Качар Reviewed by Momizat on . Rating:
You Are Here: Home » Презимена » Качар

Качар


Коментари (10)

 • Дијана Качар

  Поштовани,
  надам се да ћете ми помоћи да сазнам више о Качарима. Крсна слава је Св. Никола.Очеви преци су живјели у околини Петровца (село Дринићи и још пар села)- Чула сам да неки Качари живе и у Санском Мосту, али ми је отац рекао да нисмо у сродству.Сјећам се да је мој стриц Светко Качар својевремено истраживао поријекло презимена.Податке нема нико од нас, највјероватније су загубљени у току рата.
  Свака помоћ би ми добро дошла,
  захваљујем

  Одговори
  • Kacar

   Postovana,
   Prvi tragovi o Kačarima govore da su zivjeli na području planine Kozjak u zaledju Splita. Iz nepoznatih razloga kreće njihova migracija na sjever. Tako dolaze do Glamoča i Bosanskog Petrovca, Sipova i Jezera. Jedan manji dio Kačara je u Glamoču prešao na Islam. Potomci tih Kacara su emigrirali u Sandzak. Kacari koji su dosli u Sipovo su prvi naselili južni dio Sipova. Visoravan gdje su napravili prvo naselje nazvana je Kozjak po Splitskom Kozjaku, a naselje je dobilo ime Kačari. Poslije seljenja iz Dalmacije u Bosnu krece i njihova migracija ka istoku ka Vojvodini.
   To je ono sto ja znam.
   S postovanjem,
   R Kacar

   Одговори
 • Слободан Зрнић

  Тешко да су дошли са подручја Козјака код Сплита. Сигурно је то једна од честих погрешних конструкција сеоба у прошлости, само на основу сличног или истог географског појма.

  Одговори
  • kacar

   Nije tesko jer je to predanje koje je meni ostavio otac,a njemu njegov otac. Nisu tako davno doselili a evo imena oceva: Rade,Gojko, Krstan, Simo, Pane, Nikoša. Nikoša je krenuo sa Kozjaka.
   Pozdrav

   Одговори
   • DK

    Poštovani,
    ja sam Kačar iz Novog Pazara, gdje ke rođen i moj otac i djed (koji na žalost odavno nisu živi).
    Predanja o porijeklu porodice, koja sam ja čuo od svojeg oca, su naj sličnija sa ovim što si ti napisao. Tražio sam po internetu nesto preciznije podatke, koji se podudaraju sa ovim predanjem, ali nisam nista našao. Da li si ti sta novo u medjuvremenu saznao?

    Одговори
    • Kacar

     Vodite poreklo od Krakovica iz Kuca.Presli ste na islam sredinom 18 veka .Prilikom prelaska na islam prezivali ste se Zahirovic.Poreklom ste od Pravoslavnih Krakovica,a to je oblast gde je dolazilo do mesanja Srpskog i Albanskog malisorskog stanovnistva.Zato postoji zabluda u stanovnistvu Sandzaka o Albanskom poreklu.Ogroman deo tog stanovnistva je Srpskog etnickog porekla oko 90 posto,dok 10 posto ima tacno Albansko poreklo,kao naprimjer Ugnjanin.

     Одговори
 • Mirko Tomic

  Tražim poreklo imena Tomic i Kacar, dali je moguće saznati poreklo naših predaka?

  Одговори
 • Dadada

  Zna li sta o kacarima kod visegrada, borike selo osovo

  Одговори
 • Mirko Kačar

  Pozdrav
  Samo da podelim sa vama da Kačara ima i na Baniji,selo Drenovac Banski odakle sam ja.
  Neznam odakle potiču moji i kad su naselili ovaj kraj al bi volio saznati nesto vise o tome.
  Puno pozdrava
  Mirko

  Одговори
 • Kacar

  Postovani Kacari ovim putem cu vas preneti saznanja o Kacarima opstina Sipovo
  Poreklom su od starina od Trebinjskih Milicevica.Sele se pocetkom 18 veka za Grahova,a posle kraceg zadrzavanja se sele u Sipovo,tacnije na tri lokacje.Oraovica,Sarici i Perucica.Slave vecinom svetog Nikolu,dok su Kacari u Perucici poceli da slave Arandjelovdan.U sipovu zivi jos 3ß porodica,a dosta ih se iselilo za Novi Sad i Beograd

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top