Poreklo prezimena Ječmenica

19. februar 2012.

komentara: 3

Prezime Ječmenica je iz pljevljanskog kraja.

Ječmenice su poreklom iz Vraneša, pa su oko 1800. godine doselili u Male Krće. Tamo su bili više godina i potom prešli u Krnjaču oko 1850. godine. Pamte imena predaka od Petra (1789). Petrov je Jovan, a Jovanovi su: Novak, Grujica i Jakov (1850). Jakovljev je Mihailo i Jovan. Aga im je bio Murat-beg Selmanović. Njegova je bila čitava Krnjača.

Jedna druga linija je ova: Marinko – Marko – Obren – Toma – Momo. Marko je prešao u Crni Vrh i aga im je bio paša Bajrović. Vaso je bio ugledan i bogat. Toma i Milutin su bili u austrijskom ropstvu. Milutin je umro na robiji 1918. godine.

Rod su im Matovići na Jabuci i Mitrovići kod Prijepolja, jer su nekad zajedno živeli u Vranešu i Stožeru. Ima ih u našoj opštini skoro 15 kuća. Na Lađanu ih ima jedna kuća od Branka, na Bakrenjačama 2 kuće od Ninka, na Milunićima 3 kuće.

Ječmenice slave svetog Nikolu.

IZVOR: Mileta Vojinović – Pljevljanski kraj, prošlost i poreklo stanovništva, 2008, priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. Nikola Sremčević

    Ječmenice su iz sela Ječmišta iz Stare Hercegovine ,odnosno srbskog Zagorja. Današnje selo pripada Republici Srpskoj i nalazi se poviše od Foče na putu ka Pljevljima. Selo Ječmišta ,43 kilometara udaljeno je od Foče na samoj granici sa Crnom Gorom ispod planina Ljubišnje i Radovine na platou kanjona Tare i izvorišta reke Drine.

    Ječmenice potiču od starog srbskog roda Drekalinovića sa Zagorja (Stara Hercegovina) iz Kučeva (stari naziv) odnosno današnjeg Kalinovika.A Drekalinovići potiču od Kalinovića stara slava Sveti Georgije (Đurđevdan). Kalinovik je dobio naziv po starom srbskom prezimenu bratstva Kalinović ,Kalinovik je mesto danas (Republika Srpska).Otuda su se Drekalinovići doseljavali u Kuče i uzeli su slavu Sveti Nikola.Danas je slava Kuča Sveti Nikola.Kuči danas pripadaju Crnoj Gori.Drekalinovići su naseljavali nove srbske prostore.Kuči naziv je upravo od mesta Kučevo.U Kučima se Drekalinovići nazivaju Drekalovići.Na prostoru Zagorja Drekalinovići su još od prvih vekova po prestanku rimske imperije.Neki su se selili ka Istri,Senju i Dalmaciji a jedni u današnju Srbiju na desnu obalu Drine.U Kučima se Drekalovići pominju prvi put 1658-e godine.A seobe sa Zagorja ka Crnoj Gori krenuše još oko 1470-e godine.Kuči su tada pripadali Zagorskoj župi ili tada kraće nazivano Gorskoj župi.Krsno ime Drekalovića (Kuča) je Sveti Nikola 19-og decembra,ista slava koju danas slave Ječmenice.Pod turskom najezdom mnogi su se iz Kuča i iz Crne Gore posle nekoliko vekova vratili na stare prostore odakle su izvorno a selili su se i po današnjoj Srbiji.Tako se javlja veliki junački rod Ječmenica iz Ječmišta kod Čelebića, danas opština Foča. Rod su Ječmenicima Radovići iz Ječmišta koji slave Đurđevdan,doseljeni najverovatnije preko Drobnjaka nazad na svoja ognjišta i Vraneši slava Sveti Nikola koji su se iz Kuča vratili nazad i otišli ka Sarajevu,danas se prezivaju Vranješ.Sve porodice koje sam naveo potiču od Drekalinovića(Drekalovića) odnosno Kalinovića.Od Kalinovića je bio i bosanski kralj Tvrtko Kotromanić kao i Kulin Ban Kalinović.Za Kalinoviće je kazano da su rod Nemanjićima.U Ječmištu danas živi 123 duše.

    O JEČMENICAMA U PISANIM
    IZVORIMA

    Ječmenica Petar 1789-e došao u Male Krće,po svemu sudeći sa prostora Srbije-Starog Vlaha. Male Krće je naselje u opštini Pljevlja u Crnoj Gori.
    Novak,Jakov i Grujica Ječmenica sinovi Petra Ječmenice 1850-e iz Malih Krća prešli u Krnjaču-Krnjača je naselje u Srbiji u opštini Priboj u Zlatiborskom okrugu.Takođe se nalazi blizu grada Pljevlja.
    Vasilije Ječmenović došao iz Jugova 1800-e godine u Pljevlju-tada se zvala Taslidža turski naziv,radio kao trgovac .Pljevlja je grad i opština u Crnoj Gori. Nalazi na sjeveru zemlje u centru prostrane Pljevaljcke kotline u podnožju brda Golubinja. Leži na tri rijeke: Breznici, Ćehotini i Vezišnici.
    Savo Ječmenica živeo u selu Šumane. Šumane je selo u opštini Pljevlja u Crnoj Gori.
    U Krnjači, Milunićima, Židovićima, Jugovu, Šumanima,Rabitlju,Crnom Vrhu, i Malim Krćama takođe se pominje prezime Ječmenica i tamo po istorijskim dokazima nikada nije bilo muslimanskog stanovništva. Male Krće su bile slobodarsko i hajdučko mesto. U njima, kao i u susednim selima: Gotovuši, Kotlinama, Jugovu(Milunićima), nikada nije živelo muslimansko stanovništvo, pa su se tamo hajduci slobodno kretali.Sva ova sela pripadaju opštini Pljevlja i sva se nalaze vrlo blizo jedni drugima.
    Postoje zapisi i dokazano je da su neke Ječmenice menjale svoje prezime u Ječmenović i Ječmenić.
    Ovo prezime je možda prvi put zabeleženo kod Srba u Slavoniji-Pakračkoj oblasti selu Markovac na popisu stanovništva, koje je bilo pod Turcima 1702 godine, mnogo pre nego u drugim mestima , gde se navodi svega 8 kuća Srba pravoslavaca a od toga 4 kuće Ječmenica upisanih kao Petar Ječmenica,Vučin Ječmenica,Marko Ječmenac i Momo Ječmenac.a u Dobroselici i Samailu u Srbiji prvi put se pominju 1839. godine kao i u Čajetini na Zlatiboru.Što se Slavonskog dela tiče napisano je u tefterima da su taj deo isključivio naseljavali Srbi sa područija Starog Vlaha.Starovlašani.Nešto kasnije u srpskim knjigama se prvi put beleži ovo prezime Ječmenić u selu Ropočevu 1850 godine koje se nalazilo na planini(Kosmaj,Srbija), gde kažu da su poreklom iz Kolašina u Crnoj Gori,takođe 1850. godine u Beogradu se beleži prezime Ječmenica.
    Ovo nam govori da su prva imena Ječmenica koja su zabeležena većinom bila skoncentrisana na Pljevaljski kraj.Petar,Vasilije i Savo u Crnoj Gori…svi živeli u istom periodu.I u tom periodu se javlja ime Ječmenice Aksentija-Aksa bogatog trgovca stokom u Srbiji na Zlatiboru u selu Dobroselica, kod koga je Miloš Teodorović kasnije knjaz Miloš Obrenović služio 1802-e godine a tamo je i krušku posadio koja postoji u Dobroselici i dan danas. Ječmenica danas ima i u Srbiji i U Hercogovini i U Crnoj Gori.

    Kalinović-Drekalinović-Drekalović-Ječmenica…od Kalinović Kulina Bana do današnjeg dana!!!

    Ječmenice,Vraneši,Radovići to su vezane porodice od Drekalinovića … prezimena su prisvajana po mestu ili geografskom pojmu najčešće.

    Na prostoru današnjih Ječmišta nekada davno živelo je ilirsko pleme Pirusti.

    Ječmenicama su rod Mitrovići iz Crne Gore iz Šavnika. Mitar Ječmenica je 1870 iz Ječmišta došao u Šavnik.I njegovi potomci su po njemu Mitrovići. Od Ječmenica ima novih prezimena kao što je i moje između ostalog.

    Kada su se Drekalovići iz Kuča vratili na staro područje nađoše nepristupačno selo Ječmišta gde su snegovi duboki ,zime oštre a šume guste kao noć…U Ječmišta dođoše Međovići ,Radovići ,Vraneši i mnogi drugi Drekalovići… a jedni od Drekalovića uzeše prezime Ječmenica baš po selu Ječmišta.

    Najveće migracije Ječmenica iz Ječmišta po Srbiji,Crnoj Gori,Hercegovini i Hrvatskoj upravo su bile u periodu od 1700—1850 godine.150 godina su Ječmenice nastanjivale najpre sever Crne Gore,kao prvi veći grad izabraše Pljevlja koji im je bio i najbliži velegrad… a otuda odoše severnije ka Zlatiboru,Čačku,Užicu … Beogradu .

    Ne slave sve Ječmenice Sv.Nikolu , ima ih koji slave i drugu slavu. Većina Ječmenica su Nikoljštaci. A ako su uzmu koreni i daleko poreklo stara slava je Sveti Georgije odnosno Đurđevdan. Tako da ako među vama ima i onih koji slave Đurđevdan ili znate Ječmenice Đurđevštake … verujte to su oni koji su vratili staru slavu predaka .

    Pošaljite zahtev na moju grupu JEČMENICA na fejsbuku gde se trudim da očuvam istinu o našem poreklu. Moje ime je Nikola Sremčević potomak sam Aksa Ječmenice kod koga je Miloš Obrenović služio.

    Pozdrav svima,možete mi pisati i na moj mejl [email protected]

    .

    • Veselin Ječmenica

      Ječmenice su došli u Krnjaču pre 1800-te godine.
      Moj đed Ratko je 1892. godište njegov otac je Stevo, Stevov otac je Aleksa, Aleksin otac Milinko, Milinkov otac je mislim Prodan i po kazivanju starijih Prodanov otac bi mogao biti Mikailo. Svi on su rođeni u Krnjači. Nisam baš siguran, ali mislim da se Mikailo ili Mikailov otac doselio u Krnjaču, pa prema tome nikako ne može biti da su se Ječmenice doselile u Krnjaču 1850-te, pre bi to moglo biti 1750-te. U Krnjaču su došla njih dvojica, jedan se tu zadržao vrlo kratko (manje od godinu dana) i produžio dalje, stigao do sela Dobroselica i tu se nastanio. Ovaj drugi je ostao u Krnjači i od njega potiču Ječmenice iz Nabojne, Radove livade, Kadina Dola (sve zaseoci u Krnjači), onda Ječmenice u Crnom Vrhu i Ječmenice s’ Dobre vode (na samoj granici sa Crnom Gorom) pripada Crnoj Gori.
      To je ono što sam ja saznao od mojih predaka i mišljenja sam da je preko 95% ovo tačno. Pozdrav, Veselin Ječmenica iz Krnjače, trenutno živim u Beogradu.

    • Sremcevic srecko

      1839godine u selo Guncati kod Knica dosla su dva brata Marko i Obrad posle tri generacije promenjeno je prezime u Sremac a kasnije Sremcevic