Качар

21. фебруара 2012.

коментара: 12

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (12)

Одговорите

12 коментара

 1. Дијана Качар

  Поштовани,
  надам се да ћете ми помоћи да сазнам више о Качарима. Крсна слава је Св. Никола.Очеви преци су живјели у околини Петровца (село Дринићи и још пар села)- Чула сам да неки Качари живе и у Санском Мосту, али ми је отац рекао да нисмо у сродству.Сјећам се да је мој стриц Светко Качар својевремено истраживао поријекло презимена.Податке нема нико од нас, највјероватније су загубљени у току рата.
  Свака помоћ би ми добро дошла,
  захваљујем

  • Kacar

   Postovana,
   Prvi tragovi o Kačarima govore da su zivjeli na području planine Kozjak u zaledju Splita. Iz nepoznatih razloga kreće njihova migracija na sjever. Tako dolaze do Glamoča i Bosanskog Petrovca, Sipova i Jezera. Jedan manji dio Kačara je u Glamoču prešao na Islam. Potomci tih Kacara su emigrirali u Sandzak. Kacari koji su dosli u Sipovo su prvi naselili južni dio Sipova. Visoravan gdje su napravili prvo naselje nazvana je Kozjak po Splitskom Kozjaku, a naselje je dobilo ime Kačari. Poslije seljenja iz Dalmacije u Bosnu krece i njihova migracija ka istoku ka Vojvodini.
   To je ono sto ja znam.
   S postovanjem,
   R Kacar

 2. Слободан Зрнић

  Тешко да су дошли са подручја Козјака код Сплита. Сигурно је то једна од честих погрешних конструкција сеоба у прошлости, само на основу сличног или истог географског појма.

  • kacar

   Nije tesko jer je to predanje koje je meni ostavio otac,a njemu njegov otac. Nisu tako davno doselili a evo imena oceva: Rade,Gojko, Krstan, Simo, Pane, Nikoša. Nikoša je krenuo sa Kozjaka.
   Pozdrav

   • DK

    Poštovani,
    ja sam Kačar iz Novog Pazara, gdje ke rođen i moj otac i djed (koji na žalost odavno nisu živi).
    Predanja o porijeklu porodice, koja sam ja čuo od svojeg oca, su naj sličnija sa ovim što si ti napisao. Tražio sam po internetu nesto preciznije podatke, koji se podudaraju sa ovim predanjem, ali nisam nista našao. Da li si ti sta novo u medjuvremenu saznao?

    • Kacar

     Vodite poreklo od Krakovica iz Kuca.Presli ste na islam sredinom 18 veka .Prilikom prelaska na islam prezivali ste se Zahirovic.Poreklom ste od Pravoslavnih Krakovica,a to je oblast gde je dolazilo do mesanja Srpskog i Albanskog malisorskog stanovnistva.Zato postoji zabluda u stanovnistvu Sandzaka o Albanskom poreklu.Ogroman deo tog stanovnistva je Srpskog etnickog porekla oko 90 posto,dok 10 posto ima tacno Albansko poreklo,kao naprimjer Ugnjanin.

 3. Mirko Tomic

  Tražim poreklo imena Tomic i Kacar, dali je moguće saznati poreklo naših predaka?

 4. Dadada

  Zna li sta o kacarima kod visegrada, borike selo osovo

 5. Mirko Kačar

  Pozdrav
  Samo da podelim sa vama da Kačara ima i na Baniji,selo Drenovac Banski odakle sam ja.
  Neznam odakle potiču moji i kad su naselili ovaj kraj al bi volio saznati nesto vise o tome.
  Puno pozdrava
  Mirko

 6. Kacar

  Postovani Kacari ovim putem cu vas preneti saznanja o Kacarima opstina Sipovo
  Poreklom su od starina od Trebinjskih Milicevica.Sele se pocetkom 18 veka za Grahova,a posle kraceg zadrzavanja se sele u Sipovo,tacnije na tri lokacje.Oraovica,Sarici i Perucica.Slave vecinom svetog Nikolu,dok su Kacari u Perucici poceli da slave Arandjelovdan.U sipovu zivi jos 3ß porodica,a dosta ih se iselilo za Novi Sad i Beograd

 7. Milan Kacar

  Ja sam Milan Kacar i dolazim iz Sipova. Po prici moga oca Sime, Kacari su dosli iz Petrovca u Sipovo, tj. na selo Kozile (Rastik) pa se onda spustaju na Oravicu gdje i danas ima Kacara i onda kasnije u Sipovo. Ono sto je intreresantno jeste da je cini mi se Luka Kacar prodao veliki broj volova za luke tj.zemlju u Sipovo gdje dan danas nas ima. Ukoliko imate jos neke info rado bih saznao o Kacarima.

  • KacarR

   Pozdrav Pijaja!
   Mozda se do vise informacija o Kacarima moze doci u Beckim arhivima. Vodili su evidencije poslije aneksije Bosne i Hercegovine. Pokusaj naci nesto, sada kada si u Austriji. Ako saznas nesto vise podijeli sa ostalima zainteresovanim stranama ovde na forumu.
   Pozdrav