Poreklo prezimena Kujundžić

20. februara 2012.

komentara: 5

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’, Lole Ribara 48, Beograd

KUJUNDŽIĆI

(žive na Previšu i u Gornjoj Bukovici)

Kujundžići su ogranak bratstva Lazarevića, a sadašnje prezime su dobili po Gašu Lazareviću-Kujundžiji, Lazarevići su se razgranali, pored Kujundžića, i na Grkojeviće i Radovanoviće. Od ovih Lazarevića je i pop Luka Lazarević, vojvoda iz Prvog srpskog ustanka. Preci Luke Lazarevića davno su se odselili iz Drobnjaka u mačvanski kraj i naselili se u Svileuvi kod Šapca.

Gašo Lazarević-Kujundžić imao je sinove Manojla i Andriju. Andrija je imao sinove Arsenija, Iliju i popa Atanasija. Ilija je imao Teodora, Gavrila i Filipa; Teodor Luku, a Luka Đuricu, Jovana i Pinja. Pinjo se odselio u Užice i njegovi se potomci prozovu Lučići.

Arsenije Andrijin imao je sina Jovana, koji je bio pop, ugledan domaćin i plemenik i dobar junak. Njega je 1806. godine odveo u taoce Sulejman-paša Skopljak, u Jajce, odakle je ovaj pobjegao. Pop Jovan je imao sinove Moja i popa Arsenija. Mojo je imao sinove Sava i Vasilija. Popa Arsenija je nehotice ubio Savikan Memedović, pa je, na intervenciju vladike Petra I, došlo do pomirenja između Memedovića i Kujundžića. Pop Arsenije je imao sinove Mihaila i Andriju; oba su bili popovi. Mihailo nije imao potomstva, a iza Andrije je ostala žena Ruža sa dva sina, Stevanom i Jovanom, koji se po majci Ruži prozovu Ružići. Kujundžića ima na Kosovu u mjestu Srbici, gdje su se 1922. godine doselili Miro Mijatov i Matija i Sava Đuričini.

Ovo bratstvo je plemenu davalo istaknute ljude koji su se isticali u mnogim bojevima što su ih Drobnjaci vodili.

Ogranci ovog bratstva su Ružići, Šećerovići i Kostići.

Slave Aranđelovdan, a prislužuju Đurđevdan.

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo poeijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

(prema knjizi Rista Milićevića “Hercegovačka prezimena”)

KUJUNDŽIĆ (p). u Bobovištima (Površ. Trebinje). Starinom su iz Drobnjaka u Crnoj Gori, od porodice Cerovića. Jedno su bratstvo sa Ćeranićima i Perovićima u istom selu. Slave Đurđevdan. Kujundžića ima i u Čelebićima (Konjic).

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (5)

Odgovorite

5 komentara

 1. Kujundžić Nikola

  Poštovani admini sajta, želeo bih da Vas pitam odakle smo onda mi Kujundžići iz Užica? Ako je po ovim podatcima Piljo došao i nastali Lučići. Ja nemam ideju onda odakle su došli ovi “moji” Kujundžići, znam do mog čukundede da su ovde iz okoline Užica zaseoci “Buar” i “Čakovina”. Pradeda mi je bio u logoru u Nemačkoj za vreme 2 svetskog rata, preživeo je zahvaljujući tome što je bio šuster(obućar).

  Veliki pozdrav,
  Nikola

  • Branko Todorović

   Možda ste od nekog njegovog potomka koji je zadržao staro prezime, čega je bilo, a možda ste i neki sasvim drugi Kujundžići.

   Koja vam je krsna slava?

  • nedeljko kujundžić

   Kujundžići o kojima pišeš sa Buara tj Duboko ka Jelovoj Gori su sa Grahova Crna Gora. Ili kao sto je moj pradeda po dedinom svedocenju govorio sa granice C. G. i Hercegovine. Sredinom 19v.je tu zaista bila granica. Slave Sv. Stevana., a imaš te podatke i u delu Užička Crna Gora Lj. Pavlović. Rodjace pozz.

 2. Vojislav Ananić

  KUJUNDŽIĆ (p). u Bobovištima (Površ, Trebinje). Starinom su iz Drobnjaka u Crnoj Gori, od porodice Cerovića. Jedno su bratstvo sa Ćeranićima i Perovićima u istom selu. Slave Đurđevdan (75:1223). Kujundžića ima i u Čelebićima (Konjic). U ovom selu rođen je narodni heroj Maksim Kujundžić (1923-1944), komandant 1. bataljona 14. hercegovačke omladinske brigade. Isticao se ličnom hrabrošću i komandantskom sposobnošću. Poginuo je na Vilenjaku kod Nevesinja, 13. novembra 1944. godine. 

  Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

 3. Vladimir Kujundzic

  Kujundzici su starosedeoci sela Prijevor kod Cacka, u Prijevoru ima 25 domacinstava Kujundzica.