Порекло презимена Кујунџић

20. фебруара 2012.

коментара: 8

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’, Лоле Рибара 48, Београд

КУЈУНЏИЋИ

(живе на Превишу и у Горњој Буковици)

Кујунџићи су огранак братства Лазаревића, а садашње презиме су добили по Гашу Лазаревићу-Кујунџији, Лазаревићи су се разгранали, поред Кујунџића, и на Гркојевиће и Радовановиће. Од ових Лазаревића је и поп Лука Лазаревић, војвода из Првог српског устанка. Преци Луке Лазаревића давно су се одселили из Дробњака у мачвански крај и населили се у Свилеуви код Шапца.

Гашо Лазаревић-Кујунџић имао је синове Манојла и Андрију. Андрија је имао синове Арсенија, Илију и попа Атанасија. Илија је имао Теодора, Гаврила и Филипа; Теодор Луку, а Лука Ђурицу, Јована и Пиња. Пињо се одселио у Ужице и његови се потомци прозову Лучићи.

Арсеније Андријин имао је сина Јована, који је био поп, угледан домаћин и племеник и добар јунак. Њега је 1806. године одвео у таоце Сулејман-паша Скопљак, у Јајце, одакле је овај побјегао. Поп Јован је имао синове Моја и попа Арсенија. Мојо је имао синове Сава и Василија. Попа Арсенија је нехотице убио Савикан Мемедовић, па је, на интервенцију владике Петра I, дошло до помирења између Мемедовића и Кујунџића. Поп Арсеније је имао синове Михаила и Андрију; оба су били попови. Михаило није имао потомства, а иза Андрије је остала жена Ружа са два сина, Стеваном и Јованом, који се по мајци Ружи прозову Ружићи. Кујунџића има на Косову у мјесту Србици, гдје су се 1922. године доселили Миро Мијатов и Матија и Сава Ђуричини.

Ово братство је племену давало истакнуте људе који су се истицали у многим бојевима што су их Дробњаци водили.

Огранци овог братства су Ружићи, Шећеровићи и Костићи.

Славе Аранђеловдан, а прислужују Ђурђевдан.

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поеијекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

(према књизи Риста Милићевића “Херцеговачка презимена”)

КУЈУНЏИЋ (п). у Бобовиштима (Површ. Требиње). Старином су из Дробњака у Црној Гори, од породице Церовића. Једно су братство са Ћеранићима и Перовићима у истом селу. Славе Ђурђевдан. Кујунџића има и у Челебићима (Коњиц).

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (8)

Одговорите

8 коментара

 1. Кујунџић Никола

  Поштовани админи сајта, желео бих да Вас питам одакле смо онда ми Кујунџићи из Ужица? Ако је по овим податцима Пиљо дошао и настали Лучићи. Ја немам идеју онда одакле су дошли ови “моји” Кујунџићи, знам до мог чукундеде да су овде из околине Ужица засеоци “Буар” и “Чаковина”. Прадеда ми је био у логору у Немачкој за време 2 светског рата, преживео је захваљујући томе што је био шустер(обућар).

  Велики поздрав,
  Никола

  • Бранко Тодоровић

   Можда сте од неког његовог потомка који је задржао старо презиме, чега је било, а можда сте и неки сасвим други Кујунџићи.

   Која вам је крсна слава?

  • nedeljko kujundžić

   Kujundžići o kojima pišeš sa Buara tj Duboko ka Jelovoj Gori su sa Grahova Crna Gora. Ili kao sto je moj pradeda po dedinom svedocenju govorio sa granice C. G. i Hercegovine. Sredinom 19v.je tu zaista bila granica. Slave Sv. Stevana., a imaš te podatke i u delu Užička Crna Gora Lj. Pavlović. Rodjace pozz.

  • Kujundzic Vanja Gornja Bukovica Savnik

   Postovani Nikola,
   Tvoji preci su se kod nas stalno prezivali kao i mi ostali ali su ih zvali
   Lucici ,nas Stanici…i slicno.
   U nasem selu (do naseg imanja) se nalaze zidine kuca i drugih objekata Vasih Lucica a postoji i cesma .Ta cesma se i danas zove cesma Lucica (neko je istina redje zove i manastirlija) i poznata je po ljekovitosti jer izbija iz bijele gline…
   Puno rodjackih pozdrava od Vanje Kijundzica

 2. Војислав Ананић

  КУЈУНЏИЋ (п). у Бобовиштима (Површ, Требиње). Старином су из Дробњака у Црној Гори, од породице Церовића. Једно су братство са Ћеранићима и Перовићима у истом селу. Славе Ђурђевдан (75:1223). Кујунџића има и у Челебићима (Коњиц). У овом селу рођен је народни херој Максим Кујунџић (1923-1944), командант 1. батаљона 14. херцеговачке омладинске бригаде. Истицао се личном храброшћу и командантском способношћу. Погинуо је на Вилењаку код Невесиња, 13. новембра 1944. године. 

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

 3. Vladimir Kujundzic

  Kujundzici su starosedeoci sela Prijevor kod Cacka, u Prijevoru ima 25 domacinstava Kujundzica.