Poreklo prezimena Kanjevac

21. februar 2012.

komentara: 1

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Antonije Bubanja je bio stariji Petrov sin. Živio je na Brzavi. Imao je tri sina: Luku, Sima i Petra. Luka je poginuo u ratu – ostala mu je mlada žena i troje djece (Nikola, Dmitar i Antonije). Turci su imali karaulu na Brzavi i dolazili su kod udovice i noćivali. Antonije to poniženje nije mogao da trpi, pa je nekako nagovorio bega da raspusti stražu, a on da bude njegov gost na večeri; u toku noći Antonije je i ubio bega.
    Antonijeva svastika je živjela na Bjelicama – odmah su, iz istih stopa, pošli tamo da se sklone. Kada su Turci sjutradan došli u Bubanje i zatekli mrtvog bega, zapalili su selo. Bilo je to zlo vrijeme, i u Bjelicama nijesu smjeli da kažu da su Bubanje. Antonijeva žena je sinove poslala u Kanje. Imala je gutu (grbu) na leđima; kada bi u Bjelicama Lukinu djecu pitali čiji su, odgovarali su – baba Gute. Prilikom popisa ovu porodicu su upisali kao Gutić Matica Gutića su Bjelice. Najviše ih ima u Bijelom Polju.
    Simo se odselio u Kanjevinu, a Petar se preslio u Stup gdje je uzeo prezime Kanjevac. Simovi potomci su se nastanili u Guči; nastavili su da slave sv. Alimpija. (Branko Jokić Kanjevce pogrešno veže za Petroviće iz Velike. Sasvim je jasno da su Kanjevce, okolni seljani po Petru nazivali i Petrovići).