Poreklo prezimena Jovičić

19. februar 2012.

komentara: 128

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (128)

Odgovorite

128 komentara

  1. Snezana

    Krsna slava Sv.Avramije Zatvornik,11.novembar; Cikote-Loznica

  2. Porodice-familije po mestima prebivališta u Šumadijskoj Kolubari, Jovičić.
    Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Šumadijska Kolubara“, prvo izdanje 1939. godine, drugo izdanje 1949. godine, najnovije izdanje 2011. godine u sastavu knjige „Šumadija i Šumadijska Kolubara“ – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

    Ostale podatke porodica Jovičić, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

    -Bistrica
    -Boždarevac
    -Brajkovac
    -Burovo
    -Veliki Borak
    -Veliki Crljeni
    -Guncate
    -Draževac
    -Zeoke
    -Junkovac
    -Šopić

  3. Dobrica Jovičić

    Dobrica,
    Selo Šutci opština Ljig,
    Doseljeni najverovatnije 1803 god iz okoline Prijepolja, ali pre toga nemam informaciju gde su mi preci bili, negde piše da su iz Starog Vlaha, a opet moje usmeno predanje govori da smo negde iz Hercegovine. Uz Jovicu od koga potičem i od koga mi prezime potiče, došli su i njegova braća Marko, Ivan i Nenad. Od Nenada su Nenadovići od Marka Markovići od Ivana Ivanovići! Svi slavimo Svetog Dimitrija! Marko je bio Karađorđev gardista i njegova familija u narodu nosi nadimak Karamarkovići ili Kramašići! Voleo bih znati kako probiti tu barijeru i saznati za moje pretke pre 1803 god!

  4. Familije-prezimena Jovičić po mestima življenja. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlovića „Sokolska nahija“.

    -Budišić
    -Gornja Bukovica (Biserovići)
    -Gornja Ljuboviđa
    -Crvica
    -Zaovine

  5. Daca

    Krsna slava Sveti Ilija, Baba i deda su rođeni u Bih, opština Srbac, kod Banjaluke, ali su živeli u Beogradu, gde sam i ja i moja mama

  6. Višekruna

    Ja sam iz Ljiga, iz sela Gukoš. Familija Jovičića je velika u ovom selu, i svi slave Đurđevdan. Ovaj mali političar, Aleksandar iz naprednjaka je poreklom iz ovog sela. Pradeda nam je isti. Hajde, pošto je on sad poznat da kažem da nam je čukundeda Nedeljko, solunac. Nedeljko je rođen 1868, a njegov otac Aleksa je takođe rođen u Gukošu. Aleksin otac je bio Jovica i on je došao sa još 2 brata iz Hercegovine kad su bili momci, odakle tačno – to ne znam. Sad mi je žao što nisam upamtio više od te dedine priče, jer sam tada bio mlad pa me nije toliko ni interesovalo, a pošto je i deda umro nemam više koga ni da pitam.

  7. Familije-prezimena Jovičić, po mestima prebivališta. Prema knjizi Todora Radivojevića „Lepenica“.

    -Bošnjane
    -Lapovo
    -Markovac
    -Rača

  8. Milkica

    Ja sam iz sela Ugljevička Obrijež kod Ugljevika, SI Bosna. Jovičići su veoma velika familija. Slavimo Sv. Jovana Krstitelja. Nastali smo od Tadića, tačnije od Jovana Tadića. Od Jovičića su nastali Čuturići koji takođe slave Sv. Jovana. Ljubomir Tadić nam je rođak, sedmo koleno. Inače, imamo porodično stablo. 🙂

    • Boro Jovičić

      Familiji pozdrav,ja sam Boro i živim u Brčkom a takođe slavimo sv.Jovana Krstitelja.Milkice jeli ti poznato odakle smo došli na ove prostore.Moj djed je živeo u Donjem Žabaru oko 20km od Brčkog.Ja imam nekakvu informaciju da smo sa Durmitora,Crne Gore,gdje valjda i danas ima kao pleme Jovičića.
      Pozdrav za Obrijež i Ugljevik bio sam 91′ na vašem području kod TE na vežbi.🙋

  9. Boris Jovičić

    Moji Jovičići su iz sela Murati (nekada Murlati – Maurowalachen, Morlacken, tj. crni Vlasi) opština Kozarska Dubica. Prije par vjekova došli iz sela Plavno u Dalmaciji. Slavimo sv Nikolu.

  10. Igor S Jovičić

    Poreklo stanovništva sela Miokus, grad Šabac. Prema antropogeografskim ispitivanjima 1947, 1948. i 1949. godine “Šabačka Posavina i Pocerina“ Vojislava S. Radovanovića.
    Porodice – „familije”:
    Jovičići I (5 k., Jovanjdan), iz Starog Bečeja, pre 60 godina. Jovičići I bili tamo biroši, orači „spajinski”, pa pobegli od spahije švapskog.
    Jovičić II Toma (1 k., Nikoljdan), iz Neradina, 1921. došao. Nisu nikakav rod, samo isto prezime.