Порекло презимена Костић

19. фебруар 2012.

коментара: 114

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ КОСТИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Костић

Хаплогрупа: E1b род В

Порекло: Александровац, Србија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

Костић

Хаплогрупа: I2a

Порекло: Смријечно, Пива, Црна Гора

Крсна слава: Илиндан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

(према књизи Херцеговачка презимена, Риста Милићевића)

КОСТИЋ (п). у Колешком (Невесиње) и Љубињу. У Колешком су поријеклом из Риђана у Црној Гори. Око 1810. године “побјегли су од зулума и дуго су лутали док се нису смирили у Колешку”. У Љубиње су доселили из Загоре (Требиње). Славе Ђурђевдан.

________________

КОСТИЋИ (који живе у Београду и Никшићу)

Костићи су од Косте Кујунџића, званог Коста Брко. Коста је био син Томе Антонијева. Одселио се у Пљевља, гдје се бавио трговином. Имао је синове Риста, Јака и Пера. Од Риста и Јака није остало потомства, а Перови потомци живе у Никшићу и Београду.

Славе Аранђеловдан.

________________

КОСТИЋИ су потомци Косте Кујунџића са Превиша, који су се доселили у Пљевља, одакле се један њихов потомак одсели у Београд, а један у Никшић.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997. (страна ), приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Коментари (114)

Одговорите

114 коментара

  1. Презимена-фамилије у Шумадији, Костић.
    Према књизи „Етнолошка грађа о Шумадинцима“академика Јована Ердељановића, прво постхумно издање 1948. године – последње издање Службени Гласник и САНУ – Едиција „Корени“ 2011. године у склопу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“.

    -Белосавци
    -Букуровац
    -Водице
    -Горње Јарушнице
    -Доње Јарушнице
    -Марковац

  2. dosta

    prezivam se kostic ,cukun deda zvao mi se zafir ,pradeda vasa ,deda djordje a otac velibor ziveli su u mogili na kosovo interesuje me poreklo slave sv vasilije veliki

  3. Ja sam takodje jedan od Kostica koji potice iz sela pored Kragujevca jos mozda 200 god pre Solunskog fronta.
    Naime selo pored Kragujevca sezove Vlakca i to je nesto najdalje sto znam o mojoj porodici odakle potice.Ti potomci odakle su dosli to zaista ne znam….
    Dakle, krvno najblize smo povezani porodicno sa prezimenom Radic koji poticu iz istog sela.
    Moja porodica je nekih 100 godina u Lajkovcu gde se porodica prosirila na Beograd i van Srbije.
    Kostici,Borici i jos jedno prezime koje sam zaboravio slavi Sv.Kuzmana i Damnjana Sv Vrace!
    Sretao sam dosta Kostica ali nikoga sa istom slavom.Ako ima neko od Kostica koji slave Vrace neka se jave 🙂 Pozdrav

    • Slobodanka

      Postovanje….ja sam devojacko Kostic,moji su iz Skipovca,u blizini Modrice,ili ti Doboja .dakle Bosna.Slavimo vrace Kuzmu i Damjana.Otac je se dodelio pre pedeset god. u srem,a stricevi u BG..
      Otac Dusan,deda u crkvi krsten kao Laza,a u opstini Cviko ili ti Cvikan.Stricevi-Sava,Boro,Zivko,i tetka Stojanka,baba Stana.Papiri zavedeni njihovi u Gracanici kod Doboja….da li neko nesto zna

  4. Фамилије-презимена Костић по местима живљења. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Соколска нахија“.

    -Цулине
    -Црнча
    -Узовница
    -Читлук
    -Горња Љубовиђа
    -Царина (Гавриловићи)
    -Пилица (Камберовићи)
    -Заовине (Ђурићи)
    -Костојевићи

  5. kosta

    Postovani,

    Moja porodica se preziva Kostic, poreklom je iz sela Ravna Dubrava – opstina Gadzin Han (Zaplanje). Slavimo Svetog Jovana. To je velika porodica iz tog sela. Da li nesto vise znate o tome?

    Hvala upared.

    • Milka

      Pozdrav, moja mama je djevojačko Kostić, krsna slava Jovanjdan. Po nekoj priči bila su 3 brata, Kosta, Kojo i treće ime sam zaboravila, došli iz Crne gore u selo Mezgraja, Ugljevik, Republika Srpska!

  6. Milos Kostic

    Voleo bih da znam sve o poreklu prezimena Kostic koji su nastanjeni u selu Sladinac kod Golupca…HVALA…

    • Milos

      Kostici iz branicevskog okruga,javite se!!!Moji su sa oceve strane KOSTIC iz sela Sladinac kod Golupca…Deda mi se zvao Vukosav,pradedw Milan,cukundeda Andjelko…Sad u selu zivi swmo stric Slavoljub sa supriugom…Pokojni deda Vukosav mi je pricao da smo dosli iz Orsave,i da smo ootomci nekog Mike kamdzijasa koji je ziveo u Rumuunuji…Hvala svima na pomoci!!!

  7. Danijela

    Prezivam se Kostic. Otac mi je poreklom iz jednog malog mesta pored Vranjske Banje koje se zove Srednji Del. Slavili su Sv. Nikolu. Deda se zvao Mihajlo -Mika. Toliko znam o njemu jer ga nisam poznavala . Umro je 1948 g.,godinu dana posle ocevog rodjenja. Volela bih da saznam o poreklu prezimena Kostic koji su bili nastanjeni u tom delu Srbije.
    Hvala.

    • Darjan Kostic

      moji su iz vranja, tacnije bunusevac. takodje slavimo svetog nikolu. sastavio sam porodicno stablo za koje nisam siguran da je 100% tacno, pa vam mogu poslati da vidite i eventualno prepoznate nekog.

      • Zoran Kostić

        Poštovani prezimenjaće, i ja slavim svetog Nikolu. Moj otac Dragan se rodio u Vranju a njegovi su poreklom iz Bresnice. Iz knige o Pčinjskom okrugu može da se zakljući da su se moji preci doselili u Bresnicu nakon velike epidemije kuge oko 1830.godine. Živeli su u gornjoj Bresnici i bili su od roda “Novobrdjani”, koji su poneli naziv po mestu iz koga su se doselili. Deda mi se zvao Veličko i umro je vrlo mlad, udavio se u Moravi 1932.godine, prilikom vraćanja iz lova. Nana mi se zvala Jovanka Stanković i bila je takodje iz Bresnice.Znam da su se njeni roditelji zvali Petruš i Kocana. Dedina majka se zvala Jelisaveta-“Seta” Kostić.Možda smo i neki rod, zanimalo bi me vaše istražvanje o poreklu.
        Po DNK nalazu (E1b1b), proizilazi da vodimo poreklo od starosedelaca sa Balkana. Najviše nas ima na području Kosova i Metohije, i to različitih nacionalnosti i različitih vera.

      • Radovan Kostic

        voleo bih da vidim ako je moguce vase porodicno stablo.

        Pozdrav Darjan

        • Dušan Kostić

          Pozdrav svima,
          Ja sam Dušan, i slavim svetog Nikolu, moja porodica takođe vodi poreklo iz Pčinjskog Okruga, selo Koznica, odakle se moja pradeda preselio u Momčilovo (zvao se Dragutin i bio je pinter), on ili njegova žena Velika je poreklom iz Ružića, takođe u tom predelu. Voleo bih da vidim Vaše stablo, možda smo u nekom srodstvu daljem, a može mi biti i korisno.

          Unapred zahvalan,
          Dušan
          [email protected]

  8. Žarko Kostić

    Dragi Kostici proverio sam u istorijskim arhivima u Srbiji i Crnoj Gori naše poreklo i mogu slobodno reci da poticemo iz plemena Kostići koje se nalazi u istoimenom izumrelom selu iznad sutomora u brdu.Naša loza naseljavala je Kosovske prele šireći se ka Leskovcu i Nišu a kasnije i u ostale delove Srbije.

  9. Фамилије-презимена Костић, по местима пребивалишта. Према књизи Станоја Мијатовића “Белица”.

    -Јовац
    -Јошанички Прњавор
    -Горњи Рачник
    -Багрдан
    -Стрижил

  10. Nikola

    Nikola.
    Ja sam jedan od Kostica koji potiče iz sela Gornji Petrovići kod Bosanske Krupe (BiH).Po priči djeda njegov otac Nikola je došao iz Ravnih Kotara, Republika Hrvatska.Ako nešto više znate o tome molim vas pišite mi.

    • Небојша Новаковић

      Никола, шта славе Ваши Костићи. Да ли сте заинтересовани за днк анализу? Костиће из тог краја предање веже за неке крајишке породице које већ имамо у днк пројкету, па би било корисно да упоредимо резултате и на тај начин дођемо до праве истине о пореклу.

      Део приче о сеоби из Далмације је вероватно тачан.