aranđelovdan (21.11), Lazarevu subotu samo u parohiji Krmine, a Mijoljdan (12.10) slavi najviše Lukajića: parohiji Bistrica i Rebrovac (BL), Junuzovci (Gradiška) i parohija Ključ.
    Posjeti našu Digitalnu biblioteku i Šematizam d/b za 1882 godinu https://docs.google.com/file/d/0B3ma9plMXxAEbHQxWUNSdHJTaXc/edit, i upoznaćeš malo više svoje Lukajiće. Nisu baš “priče iz naroda” vavjek iste.

  3. Boris Lukajić

    Milorade, niste u pravu, a nije ni sve što piše baš najtačnije. Čini mi se da se u ovoj Digitalnoj biblioteci potkrala greška. Živim u Glamoču, a porijeklom sam iz Rora, i to 100% rorčanin, otac od Lukajića, a majka od Kostadinovića. I 100% znam da Lukajići, Kostadinovići i Jamadžije iz Rora slave isključivo Miholjdan.

  4. U knjizi ,,Unac,,od Petra Radjenovića piše da su Lukajići,Kostadinovići,Papići,Jamadžije i Jakovljevići prije bili Milašinovići,slava Sveti Kirjak Otšelnik.

  5. Lukajić Dragan

    Lukajići iz sela Bistrica okolina Banjaluke žive na toj pozicija od negdje 1860-e godine kada su se tu doselili iz sela Rore,Glamoč.Krsna slava je Kirijak Otšelnik-Miholjdan,trenutno selo broji 50-ak stanovnika od kojih je puno dece,”vikendaša” ima još 20-ak.Ja imam 53 godine i četvrta sam generacija koja je rođena tu,čukundjeda Todor Lukajić rođen je u Rorama.