Poreklo prezimena Krpić

19. februar 2012.

komentara: 8

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (8)

Odgovorite

8 komentara

  1. Milan

    Poreklo vam je selo Ribare na Kopaoniku da znate…

  2. Dragoljub

    Mala ispravka.Poreklo je iz Krive reke na Kopaoniku.Evo i odlomka sa sajta http://www.kopaonikonline.com...“Kriva reka je 1886. godine imala 65 poreskih glava,a popisom iz 1991. registrovano je 155 domaćinstava sa 771 stanovnika.
    Nešto o familijama.Pršiće smo već pomenuli ranije,a Rilaci su ovde došli sa Javora,a onda ubrzo produžili za Suboticu i Zlaginje.Krpići su otišli u Ribare,Ravni,Majdevo,Ljubince,Toplicu…“

  3. Kostantin Petrović

    Krpići su verovatno poreklom iz Morače, okolina Kolašina. Nesumnjivo da su jedno vreme bili u Gokčanici pored Kolske reke. Odatle su se naselili na Kopaoniku, selo Ribare, a odatle je deo otišao u Gornje Zleginje u Župi, odakle su se raselili u Ćelijama , Majdevu, Stancima, Dvoranu i Rlici.

  4. Moj deda je Krpić Dušan, 29 je godište i hvala Bogu živ je još. Uvek mi je pričao da su mu njegovi stari govorili da su poreklom od Rijeke Crnojevića iz Crne Gore. Skoro sam saznala da mi je najdraža koleginica iz književnog kluba poreklom od istog plemena i da je iz Rlice sa Jastrepca. U Majdevu kod nas ima više Krpića i svi su iz istog pemena, a međusobno su bliski rođaci. Mislim da zaista nisu sa ovih prostora. Moj deda je bio izuzetno crne kose, oštrih crta, srednje visine i vrlo lep čovek. Sada ima 88 godina i starost čini svoje. Jako je dobar za porodicu.
    Miladinović Sandra, a moja mama je Miladinović Krpić Ljiljana

  5. Izvinite nisam videla napomene o podacima koje trabam da ispišem. Moj deda Krpić Dušan se bavio ekonomijom u ZZ”JASTREBAC”VELIKI KUPCI. Bio je jako aktivan i cenjen kao šef računovodstva, maltene je bio finansijski direktor. Voleo je da unapredi svoj kraj i koliko je mogao, to je uradio. Uvek se trudio da pomaže ljudima, pa sam u tom duhu i ja vaspitana, jer sam odrasla pored njega i više sa njim provodila vreme nago sa mojim ocem, koji je iz istog sela Majdeva, došao na miraz u porodicu Krpić. Znam da im je bila slava Sveti Arhanđel, ali su je promenili i samo tada sečemo kolač, a slavimo Svetog Luku 31. oktobra. Njegov otac Stanojlo i deda Mikailo, govorili su mu da su se njihovi stari bavili zemljoradnjom i ribolovom, vinogradarstvom, pčelarstvom. Posebno ističe značaj njihove selidbe za razvoj vinogradarstva u tim novonaseljenim krajevima. Kaže da su to Aleksandrovački podrumi, Hercegovački podrumi itd.Njihovu selidbu su izazavali sukobi sa Turcima, pa su zato i menjali slavu. U Majdevu kraj Rasine, ispod Jezera Ćelije, ima dosta Krpića.

  6. Tačno Krpići su iz Hercegovine.S tim što Stara Hercegovina ili Zahumlje obuhvata širu oblast od ove danas avnojevske pa dolazi do zabune.Hercegovina se prostire na zapadu od Omiša uključujući primorje Metković,Neum,Dubrovnik,Herceg Novi i celu Boku.Na severu do Foče,a na istoku ceo sever Crne Gore,Nikšić,Šavnik,Žabljak,Pljevlja, sve do Prijepolja.Prvi zapisi vezano za prezime Krpić potiču još iz 11.veka u Dubrovniku Gerassius Cherpa i Cherpa de Rossini.U skoro samom centru Mostara,a koja izlazi na desnu ili zapadnu stranu Neretve nalazi se ulica koja se i sada zove Krpića ulica. Da li u toj ulici sad ima Krpića?Najverovatnije nema.Da li u celom Mostaru ima Krpića?Isto mislim da nema.Da li u celoj Hercegovini ima ijednog Krpića takođe mislim da nema.Ali Srba nema više ni u Dalmaciji,Lici,Baniji,Kordunu…Tako da to što nekog negde nema,a sada ga ima u velikom broju u Majdevu,Ribaru itd. to nema veze.Na http://www.brusonline.com ima kako su se iz Krive reke koja je bila tranzitna stanica ili moderno migrantski centar raselili.U Bijeljini postoji Krpića džamija čiju izgradnju finansirao Ahmed-aga Krpić poreklom iz Hercegovine.Uglavnom Krpići katolici su otišli u Zagreb,muslimani u Bosnu,a moji preci severom C.G.(Stara Hercegovina)provereno iz okoline Pljevalja u Krivu reku,a iz Krive reke u Toplicu u Tulare.Dal su menjali slavu na tom putu ne znam.Slavimo Sv.Luku-Lučindan,a preslava,letnja ili mala slava je Sv.Marko-Markovdan. Pozdrav.

  7. Andrija Krpic

    Malo nas je al smo jaki. Moji su iz Gornjeg Zleginja. Slabo znam o poreklu. Pokusavam, ceprkam po forumima ali slabo ide. Ima nas u celoj Jugoslaviji, pravoslavaca, katolika, muslimana. Mi slavimo Sv.Arandjela. Mi smo prebegli iz stare Hercegovine. Navodno se jedan turcin nameracio na jednu devojku, odnosno sestru brace Krpica. Braca su znala da nemaju kud i pristanu da udaju sestru za turcina. Organiziju proslavu u kuci, navuku turke i navodno ih sve pobiju. Zato su navodno pobegli ovamo. Eto, to je nesto sto sam ja cuo.