Poreklo prezimena Lazić

22. februar 2012.

komentara: 178

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (178)

Odgovorite

178 komentara

  1. Stefan Lazic

    Moji Lazići su iz okoline Rogatice. Slavimo Svetog Nikolu. Prema predanju moji preci su se prezivali Nikolić i potiču iz Crne Gore od Šavnika, selo Nikolići. U Rogatici trenutno živi nekoliko porodica Lazića. Ostali su se raselili redom u Mladenovac, Čačak, Pančevo…

  2. Poštovani,

    Da li mi možete odgovoriti koji su najraniji korijeni porodice Lazić. Slava mi je Đurđevdan. Živim od rođenja u Bosni u Doboju. Otac mi je pitao sveštenika koji su naši najraniji tragovi, i on mu je rekao da potičemo iz Pećke Patrijaršije. Dotle dopire crkvena potraga, zapisi o mom prezimenu i precima. Međutim drug mi reče da u Crnoj Gori ima Lazića koji slave Đurđevdan. Plemena su uskočkog – uskoci. Dakle, šta je sa onom pričom da naše srpsko najranije porijeklo na ovim prostorima potiče iz Crne Gore. Zanima me ta priča i gdje na Balkanu je prezime Lazić najstarije, tačnije gdje smo se prvi put na Balkanu pojavili – Lazići a da slave Đurđevdan. A naravno ako možete i raniji period i reguju (državu, mjesto), da navedete odakle naj, najranije potičemo. Bio bih vam jako zahvalan na odgovoru.

    Lazić Momčilo
    74000 Doboj,
    RS, Bosna i Hercegovina.

    • Branko Todorović

      Zemljače, ne znam kada to imali priliku čuti od sveštenika da ste poreklom iz Pećke Patrijaršije, ali taj podatak je sve samo ne dobar. Pećka partijaršija je manastir, tj. kompleks crkava nedaleko od Peći u Metohiji, i tamo su uglavnom nastanjeni kaluđeri. Pri tom, čisto sumnjam da je u crkvenim knjigama mogao biti tako zaveden podatak, te bi u svakom slučaju valjalo otići nekom prilikom ponovo u crkvu, i tražiti uvid u crkvene knjige (to su matične knjige rođenih, umrlih, venčanih, i eventualno popisi – ne verujem da Doboj ima popise starije od kraja 19. veka).

      Inače, Lazić je prezime patronimičkog porekla, i Lazića ima mnogo i nisu svi srodni, čak ni ista slava ne mora da znači isti rod.

      Ono što biste trebali pre svega da utvrdite, jeste do kada vi sad znate svoju mušku liniju (otac, deda, pradeda…), gde su i kada rođeni svi ti ljudi, pretpostavljam da nisu svi rođeni u Doboju, već negde u njegovoj okolini, a možda i negde dalje. Kad to utvrdite, javite se, pa ćemo pogledati može li se šta preciznije naći.

      Inače, za dalje poreklo uglavnom se pokazalo najboljim rešenjem genetička analiza roda, na osnovu koje se utvrdi srodnost sa drugim porodicama, i eventualno locira geografsko i plemensko poreklo.

      Eto, kad se javite, stojim na raspolaganju da pomognem, ali bez onih podataka ne mogu. 🙂

      S poštovanjem,
      Defendor

      • Nikola Lazic

        Ja sam iz Azanje kod Smederevske Palanke, rodjen 1994. Radim porodično stablo i našao sam svog pretka Radojka Lazića rodjenog 1823. od oca Jovana Lazica rodjenog 1803. poreklom iz Hercegovine. O Radojku i potomcima sam našao apsolutno sve, ali ne mogu ništa naći o Jovanu i njegovim precima. U popisu stanovništva 1863. našao sam Radojka Lazića i majku mu Stanicu koja je tada imala 60. godina, otac Jovan je ili umro ili poginuo i ne znam da li je Radojko došao u Azanju pre smrti oca ili sa ocem. Slava Djurdjic. Ako neko ima neku informaciju nek napiše.

      • jovan

        Ja sam takodje cuo da moja familija potice od pecke patrijarsije a onda za vreme seobe otisli u rumuniju pa backu pa pre 100 god u srem gde smo i danas. Slavimo sv. Jovana

    • Maja Lazic

      Lazici iz okoline Ljubovije u Zapadnoj Srbiji takodje slave Djurdjevdan. Selili su se kroz iz Hercegovine kroz Bosnu aka zapadnoj Srbiji, a najdalje smo saznali da su dosli iz Hercegovine gde su primili Djurdjevdan slavu.
      Lazici iz Zapadne Srbije nemaju korene u Peci.

      • Dejan Lazić

        Mi nikakve veze sa Pećkom patrijaršijom nemamo Jedin veza sa Kosovom i Metohijom Lazića iz Rađevine je ta što smo 7 glava sa Vitezom Rađom na kosovu ostavili
        tri imena tih junaka znam Andrijaš i Nikolaje Dragoslav jer po njima moji stričevi imena nose
        Slavimo Đurđevdan i Starosedeoci smo u Kostajniku u Petrića mali
        Staro kumstvo su nam Vasiljevići oni su poreklom Pivljaci

    • Slobodan

      Pozdrav rođak i ja sam Lazić porijeklom iz selaGornji Biljani opština ključ,i mi slavimo Đurđevdan…svako dobro živ bio….

    • Suzana Lazić

      Poštovani mon deda tatin tata se zvao Momčilo Lazić a baba mi se zo e Miroslava Lazić a tata mi se zove Siniša Lazić a mama Sanja Lazić moj deda ima veze sa Bugarskom jer mu je mama rođena u Bugarskoj slavimo Svetog Jovana

    • Suzana Lazić

      Poštovani moj deda tatin tata se zvao Momčilo Lazić a baba mi se zove Miroslava Lazić a tata mi se zove Siniša Lazić a mama Sanja Lazić moj deda ima veze sa Bugarskom jer mu je mama rođena u Bugarskoj slavimo Svetog Jovana

  3. Nikola Lazic

    Ja sam Nikola Lazic iz Azanje kod Smederevske Palanke, rodjen 1994. Pravim porodicno stablo. Nasao sam da se moj predak Radojko Lazic rodjen 1823. nastanio u Azanji i da je njegov otac Jovan Lazic rodjen 1803. poreklom iz Hercegovine. Pokusavam da nadjem nesto o tom Jovanu Lazicu i pocetku stabla. O Radojku i potomcima sam sve nasao. Slavimo Djurdjic. Ako neko ima neku informaciju neka napise

    • Nikola,
      Moje prezime je isto Lazić, slavim Đurđic, rodom sam iz sela Donja Ljuboviđa, Ljubovija, prema podatcima do koji sam ja došao potičemo iz sela Gornja Orovica, Opština Ljubovija a pre toga smo živeli u Grčiću, opština Ljubovija i ovo prezime vuče poreklo od Jovanovića i svi Jovanovići slave Đurđic. Svi Jovanovići vuku poreklo od grčkog sveštenika koji se doselio iz mesta Kostur, Grčka Makedonija. Koliko je to tačno pročitaj u knjizi Sokolska nahija. Pozdrav.

    • Marian wagner

      Hello, I am looking for a great grandfather family tree and his name was Nikola Kirjakovic. He married Vukosava Lazić. I know very little but she was from Lacarak. Any relation?

  4. Nedjo Lazic

    Lazici selo Potocari opština Srebrenica. Slavimo sv. JOVANA. Verovatno smo negde iz Hercegovine davno dosli ili smo starosedeoci. Ima nas u Beogradu…Zenici…Loznici…N.Pazovi familije. Praded Filip ded Pero itd

  5. Slobodan Lazic

    Ja sam Lazic iz Kozarske Dubice selo Vlaskovci slavimo Arandjelovdan

    • Zoran Lazić

      Ja sam iz Kozarske Dubice selo Kadin Jelovac(ispod manastira Moštanica) slavim Aranđelovdan

      • Radovan Lazić

        Zdravo Zorane
        Ja sam Radovan Lazić, okolina Bratunca. Koliko znam o našem poreklu od mog oca pradeda se doselio negde iz Hercegovine, okolina Trebinja. Slavimo Svetog Nikolu. Tu slavu je uzeo taj koji se doselio, a u Hercegovini su slavili svetog Arhangela Mihaila. I mi to preslavljamo.

  6. Ivan Lazić

    Lazići sa Kosova, selo Sopino, slavimo slavu Sv.Nikole, deda mi je bio Petar, njegov otac se zvao Laza. Ako neko zna više o našem poreklu nek napiše. Pozdrav

  7. Poštovani,
    Zanima me da li znate nešto o poreklu Lazića iz sela Stragari pored Velike Drenove, opština Trstenik.
    Pradeda mi se bavio opančarstvom, kao i njegov otac pre njega, moj čukundeda.
    Slavimo Lazarevu subotu (Vrbicu).
    Pozdrav

  8. Ljupka Lazić

    Moj deda (1932.g) je iz sela Ba (Bah) i naša krsna slava je Aranđelovdan

  9. Bratislav Lazić

    Pozdrav,
    Moja familija je porijeklom iz sela Brnjica, Gornja Višća, Živinice, Tuzlanski kanton, Bih.
    Slavimo sv. NIKOLU
    Jedne prilike sam pričao sa djedom (1915 godište) i on pamti svoje djetinjstvo u tom selu, a nije znao reći šta više o istoriji.

  10. Dušan Lazić

    Pozdrav, da li neko zna porijeklo Lazića sa Podgore(Majevica, opština Lipare) slavimo Sv. Vasilija Velikog? Hvala