Poreklo prezimena Juzbaša

19. februar 2012.

komentara: 3

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. Postoji srpsko prezime Juzbašić. Znam pouzdano. Jedna familija (železničari su po tradiciji) živi u jugoistočnom Banatu, mesto Jasenovo. Deo familije se odselio u Hajdučicu i Veliku Gradu. Držim da ćete u spisak pod “J” ubaciti i ovu familiju.

  2. Zoran

    Srpsko prezime Juzbašić ima poreklo i sa Banije,selo Jošavica.Žarko Juzbašić(kapetan broda) se doselio u Beograd,odmah posle oslobođenja 1945 godine.Njegov rođeni brat Branko(revizor carine) je živeo u Novom Gradu,Republika Srpska.Janko i Slavko braća od stričeva,živeli su u Loznici(Janko). Slavko je živeo u Bosni.Miloš Juzbašić je živeo u Puli.Poznata ličnost sa prezimenom Juzbašić je Dimitrije,upisan u “Enciklopediju Jugoslavije” profesor medicinskog fakulteta u Skoplju.Prezime Juzbašić treba da bude upisano kao srpsko prezime pod slovom “J”.

    • Adem

      Kao prvo Juzbašić nije srpsko nego je turskog porijekla..dolaskom Turaka u naše krajeve tako je i došlo to prezime..Juzbaša na turskom znači vojskovođa koji je imao 100 vojnika/ askera pod sobom .tako da danas ima i Bošnjaka,pravoslavaca i katolika s tim prezimenom.